02

Dit artikel hoort bij: Alle Hens 03

Alles voor de koudweerspeld

Tekst Ingmar Kooman
Foto SGT Jan Dijkstra | Video: SMJRBDAV Peter van Bastelaar

Natte wintertraining voor mariniers

Het Hijgend Hert, het insigne voor het succesvol afronden van de berg- en wintertraining.

Noord-Noorwegen, de natte droom van elke marinier met anti-vries in de aderen. Windchill, sneeuw en ijs smeden laaglandse zeesoldaten om tot winterharde warriors. Maar dit jaar stuitten de zogeheten novices ook op een onverwachte tegenstander: regen. En op dagtemperaturen ruim boven het vriespunt. Toch haalde dit de wintertraining niet onderuit. In tegendeel. Bekijk in de video hoe de mariniers Melvin en Roberto hun wintertraining ervoeren.

‘Nu gaan ze allemaal als een razende de berg af’ - MARN 1 ALG Milan van ’t Oever, militair ski-instructeur

In 3 weken tijd van groentje op lange latten naar strijder op ski’s. Ga er maar aan staan. Marinier 1 Milan van ’t Oever heeft er als militair ski-instructeur een flinke opgave aan. “Van mijn novice-groep had één man ski-ervaring; 8 konden voorafgaand aan de wintertraining nog helemaal niks.” Op de voorlaatste dag van de novice-fase ziet hij echter flinke vorderingen. “Nu gaan ze allemaal als een razende de berg af.” “Na een paar pistedagen leer je het wel”, beaamt marinier 1 Joost*. “Het navigeren is in het begin lastig”, legt ranggenoot Melvin uit. “In de sneeuw is het veel moeilijker om je te oriënteren; alles om je heen is wit. Op een gegeven moment ga je uiteindelijk toch punten in het landschap herkennen.”

Skistokken zitten niet alleen maar in de weg bij het schieten.
En de marinier, hij skiede verder.

‘Dit doordringt jongens ervan dat je skills & drills megabelangrijk zijn’ - SGTMARNS Koen, mountain leader

Prut en ijsplaten

De mariniers maken flink wat meters, letterlijk en figuurlijk. In de laatste week van de novice-fase gebeurde dat onder beduidend minder arctische omstandigheden. Overdag piekt de temperatuur op 6 graden boven het vriespunt. Regen verandert sneeuw in papperige prut. Dooiende en ’s nachts weer opvriezende hellingen transformeren tot linke ijsplaten.

“Er zitten veel verraderlijke stukken tussen”, vertelt Joost, terwijl hij nog een slok neemt van zijn dampende, mierzoete thee. Een bloedspoor over de neus van marinier 1 Sjors getuigt van de risico’s. Een ijzig stuk resulteerde in een hardhandige knuffel met zijn wapen. Einde wintertraining? Dat niet. Laten lijmen door de verpleegkundige en door. “We zijn nu bijna 3 weken bezig; ik wil gewoon dolgraag die speld halen”, zegt Sjors vastberaden.

Tijdens lange verplaatsingen is de radio soms een 'moreelredder'. “Het houdt je uit je eigen bubbel.” | MARN 1 ALG Sjors stapt vastbesloten door, ook na een ongelukje: “Ik wil gewoon dolgraag die speld halen”.

Extra alertheid

De episode toont hoe onvergeeflijk de omstandigheden in Noord-Noorwegen zijn. De mildere temperaturen dingen daar weinig op af. Sterker, de regen dwingt extra alertheid af bij de mariniers, legt sergeant van de mariniers Koen uit. “Juist deze minder winterse omstandigheden doordringen de jongens ervan dat het megabelangrijk is om je aan je skills & drills te houden. Constant proberen je kleding droog te houden, op tijd wisselen, bij een pauze je warme jas aantrekken, goed eten en drinken. Al die facetten komen juist goed uit de verf bij deze temperaturen.”

Ook op ski’s hebben de voeten flink te lijden.
Wintertraining anno 2017. Zoek de sneeuw.

