Tekst LTZ 2OC (SD) Joost Marges
Foto Herman Zonderland

scherm

LTZ 2 (LD) Dalm koos voor de KM vanwege 'de veelzijdigheid en het mooie leven aan boord en de lange verre reizen'.

Als sinds de oudheid maakt schermen deel uit van de militaire traditie. De Egyptenaren, Grieken en Romeinen gebruiken hun wapens niet alleen voor het in de pan hakken van de tegenstanders, maar ook voor sportieve doeleinden. Ook tijdens de Middeleeuwen speelde schermen een rol tijdens riddertoernooien en duels om persoonlijke rekeningen te vereffenen. Onlangs - inmiddels eeuwen later -  stapte luitenant ter zee 2 (LD) Thimo Dalm in de grootse militaire traditie door het behalen van zijn brevet Meesterschermer.

“Om wedstrijden te kunnen houden zou het mooi zijn als anderen binnen de KM deze sport ook bedrijven.”

Dalm kwam in 2009 op bij het Koninklijk Instituut voor de Marine als adelborst voor de Administratie. Hij ging naar de marine vanwege, wat hij noemt: 'de veelzijdigheid en het mooie leven aan boord en de lange verre reizen'. Hij koos de bacheloropleiding Militaire Bedrijfswetenschappen, met als profilering Defensie Accountancy Control & Economics. Hij rondde dit in 2013 af. Aansluitend deed hij de master Accountancy & Control aan de Vrije Universiteit. Momenteel is hij medewerker Analyse en Rapportage bij Management Informatie van Financiën & Control in Den Helder.

Schermen speelde een rol tijdens riddertoernooien en duels om persoonlijke rekeningen te vereffenen

Vrij dramatisch

Dalm begon in 2012 met schermen op de Koninklijke Militaire Academie in Breda, met als doel om aan de eisen te kunnen voldoen van de Nationale Sport Medaille. Het gaat om een vijfkamp, bestaande uit: hardlopen; ver- en hoogspringen; kogelstoten, discuswerpen of speerwerpen; zwemmen; en een vorm van zelfverdediging. De logistiekeling koos dus voor schermen. Na 4 maanden voldeed hij ook op dit onderdeel aan de eisen en besloot door te gaan. “Om te beginnen ging ik meedoen aan wedstrijden van de Koninklijke Militaire Schermvereniging (KMSV). Vanaf 2013 ook aan nationale wedstrijden.

De deelname aan de nationale wedstrijden was het begin geen groot succes, sterker nog het verliep vrij dramatisch. Het niveau van de tegenstanders was erg hoog.” Toch bleef Dalm ermee doorgaan en het was voor hem motiverend om te merken dat het wel steeds beter ging. In 2015 liet hij zich dan ook overhalen om op te gaan voor zijn Meesterbrevet.

KMA-gouverneur GENMAJ Nico Geerts reikt het Meesterbrevet uit aan LTZ 2 (LD) Thimo Dalm op 22 mei 2016.

Enige marineschermer

Onlangs was het zover en trad Dalm in Stroe aan voor zijn examen, nadat hij bij het Nationaal Militair Kampioenschap in de A-poule was geëindigd, hetgeen een voorwaarde is. “Dit bestond uit het opzetten van een wedstrijdloper, apparatuur installeren en kunnen jureren. Ook een theoretisch toets, over het technisch reglement en het verklaren en uitvoeren van Franse schermbegrippen, maakte deel uit van het examen. Zo moest ik verschillende aanvallen laten zien, zoals de directe enkelvoudige aanval.”

Dalm heeft de smaak te pakken en gaat zich nu richten op deelname aan de Olympische Moderne Vijfkamp, waarvan schermen deel uit maakt. Veel concurrentie uit KM-hoek heeft Dalm wat dat betreft niet te duchten. Hij is namelijk de enige schermer binnen de marine die deelneemt aan (inter)nationale wedstrijden. “Om wedstrijden te kunnen houden zou het mooi zijn als anderen binnen de KM deze sport ook bedrijven. Heel Defensie telt overigens ook maar een 10-tal actieve wedstrijdschermers. Hebben mensen interesse, dan kan ik ze zeker aanraden om contact op te nemen met de KMSV!”

‘Je moet goed nadenken over tactiek, techniek en wapenhandelingen’

Intensief en explosief

Wat Dalm inmiddels fascinerend vindt aan schermen: “Het is intensief en explosief. En je moet goed nadenken over tactiek en wapenhandelingen. Het is dus niet alleen fysiek, maar vooral ook mentaal. Hoe pak je tegenstanders aan? Soms kun je door van tactiek te wijzigen een verloren wedstrijd toch nog naar je hand zetten. Het is net voetbal. Uiteraard is de afkomst van schermen chiquer; het is een echte gentlemensport. Het idee bestaat nog steeds dat je elkaar uitdaagt, vandaar dat je elkaar voor de partij groet. Ook achteraf gebeurt dat. Vroeger was er trouwens nog maar één persoon die dat nog kon…”

De 3 wapens

Elk schermwapen is via een ‘fil de corps’ – onder het schermpak – verbonden aan een ‘enrouleur’. Deze meebewegende draad zit vast aan aanwijsapparatuur met lampen, die oplichten bij een score. Met 3 verschillende wapens komt je op steeds andere manier tot scoren:

Floret

De floret is een licht steekwapen met een flexibele, rechthoekige kling, dat oorspronkelijk als trainingswapen dienst deed. Het maximale gewicht van het wapen is 500 gram en de maximale lengte 110 centimeter. Geldige treffers kunnen enkel toegebracht worden met de punt. Het geldige trefvlak bestaat uit de romp. Wel moet eerst het recht van aanval verdiend worden.

Degen

De degen lijkt het meeste op het klassieke duelwapen. Het is een lang, recht steekwapen, met een kling die driehoekig is in doorsnede. Het wapen mag maximaal 770 gram wegen en heeft een maximale lengte van 110 centimeter. Treffers kunnen enkel toegebracht worden met de punt. Het trefvlak beslaat het hele lichaam. Bij degenschermen geldt geen recht van aanval.

Sabel

De sabel is een slag- en steekwapen. Het wapen mag maximaal 500 gram wegen en heeft een maximale lengte van 105 cm. Treffers kunnen toegebracht worden met de punt, de snijkant, tegensnijkant en de platte kanten van het wapen. Het trefvlak bestaat uit romp, hoofd en armen, maar niet de handen.