x

23| 06

Marinedagen en Sail Den Helder op komst

x
x

16| 06

Gezocht: maritieme innovator

Tijdens het Maritime Awards Gala 2017 wordt de Maritime RNLN Van Hengel-Spengler Award van de Koninklijke Marine uitgereikt. De prijs is ingesteld voor de beste operationele innovatie door jonge studenten. Inschrijven kan tot 16 juni. 

De Maritime RNLN Van Hengel-Spengler Award past bij het innovatieve karakter van de Koninklijke Marine. De prijs is vernoemd naar twee marineofficieren die begin 20ste eeuw de basis legden voor het vercijferen van berichten via een roterende machine. Uit dit idee is de beroemde Duitse Enigma-machine voortgekomen, die weer heeft geleid tot inspanningen aan Engelse zijde om de vercijfering te doorbreken. De Engelse geleerde Alan Turing ontwikkelde op basis hiervan de concepten van een computer. 

Deelname aan de prijs staat open voor studenten tot 35 jaar die hun onderzoek hebben verricht in het kader van een algemene studie, vakopleiding of vervolgstudie in een maritiem vakgebied op HBO of universitair niveau. Het onderzoek moet – kunnen – leiden tot nieuwe inzichten, concepten of innovaties die bijdragen aan het verbeteren van de operationele inzet van marine-eenheden.

Meer informatie via www.maritime-awards.nl

x

01 | 03

Nieuwe dirigent MARKAP

Sinds begin deze maand is Arjan Tien in de rang van majoor der Marinierskapel aangesteld als nieuwe chef-dirigent en artistiek leider van de Marinierskapel der Koninklijke Marine (MARKAP). Tien neemt het stokje over van Peter Kleine Schaars, die vertrekt naar het Trompetterkorps der Koninklijke Marechaussee. Tien heeft al een indrukwekkende internationale muzikale carrière opgebouwd sinds hij in 1994 afstudeerde aan het Utrechts conservatorium op viool en altviool. Bij het Radio Filharmonisch Orkest was hij toen al 2 jaar altviolist. Vanaf 1999 werkte hij er ook als assistent-dirigent. Van 2006-2012 was hij artistiek leider en chef-dirigent van het Magogo Kamerorkest. Daarnaast had hij vele succesvolle gastdirecties bij grote internationale klassieke orkesten en operahuizen. Sinds 2011 overigens ook al meermalen bij de Marinierskapel (zie de clip ‘Koning van Oranje’). Verder is Tien als hoofdvakdocent Orkestdirectie verbonden aan het Conservatorium Maastricht is hij onder meer artistiek adviseur van de Gauteng Opera in Johannesburg, Zuid-Afrika. De eerste grote buitenlandse MARKAP-activiteit onder leiding van Tien vindt plaats tijdens de herdenking van 350 jaar ‘Chatham/Raid on the Medway’ (8-10 juni), in Engeland.

x

26 | 03

100e geboortedag Bronzen Kruisdrager Rudy Gout

Deze maand is het precies 100 jaar geleden dat LTZ 1 (SD) Rudy Gout geboren werd. Gout verdiende zijn sporen vooral tijdens de Tweede Wereldoorlog in Nederlands-Indië. Hij kwam in 1936 eerst in dienst als dienstplichtig militair. Na beëindiging van zijn diensttijd werd hij in 1941 weer opgeroepen. In Indië diende hij als militiematroos telegrafist op Hr. Ms. K XII. Vanaf december 1942 werkte Gout voor de Netherlandse Forces Intelligence Service (NEFIS) op Nieuw Guinea, maar hij moest in 1944 evacueren naar Australië. Na de capitulatie van Japan vertrok hij naar Batavia. Hier was hij Hoofd NEFIS Codekamer en Verbindingsdienst en maakte hij deel uit van de NEFIS interceptiedienst.

