x

Minister bezoekt certificering pantserinfanteristen

Pantserinfanteristen uit Oirschot hebben half juni bezoek gehad van minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert. Ze maakte in het infanteriegevechtsvoertuig CV90 een gesimuleerd gevechtscontact mee. “Dit is waar het bij Defensie om draait. Je mensen zo goed mogelijk voorbereiden op uiteindelijke inzet. Opleiding en training zijn cruciaal.”

De minister bezocht op oefenterrein Güz Altmark de oefening Rhino Warder, waar 42 Pantserinfanteriebataljon Limburgse Jagers een stap zette in de opwerkcyclus naar operationele gereedstelling. Ze staan dan een jaar lang paraat voor inzet in missiegebieden. Ook leveren ze de nieuwe Compagnie in de West. Oogmerk van Rhino Warder was de certificering van het bataljon via een breed scala aan trainingsmogelijkheden.

x

Vergezeld door Commandant Landstrijdkrachten luitenant-generaal Mart de Kruif ging Hennis ook langs in Bergen-Hohne. Daar hield 17 Pantserinfanteriebataljon een schietoefening met de CV90. De minister kreeg uitleg over het verloop van dergelijke schietseries en keek met instructeurs op video mee hoe de schutter zijn handelingen uitvoert, de dag- en nachtrichtmiddelen gebruikt en radioprocedures volgt.

x
Landmacht sport tegen kanker

Landmacht sport tegen kanker

Militairen en burgers van de landmacht hebben met sportieve prestaties geld ingezameld voor de strijd tegen kanker. Ze bedwongen de Alpe d’Huez en liepen en fietsten in het Pinksterweekend mee in de Roparun.

Onder het motto ‘opgeven is geen optie’ beklommen landmachters de beroemde berg in Frankrijk. Teams van onder meer 41 Pantsergeniebataljon, 13 Herstelcompagnie, het Korps Commandotroepen en stafpersoneel van de landmacht waagden zich meerdere keren aan de klim naar het bergdorp. Genisten leverden logistieke ondersteuning. De totale opbrengst van dit jaar is 12,3 miljoen euro en gaat naar KWF Kankerbestrijding.

De 2-daagse monsterestafette (500 kilometer) van Hamburg en Parijs naar Rotterdam zorgde voor de nodige inspanning bij landmachtpersoneel. De Koninklijke Militaire Academie (3e) en het Opleidings- en Trainingscentrum Rijden (2e) eindigden ver vooraan in het deelnemersveld van de Roparun. Met de hardlooptocht halen de deelnemers geld op om het leven van kankerpatiënten en hun naasten aangenamer te maken.

x
x

Harde lessen uit Afghanistan niet vergeten

Irak, Afghanistan en Mali. 3 missiegebieden, 1 gemeenschappelijke dreiging: IED’s. Geïmproviseerde explosieven. Nederland is een lichtend voorbeeld als het gaat om de bestrijding daarvan. Daarom kwamen 75 deskundigen uit 24 landen begin juni naar ons land voor een conferentie over dit venijnige gevaar in het missiegebied.

Kennisuitwisseling is het belangrijkste doel van de counter-IED conferentie. Specialisten van landmacht, luchtmacht en marine deelden hun ervaringen op de Kromhoutkazerne in Utrecht. “Nederland heeft echt een naam opgebouwd op dit gebied”, zegt de commandant van de Joint Taskforce Counter-IED, kolonel Bernard Wulfse. “De bestrijding van IED’s (improvised explosive devices) is dynamische materie. Dat kun je niet alleen. Daarom is het goed dat we hier de koppen bij elkaar steken.”

x
x

Medaille voor militairen Patriotmissie

Ongeveer 600 Nederlandse militairen die deelnamen aan de NAVO-Patriotmissie in Turkije ontvingen eind juni de Herinneringsmedaille Vredesoperaties. Minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert en Commandant der Strijdkrachten generaal Tom Middendorp reikten de eretekens uit. De Patriots beschermen sinds januari 2013 de Turkse bevolking tegen mogelijke raketaanvallen van Syrië.

