08

Dit artikel hoort bij: Alle Hens 08

Dansen met je schip

Tekst TLNT Rosalien van Damme
Foto SM Gerben van Es

Kennismaking met Zr.Ms. Urania en haar driekoppige bemanning

Zr.Ms. Urania, het zeilend opleidingsschip van de marine, nam deel aan de internationale Tall Ships Races. 70 zeilschepen lagen eind juli voor het Noorse Bergen aan de start en finishte drie dagen later voor de Deense havenstad Esbjerg. Maar het schip heeft meer in huis dan van a naar b varen. Redacteur Rosalien van Damme voer mee aan boord en maakte kennis met het schip en zijn bemanning

De Urania speelt een belangrijke rol in de opleiding van marineofficieren. Adelborsten leren aan boord de grillen van de zee kennen en het effect van wind en golven op het schip. Naast 12 opstappers is de Urania uitgerust met 3 vaste bemanningsleden. Tijdens langere reizen komt daar nog een navigatieofficier bij.

Foto 1

Formeel ondersteunt de organisatie het niet, maar de commandant van de Urania zet alles op alles om met 22 schepen in formatie richting het startgebied te varen.“Bijzonder, want zo vaak gebeurt dat niet. Zeker niet met zoveel prachtige civiele schepen”, vertelt luitenant-ter-zee 1 Harry Dekkers enthousiast.“Dit is dansen met je schip. Een goed opwarmertje voor het begin van de race.”  

Foto 2

"De Urania is onmisbaar voor de primaire vorming van marineofficieren", vertelt Dekkers. “Het schip is groot genoeg voor langere reizen en klein genoeg om de zee en de elementen van dichtbij te ervaren. Dat maakt de Urania een unieke opleidingsfaciliteit.” 

x

Foto 3

'3, 2, 1, ja, hijsen!', roept kwartiermeester Johan Koetsier. Als een geoliede machine hijsen 2 bemanningsleden met hun volle gewicht het zeil omhoog. Met de wind in de zeilen vliegt de Urania over de start. Het schip vaart nu richting Esbjerg.

Foto 4

“Hoe slechter het weer, hoe leuker ik het vind. Dit is één van de mooiste functies binnen de marine”, vertelt bootsman Mark Balm. "Competenties zoals leiderschap, samenwerking en doorzettingsvermogen worden onderweg op de proef gesteld. Wie blijft er overeind bij zwaar weer en zeeziekte?" 

x

Foto 5

“Aan boord van de Urania leren adelborsten dat het leven op zee niet makkelijk is”, vertelt Balm. “Ook als je zeeziek bent, moet je alert zijn en je taken blijven uitvoeren.”

Foto 6

In de kombuis spookt het als het schip met ruim 9 knopen door het water snijdt. Het fornuis is ‘cardanisch’ opgehangen en hangt 30 graden uit het lood. De pannen rammelen in de kastjes. Lopend verplaatsen kostte nog nooit zoveel moeite. De Urania finisht die avond voor de kust van Denemarken als 3e in haar klasse. 

x

Foto 7

Voor het schip de haven van Esbjerg binnenvaart, worden de zeilen opgedoekt en vastgemaakt.

Foto 8

"We hebben keihard gewerkt om zo hard mogelijk te varen met maximale zeilwissels", zegt Koetsier. In de haven van Esbjerg proost de bemanning tijdens de traditionele afmeerborrel tevreden op het behaalde resultaat. 

x