05

Dit artikel hoort bij: Alle Hens 08

50 jaar vaandel Onderzeedienst

Waardering

De onderzeedienst vierde afgelopen zomer een jubileum. Op 14 juli bestond het vaandel van de Onderzeedienst precies 50 jaar. De uitreiking op 14 juli 1964 was een waardering voor de prestaties van de Onderzeedienst, die vooral in de oorlogsjaren veel te verduren kreeg. 2 acties, die plaatsvonden tijdens de Tweede Wereldoorlog, staan op het vaandel vermeld: Zuid-Chinese Zee (1941-42) en Middellandse Zee (1941-44). Ook het in 1947 uitgereikte Orderteken van Ridder der 4e klasse der Militaire Willemsorde is op het vaandel geplaatst.

Benieuwd hoe het vaandel in de loop der jaren is gebruikt? Scroll dan verder naar beneden

(Foto's: collectie Nederlands Instituut voor Militaire Historie)

Het eerste vaandel

Hr.Ms. Koningin Juliana reikte op 14 juli 1964 in Den Helder het eerste vaandel uit aan de commandant van de Onderzeedienst kapitein-ter-zee C.E. Wolderling. 

Stimulans

Naast de waardering voor de acties in de jaren ‘40 was het vaandel ook bedoeld als stimulans om als Onderzeedienst paraat te zijn in tijden van beproeving. Iets waar tot op de dag van vandaag door de Onderzeedienst actief invulling aan wordt gegeven. Op de foto v.l.n.r.: vide-admiraal A.H.J. van der Schatte Olivier, staatssecretaris van Defensie A. van Es, kapitein-ter-zee C.E. Wolderling, Hare Majesteit Koningin Juliana, generaal Schaper.

Prominent bij commando-overdrachten

Commando-overdracht bij de Onderzeedienst op 12 september 1985. Kapitein-ter-zee J. Kleijn draagt, door middel van de overdracht van het vaandel, het commando over aan kapitein-ter-zee B.G.A. Fanoy.

Geen zelfstandige groep meer

In de nieuwe structuur van het CZSK in 2005 gaan de Mijnen- en de Onderzeedienst niet langer als een zelfstandige groep door met ieder een eigen organisatie en verantwoordelijkheden. Op 14 juli 2005 droegen beide commandanten hun vaandel over aan de Commandant Zeestrijdkrachten vice-admiraal Jan Willem Kelder. In de nieuwe organisatie bleven de begrippen ‘Onderzeedienst’ en ‘Mijnendienst’ overeind. 

Nog een feestje

Ook het vaandel van de Marine Luchtvaart Dienst (MLD) mocht afgelopen zomer de 50 jaar op zijn conto schrijven. Op 17 juli 1964 kreeg de toenmalige Vlagofficier MLD, schout-bij-nacht Den Hollander, het vaandel overhandigd uit handen van prins Bernhard.