In de evenementenhal in Venray sloten de militairen samen met het thuisfront hun missie ceremonieel af. Het onderscheiden personeel was tussen 8 januari 2013 en 31 januari 2014 actief in de Zuid-Turkse stad Adana. De helft van de militairen werkt bij de landmacht, de andere helft bij de luchtmacht.

x
x

Nieuw: het Veteranenloket

Nederland heeft sinds 11 juni het Veteranenloket. De nieuwe voorziening zorgt ervoor dat veteranen met (hulp) vragen sneller en efficiënter worden geholpen. De oprichting van het loket komt voort uit de Veteranenwet die in 2011 door het parlement is aangenomen.

Postactieve veteranen of in werkelijke dienst kunnen met al hun vragen bij het loket terecht, ongeacht of het gaat over een reünie, veteranenpasfaciliteiten, ondersteuning door vrijwilligers of (acute) zorgvragen die te maken kunnen hebben met een uitzending. Voor veteranen in werkelijke dienst is het wel belangrijk om bij acute zorgvragen eerst de eigen militair arts te raadplegen. Het loket is 7 dagen per week gedurende 24 uur bereikbaar. Dat kan via www.veteranenloket.nl, telefoon (088 334 00 00) of via e-mail: info@veteranenloket.nl

x
x

Genie helpt brandweer Drenthe

Het waterboordetachement van de landmacht sloeg onlangs een waterput op het militair oefenterrein De Haar, pal naast het TT-circuit in Assen. Dat gebeurde op verzoek van de brandweer Drenthe. De brandweer kan met de put de brandbestrijding in het buitengebied beter garanderen.

“We boren tot 60 meter diepte”, weet boormeester sergeant-majoor Wil Meijer van 101 Geniebataljon. “Je stuit hier weliswaar na 90 centimeter al op grondwater, maar die 60 meter diepte is nodig om een buffer te creëren zodat de brandweer 90 kuub water per uur kan oppompen.”

Het waterboordetachement is een gecertificeerd boorbedrijf. “We kunnen waar ook ter wereld helemaal zelfvoorzienend een gat maken. Vorige maand voor onze troepen in Mali, in Nederland voor de brandweer, volgende maand bij een schietserie in Duitsland. We zijn niet voor één gat te vangen”, lacht Meijer.

x

Buitenlands verblijf partner en de verklaring van geen bezwaar

De nieuwe beleidsregel veiligheidsonderzoeken is sinds 1 november 2013 in werking. Het beleid is daarbij niet ingrijpend gewijzigd, want de nieuwe beleidsregel is vooral een samenvoeging van al geldende beleidsregelingen en van de bestaande praktijk. Een voorbeeld van dit laatste is de rol van de partner bij het veiligheidsonderzoek. Omdat is gebleken dat hierover nogal wat onduidelijkheid bestaat, wordt het hierbij nog eens benadrukt: heeft uw partner in de afgelopen 5 jaar een periode van 3 maanden of langer doorgebracht in een land waar Defensie geen persoonsgegevens mee uitwisselt? Dan kan dit gevolgen hebben voor uw verklaring van geen bezwaar en daarmee voor uw baan bij Defensie.

Een verklaring van geen bezwaar (VGB) is nodig om op een vertrouwensfunctie te kunnen werken. Alle militaire en veel burgerfuncties zijn vertrouwensfuncties bij Defensie. Naar iedereen die een vertrouwensfunctie gaat vervullen, wordt een veiligheidsonderzoek ingesteld. Daar wordt ook uw partner bij betrokken.

U kunt meer over dit onderwerp lezen in een uitgebreider bericht dat is verschenen op de nieuwspagina van intranet. Meer informatie vindt u in de brochure ‘Veiligheidsonderzoeken bij Defensie en defensieorderbedrijven’ en op www.defensie.nl via: onderwerpen → militaire inlichtingen en veiligheid → veiligheidsonderzoek