06

Dit artikel hoort bij: Alle Hens 08

Ramp in tropische hitte

Tekst LTZ 2OC Maartje van der Maas
Foto Bea Moedt

Bemanning Zr.Ms. Holland verleent hulp na 'orkaanpassage' op Aruba

Het zweet trekt dikke strepen op het gezicht van de ziekema als ze de brancard uit de FRISC tilt. Tassen met medisch materiaal en grote jerrycans met water volgen. Zodra de snelle rubberboot leeg is, vertrekt ze naar Zr.Ms. Holland om de volgende ploeg mensen en spullen op te halen.

De bemanning beoefent op Aruba het verlenen van noodhulp na een natuurramp, een van de hoofdtaken van het stationsschip in het Caribisch gebied. Het grootste verschil met de oefening die normaal in Zuid-Engeland wordt gehouden, is hen onmiddellijk duidelijk: “Wat is het hier heet!” 

Eerste keer op Aruba

“Het schip doet op de heenreis altijd een noodhulpoefening in de buurt van Plymouth”, weet het hoofd logistieke dienst van de Holland, luitenant-ter-zee 2OC LD Marjorie Phillipse, die voor de 2e keer aan boord van dit patrouilleschip het Caribische gebied aandoet. “Dat kon deze keer om planningstechnische redenen niet doorgaan.” De oplossing vonden we op Aruba, waar op marinierskazerne Savaneta uitstekende trainingsfaciliteiten zijn en de bemanning een uitdagende oefening in elkaar zette.

Bekijk de foto's hieronder voor het verslag

De Holland ging voor anker bij het rif voor de kust zodat zoveel mogelijk bemanningsleden op de wal hulp konden verlenen.

Terwijl ze heftig zwetend een slachtoffer op een brandcard naar het noodhospitaal sjouwt, vertelt bootsman Shirley Verfuurt dat het hard werken is. “Het is allemaal behoorlijk hectisch, maar we hopen dat we hier ons steentje kunnen bijdragen.”

De situatie inschatten, een plan van aanpak maken en afstemmen zijn van groot belang tijdens een dergelijke rampenoefening.

De bemanning en de roleplayers sluiten de ochtend vol onverwachte gebeurtenissen af met een macaronischotel. Die is vers gekookt aan boord van de Holland en met de FRISC’s naar de wal gebracht.

De hulpverlening opzetten met een kleine bemanning is al een behoorlijke uitdaging maar het klimaat is hier de grootste vijand”, concludeert de bemanning na afloop. “Het is goed om dat eens aan den lijve te hebben ondervonden.”