09

Dit artikel hoort bij: Alle Hens 08

Uitgelicht

450.000 mensen bezoeken Wereldhavendagen

De Wereldhavendagen vonden afgelopen weekend plaats. Het evenement werd door zo'n 450.000 belangstellenden bezocht. Geen absoluut record, maar wel 50.000 meer dan vorig jaar. Met het geleide wapen- en luchtverdedigingsfregat Zr. Ms. Evertsen, het patrouillevaartuig Zr. Ms. Zeeland, het torpedowerkschip Zr. Ms. Mercuur, het ondersteuningsschip Hydra, de onderzeeboot Zr. Ms. Bruinvis en de Karel Doorman aan de kade had de Koninklijke Marine heel veel te bieden. Uiteraard stonden de vaartuigen open voor bezichtiging.   

Tekst: André Twigt | Foto’s: Louis Meulstee (MCD)

Handen omhoog!

“Handen omhoog en je kop houden”, schreeuwt een marinier in het heetst van een zogenaamd gewelddadige boarding.  Vast onderdeel tijdens de Havendagen is een optreden van de Bijzonder Bijstandseenheid (BBE) van het Korps Mariniers. Als onderdeel van de landelijke Dienst Speciale Interventies staan gespecialiseerde teams van het korps altijd paraat om in Nederland of daarbuiten bijstand te verlenen. Of het nu te land is of op het water maakt de specialisten niets uit. De mariniers zijn getraind om onder  uiteenlopende omstandigheden terroristen van diverse pluimage te arresteren of uit te schakelen.

Rotterdam meets Doorman

Een schitterend plaatje. Het Logistic Support Ship Karel Doorman gebroederlijk aan de kade met de trots van de Holland-Amerika Lijn: de M.S. Rotterdam. De ‘ oceaanstomer’ voer op zaterdag uit voor een korte cruise naar de Noorse fjorden. Op de vrijdag van de Wereldhavendagen werd de Doorman door fabrikant Damen overgedragen aan de Defensie Materieel Organisatie. Die gaat nu met de nieuwste en grootste telg van de vloot een serie zeewaardigheidtests afwerken. Daarna wordt het vaartuig bij de marine in dienst gesteld. 

Losse flodders als achtergrondmuziek

Wie is er bang voor de Verschrikkelijke Sneeuwman? Deze jongen in ieder geval niet. Hij poseert gewillig op een sneeuwvoertuig met achterop een zeesoldaat in arctische outfit. Op en om de Parkkade maar ook op het water liet het Korps Mariniers zich zoals altijd flink gelden. Met het oorverdovende kabaal van verschoten losse flodders als achtergrondmuziek denderden Warrior sneeuwvoertuigen over de Rotterdamse Parkkade. Gaven mariniers tekst en uitleg bij het uitgestalde wapenarsenaal en konden bezoekers kennis maken met vrijwel alle specialismen die het korps rijk is. “Wij zijn niet zo militaristisch hoor”, vindt Leen Cossee en zijn vrouw. “Maar we zijn ook geen geitenwollen sokken. Met al die toestanden in de wereld kan een land niet zonder Defensie. Zo realistisch zijn we nou ook wel weer.”

Redding op zee

Een NH-90 boordhelikopter zet op een vaartuig van de Koninklijke Nederlandse Reddingsmaatschappij een medisch team af. Met deze actie op de Maas gaven marine en de nautische hulpdienst een inkijkje in wat er bij een redding op zee allemaal komt kijken.

Kleurrijke haven

Op zaterdagavond kwam het thema ‘Een kleurrijke haven’ helemaal tot zijn recht. Met een spectaculaire lichtshow als begeleiding vond aan boord van Zr.Ms. Zeeland een havenconcert plaats. Begeleid door de Marinierskapel was zangeres Anita Meijer de ster van de avond.