‘Hier is iedereen van elkaar afhankelijk’ - MARN 1 ALG Bas, novice

Frost nip

De mariniers leren niet alleen scherp te zijn op hun eigen drills, maar houden ook elkaar scherp in de gaten. “Sommigen van deze jongens zou ik normaal niet tot mijn vriendengroep rekenen, maar hier is iedereen van elkaar afhankelijk”, legt marinier 1 Bas uit. “Een paar jongens hadden last van frost nip aan hun vingers; die geef je dan even de kans om weer op temperatuur te komen”, vertelt marinier 1 Daniël. “Je hebt de bergtraining weliswaar achter de rug, maar toch onderschat je het soms wel iets”, erkent hij. “Al die verplaatsingen, in combinatie met de vermoeidheid en de korte nachten, maken het wel zwaarder dan ik van te voren dacht.” Bas valt hem bij: “Je bent soms helemaal kapot. Je helpt elkaar er doorheen. Je weet dat de ander dat ook voor jou zou doen.”

Mountain leaders leren de novices overleven en vechten in koude en bergachtige omgevingen.

Weldadige luxe

Overnachten in een tentje of in een geïmproviseerd onderkomen in het bos of in de sneeuw; het maakt de mariniers weinig uit. Beschutting, een vuurtje en warm eten, het betekent aan het eind van een lange dag in het veld een weldadige luxe. En als je dan al in je slaapzak kruipt, is dat niet in de eerste plaats om je slaaptekort in te halen, vertelt Daniël. Handschoenen, sokken en andere kleding gaan mee. “Zodat ze kunnen drogen voor de volgende dag.”

Bas staat voor zijn zojuist voltooide snow trench, een 3- of 4-mansonderkomen in de sneeuw. Het brandende kaarsje achterin (ter controle van het zuurstofgehalte in de lucht) geeft het bijna een huiselijke uitstraling. Nog een korte nacht en een lange skitocht en 128 novices kunnen eindelijk hun koudweerspeld in ontvangst nemen. “Nog een laatste dag rammen en dan zijn we ervan.”

*Op verzoek van enkele geïnterviewden zijn hun achternamen niet vermeld.

Knutselen aan het bosonderkomen. | Leven van het (Lap)land, met voedzaam rendiervlees.
Weinig winter in het bosonderkomen van deze mariniers. Je hoort hen niet klagen. | Genieten van een echt verse, warme maaltijd.
Een marinier torst al gauw 30 kilo met zich mee. En dan ontbreken nog de nodige kilo’s aan extra water en munitie. | Doorgaan, ook al bereikt het moreel het vriespunt.

‘Toch onderschat je het soms’ - MARN 1 ALG Daniël, novice

De wapens krijgen ook een eigen onderkomen voor de nacht.

‘Ze moeten nu daadwerkelijk nadenken’

Kapitein der mariniers Martijn Sluis, trainingsofficier: “Ze hebben alles gehad in deze novice-fase: droge kou én nat weer. Dat maakt deze wintertraining eigenlijk des te realistischer. Dit zijn de omstandigheden waarin wij terechtkomen met onze amfibische operaties. Je hebt altijd invloed van de zee. Het gevecht spelen we, maar het overleven in en verplaatsen door het terrein is echt. Dat zie je ook terug in deze fase, de combat enhancement-trainingen. Routes zijn niet altijd begaanbaar voor medische afvoer of bevoorrading. Dus moeten de jongens nu daadwerkelijk nadenken. We nemen de actualiteit deels mee in de wintertraining. Zoals militante rechts-extremistische clubs die vanwege de vluchtelingenstromen zorgen voor oplopende spanningen. Een Russische dreiging maakt geen deel uit van het scenario. Onze trainingsdoelstellingen zijn gewoon hetzelfde als andere jaren. Zoals de burgemeester van Harstad zei: ‘We vinden het fijn dat jullie er zijn, maar hopen jullie pas volgend jaar weer voor jullie training terug te zien, niet voor the real thing.’”

x
Het Noorse panorama vanuit de sneeuwonderkomens.