Tekst LTZ 2OC (SD) Vanessa Strijbosch
Foto www.jan-mayen.no | overig: archief

Roadmap ML brengt expedities in kaart

Ze zijn dé specialisten op het gebied van militair optreden in de bergen en onder arctische omstandigheden. De Mountain Leaders van het Korps Mariniers weten wat extreme omstandigheden zijn. Deze specialisten willen de aankomende jaren hun grenzen verleggen. De eerste horde is vorige maand genomen: de beklimming van de 2.277 meter hoge vulkaan op het Noorse eiland Jan Mayen.

Afgelopen zomer gaf de commandant van het Korps Mariniers het startschot voor de uitvoering van een serie Mountain Leader (ML) expedities. Deze expedities staan beschreven in de Roadmap ML. Ze moeten een impuls geven aan de ontwikkeling van kennis op het gebied van militair optreden onder extreme omstandigheden. Stimuleren en trainen van de huidige ML’ers en jonge mariniers warm maken voor het specialisme is een ander belangrijk doel van de Roadmap.  

x

Kennisdomeinen

De Commandant der Strijdkrachten kent 3 kennisdomeinen toe aan het CZSK: arctic, mountain en jungle (waaronder combat tracking oftewel sporen zoeken, red.). Het CZSK is verantwoordelijk voor het beheer van deze kennisdomeinen. Daarom wil de marine een aantal expedities uitvoeren, beschreven in de ‘nota Roadmap ML’. 

x

Van vulkaan tot Noordpool

De volgende expedities worden afgevinkt door de Mountain Leaders, waaronder de klimteams van de Maritime Special Operations Force (MARSOF):

x

Sleutelrol

Nederland heeft geen bergen, dus waarom investeren in deze niche capaciteit? “Het levert nog wel eens verbaasde reacties op”, geeft luitenant-kolonel der mariniers Ben Vlasman toe. Maar het is volgens het lid van het projectteam Roadmap ML vrij makkelijk uit te leggen. “Denk aan de wapenspreuk van het Korps Mariniers, Qua Patet Orbis: zo wijd de wereld strekt. Wereldwijd worden mariniers ingezet en nagenoeg altijd geconfronteerd met extreme omstandigheden, veelal in bergachtig terrein. De Mountain Leaders hebben in de voorbereidingen en uitvoering van die inzet in bergachtige gebieden een sleutelrol.” 

x
x