x

12 | 07 ‘Sloep naar de wal!’

Oud-marineman en machinist Piet Slegers ging in 1954 na zijn vakopleiding varen op de mijnenveger Beemster. “Onze eerste taak was mijnen die er nog in de Duitse bocht aanwezig waren op te sporen, zowel magnetische als verankerde, en onschadelijk te maken”, zo vertelt Slegers. “Mijn volgende plaatsing was op Hr. Ms. Friesland (D812); deze behoorde bij Smaldeel 5. Hiermee voeren we op een dag naar Norfolk. Door drukte in de haven lagen we op de rede. Daar mochten we de wal op. Na de kreet ‘Sloep naar de wal!’ stapten we in de sloep. De jaren zijn verstreken en de sloep op mijn schilderij is oud; zo ziet hij er in mijn herinnering namelijk uit.” Namens de redactie dank voor het mailen van deze fraaie afbeelding!

x

26 | 05  ‘Trots op wat zij hebben betekend’

“Als vlootvoogd ben ik hen immer dankbaar voor hun inzet. En trots op wat zij voor Nederland hebben betekend. Want onze militairen en burgermedewerkers vormen de sleutel tot het succes van de marine, wereldwijd”. Dat zei Commandant Zeestrijdkrachten luitenant-generaal der mariniers Rob Verkerk tijdens de 9de CZSK-herdenking van overleden collega’s. Deze vond onlangs plaats bij het brugcomplex van Hr. Ms. De Ruyter naast het Marinemuseum. De jaarlijkse herdenking heeft tot doel respect en waardering te betuigen aan de overleden collega’s en steun en troost te bieden aan de nabestaanden. Zij ontvangen ook een miniatuur van het herdenkingsmonument (foto). De silhouetten in het kunstwerk verbeelden de leegte die overblijft na het wegvallen van een dierbaar familielid of collega. ‘Want zoals het monument in het zonlicht een schaduw op de grond werpt, werpt het verlies van een dierbare een schaduw op het leven van de nabestaanden’, aldus generaal Verkerk. 

x

Wie Wat Waar

28 | 06  Gezocht: NAVO-beloning voor KLTZ (LD) Veenendaal

Tijdens de ‘Maritime Command Medal Parade’ ontving KLTZ (LD) Maarten Veenendaal op 28 juni de ‘Supreme Allied Commander Europe Recognition Award’. Hij kreeg deze uit handen van de ‘Commander Allied Maritime Command’, vice-admiraal Clive Johnstone. De award wordt slechts 2 keer per jaar aan een ‘Maritime Command’-medewerker toegekend. Het afdelingshoofd ‘Logistic Operations and Plans’ in Northwood (VK) kreeg de prijs voor zijn verdiensten op het vlak van maritieme logistiek binnen de NAVO. Zo leverde hij bijvoorbeeld waardevolle bijdragen aan de planning en uitvoering van grote NAVO-oefeningen en projecten, zoals ‘NATO Joint Sea Based Operations’, ‘NATO ACO Optimization Programme’ en de ‘Movement & Logistics Operational Planning Course’. Naast zijn reguliere werk was Veenendaal ook jarenlang organisator van de jaarlijkse International Evening, waarbij zo’n 30 landen zich culinair presenteren aan ruim 600 gasten. Na het zomerverlof treedt Veenendaal, na 4 jaar in Northwood, aan als Eerste Officier van het Koninklijk Instituut voor de Marine.

x

Sport

08 | 06  NMK Triatlon

Donderdag 16 juni stond in het teken van het Nationaal Militair Kampioenschap (NMK) en Open Militair Kampioenschap (OMK) Triatlon. Dit is een populaire tak van sport door de combinatie van zwemmen, fietsen en lopen. Bijna 60 deelnemers van het CZSK namen deel in de verschillende categorieën.

Het evenement vond plaats bij Flevonice in Biddinghuizen. De locatie was zeer geschikt vanwege alle faciliteiten op het complex. Zo was het evenement voor de toeschouwers goed te volgen. Voor het OMK namen de sporters deel aan de 1/8e triatlon of de variant ‘Tri Together’. De snelste tijden op het NMK (Olympische afstand) waren voor:

  • KPLMARNALG Viskil (Senioren): 2.01.03 uur
  • LTZ 2OC (TD) Elbertsen (Veteranen): 2.04.46 uur
  • MARN 1 ALG Van Essen (Senioren): 2.07.16 uur
  • ELNTMARNS Van Es (Senioren):2.07.58 uur
x

28 | 09  CZSK-lopers Dam tot Dam steunen Make a Wish

Personeel van CZSK kan op 28 en 29 september deelnemen aan de Dam tot Dam Loop. Voor beide dagen had de CZSK-sportcommissie 50 inschrijfbewijzen aangekocht. De Dam tot Dam Businessloop (10 Engelse mijlen) van de 29e zit al helemaal vol. Voor de Damloop by Night van de 28e (5 Engelse Mijlen) zijn nog wel plekken beschikbaar. Opgeven kan via het inschrijfsysteem op intranet. Met de deelname steun CZSK het goede doel Make A Wish. Deze organisatie brengt de laatste wensen van doodzieke kinderen in vervulling. Het streefbedrag is € 5.000,-, wat neerkomt op € 50,- per deelnemer.

Op http://www.makeawishnederland.org/nl/actiepagina/het-czsk-loopt-de-dam-tot-damloop_921/ vindt u de actiepagina van CZSK met de gedane donaties. Via deze pagina zijn ook de persoonlijke actiepagina’s van deelnemers te vinden. Hierin geven ze aan hoe zij Make A Wish steunen en welke donaties ze daarvoor al hebben ontvangen.

x

Sportagenda

Datum

Evenement

Locatie

Sluiting inschrijving

23 + 24-08-2016

OMK Hondenbiatlon

Woensdrecht

16-08-2016

07-09-2016

Knobbeltoertocht

’t Harde - Legerplaats bij Oldebroek

05-09-2016

09-09-2016

OMK Cramer Revolver

Heumensoord

02-09-2016

09-09-2016

NMK Wielrennnen

Amersfoort

01-09-2016

Kijk voor andere aankomende evenementen op de intranet-site: http://sportevenementen.mindef.nl/#/