07

Dit artikel hoort bij: Landmacht 06

Tunnelcomplex genie in trek als oefenlocatie

Tekst Leo de Rooij
Foto SGT-1 Eva Klijn

x

Je kunt maar beter geen last hebben van claustrofobie. Of moeite hebben met oriënteren in het donker. Het tunnelsysteem op het terrein van het Opleidings- en Trainingscentrum Genie in Reek is de perfecte locatie om het werken in kleine ruimtes te beoefenen. Niet alleen voor genisten, maar ook steeds vaker voor brandweer en politie. Defensie levert daarmee een gewaardeerde bijdrage aan vergroting van de binnenlandse veiligheid.

Sergeant-1 Pim van Straalen, instructeur ondersteuning search peloton, is trots op de gespecialiseerde trainingslocatie. “Een buizenstelsel van 3 verdiepingen, met daarin een hoogteverschil van 8 meter. De betonnen buizen variëren in diameter; in sommige kun je rechtop staan, door andere kun je alleen kruipen. Het geheel is opgezet om het werken in kleine ruimtes, wat wij noemen ‘working in confined spaces’ te beoefenen. Het stelsel is verder voorzien van een op afstand bedienbaar ventilatiesysteem en verlichting die je per compartiment kunt aan- of uitschakelen. Kortom: de ideale omstandigheden om onze search teams, maar ook bijvoorbeeld civiele hulpdiensten in de praktijk te trainen.”

Prachtig terrein

Dat kan Ton van der Heijden, medewerker Opleiden & Oefenen van de Brandweer Noord-Brabant Noord (posten Schaijk, Grave, Zeeland) alleen maar beamen. “Dit complex heeft voor ons duidelijk meerwaarde om op te oefenen. Ten eerste valt het in ons verzorgingsgebied, daarom is het van belang dat we er onze weg kunnen vinden. Dat het militair terrein is, maakt het extra bijzonder; je overlegt met de marechaussee, de commandant van het complex en de instructeurs. Daarnaast hebben we te maken met springmiddelen op het terrein, wat weer gevolgen heeft voor het denken aan onze eigen veiligheid. Kortom, een prachtige oefenlocatie waar we graag trainen.”

Goed bevragen en verkennen, pas dan starten met reddingswerk. De bevelvoerder van de brandweer krijgt tips van sergeant-1 Pim van Straalen, die het complex op zijn duimpje kent.

De tunnelbuizen variëren in diameter, zodat het vaak kruip-door sluip-door is.

Het complex telt een hoogteverschil van 8 meter, verbonden door openingen en ladders. Lastig oriënteren als je (met persluchtmasker) op zoek gaat naar slachtoffers.

Zo realistisch mogelijk oefenen, dus wordt ook de hoogwerker ingezet…

om bij moeilijk bereikbare plekken te kunnen komen.

In het tunnelstelsel is het lastig manoeuvreren met een brancard, maar dat komt het realiteitsgehalte alleen maar ten goede.

Tevreden gezichten bij de brandweerlieden van Noord-Brabant Noord. De uitdagingen die de oefenlocatie van de genie biedt, zijn met verve overwonnen.