Na de soevereiniteitsoverdracht aan Indonesië, vervolgde Gout zijn loopbaan bij de interceptiedienst van de Marine Inlichtingendienst (MARID), te Amsterdam. In 1955 vertrok hij echter weer naar Nieuw Guinea, als Hoofd Interceptiedienst, te Hollandia. In 1956 verruilde hij Nieuw Guinea weer voor Nederland en werkte hij voor de MARID in Amsterdam en Den Haag. Na het functioneel leeftijdsontslag in 1968 bleef hij aan als burgerambtenaar tot zijn pensionering in 1977.

Dat Rudy Gout (26 maart 1917 - 12 mei 2001) een opvallende loopbaan had, blijkt wel uit zijn onderscheidingen. Hij ontving het Bronzen Kruis, het Oorlogsherinneringskruis (met de gespen ‘Krijg ter zee 1940-1945’, ‘Javazee 1941-1942’ en ‘Oost-Azië Zuid Pacific 1942-1945’), het Ereteken voor Orde en Vrede (met de gespen ‘1945’ en ‘1946’), het Verzetsherdenkingskruis en het Jeneverkruis voor 20-jarige dienst als Officier der Zeemacht. In het gebouw van de MIVD op de Haagse Frederikkazerne is een vergaderzaal naar Rudy Gout genoemd.

x

05| 05

Inschrijving MARSOF-opleiding nog open

x

18 | 05

Jaarlijkse herdenking CZSK-personeel

De 10e jaarlijkse herdenking van overleden actief-dienende militairen en burgermedewerkers van CZSK vindt plaats op 18 mei 2017, van 11.00 tot 11.30 uur. Dit gebeurt bij het brugcomplex van Hr. Ms. De Ruyter bij het Marinemuseum in Den Helder. Doel ervan is om respect en waardering te betuigen aan medewerkers die tussen 1 mei 2016 en 1 mei 2017 overleden. Ook is de bijeenkomst bedoeld om medeleven te tonen aan de nabestaanden. Zij ontvangen een persoonlijke uitnodiging, net als commandanten/diensthoofden en chef der equipages van de overleden medewerkers. Nabestaanden van mensen die vóór 1 mei 2016 overleden, maar eerder aangaven ook in de toekomst deel te willen nemen aan de herdenking, krijgen ook een uitnodiging. De herdenking begint met een ontvangst in gebouw Dukdalf, vanaf 10.00 uur. Tijdens de herdenking zal door C-ZSK en door nabestaanden een krans worden gelegd. Aansluitend kunnen familie en vrienden bloemen leggen en krijgen zij een lunch aangeboden. Ook militairen en burgermedewerkers van Defensie kunnen de herdenking bijwonen, bloemen leggen en deelnemen aan de lunch. Belangstellenden kunnen zich tot en met 28 april  (liefst per mail) aanmelden bij de afdeling Personele Zorg, via: czsk.herdenking@mindef.nl of via 0223-654406. (NB: Zonder aanmelding kan geen gebruik worden gemaakt van de lunch.)

x

05 | 07

Lustrumviering Verbindingsdienst Korps Mariniers

De lustrumviering van de Verbindingsdienst van het Korps Mariniers vindt plaats op 5 juli 2017, op de Van Braam Houckgeest Kazerne in Doorn. Voor actief-dienenden is de bijeenkomst gratis, oud-gedienden betalen € 15,-. Aanmelden (vóór 15 juni) via j.nagel@mindef.nl. Meer info op www.mariniersverbindingsdienst.com

x

23| 09

Reünie Cambodja

Op zaterdag 23 september 2017 zal de Vereniging Cambodja-veteranen een reünie verzorgen op de Van Braam Houckgeestkazerne te Doorn. Nadere details volgen nog maar houdt rekening met een programma dat loopt van 10:00 tot 17:00 uur. U dient zich voor deze reünie aan te melden via de website (www.untac.nl) en de kosten bedragen € 10,-. Daarmee heeft u toegang tot de reünie én ontvangt u 2 consumptiebonnen en een maaltijd (blauwe hap). We hopen op vele aanmeldingen en stellen het op prijs als u andere Cambo-gangers hiervan op de hoogte stel.

x