04

Dit artikel hoort bij: Landmacht 06

Boxer Ambulance in de ring bij de landmacht

Tekst KAP Marlous de Ridder
Foto SM Gerben van Es, Jorn Koekoek (animatie)

Inzetbaar onder barre omstandigheden waaronder militairen moeten kunnen werken. Waar geen infrastructuur (meer) is, wordt geschoten en/of dreiging is van explosieven of chemische besmetting. De nieuwe Boxer gooit hoge ogen. Eind juni werd de langverwachte opvolger van de YPR officieel overdragen aan 13 Geneeskundige Compagnie uit Oirschot. Bij de landmacht stromen de komende jaren 200 Boxers in 5 verschillende uitvoeringen in.

Een brok testosteron op wielen. Zo laat het Boxer-pantserwielvoertuig zich het beste typeren. De nieuwste krachtpatser van de landmacht glijdt moeiteloos door het mulle zand van het oefenterrein. Muurtjes van 80 cm of gaten van 2 meter: ook geen enkel probleem. Door zijn hoge terreinvaardigheid kan de Boxer goed worden ingezet in gebieden waar de infrastructuur slecht is. Soldaat-1 Rick Schutjens is zo trots als een pauw dat hij het voertuig als eerste mag bedienen. “De Boxer is behoorlijk sterk en snel. De dode hoek is oppassen, maar los daarvan is rijden een fluitje van een cent. Alles gaat volautomatisch.” 

Wil je meer zien? De Boxer stelt zich voor in deze gave 3D-animatie. 

x
Sergeant-majoor Ineke Willemse

‘Standje tosti' verleden tijd

De Boxer Ambulance rijdt in missies direct achter de gevechtstroepen, vandaar dat er hoge eisen zijn gesteld aan mobiliteit en ballistische bescherming. Het voertuig is door z’n vloerconstructie extra beschermd tegen inslagen van bermbommen. Vergeleken met de YPR is de Boxer Ambulance veel meer dan een gewondentransportvoertuig. Niet vreemd dat sergeant-majoor Ineke Willemse in haar nopjes is met het voertuig. Binnen demonstreert ze de vele mogelijkheden die de Boxer biedt. “Als Algemeen Militair Verpleegkundige (AMV’er) hebben we veel meer ruimte en middelen om de patiënt te behandelen. En de uitrusting is zo geplaatst dat we zittend alles binnen handbereik hebben.” Een ander voordeel noemt Willemse de prima klimaatbeheersing. “Wat een verademing die airco. In de YPR was het of heel koud of ‘standje tosti’.” 

x

Meer comfort

Wie de Boxer Ambulance en zijn voorganger naast elkaar ziet, komt tot 1 conclusie: de verbeteringen zijn duidelijk ten gunste van de patiënt en het geneeskundig personeel. Naast bovengenoemde voordelen heeft de Boxer ook nog eens een elektrisch stretchersysteem dat aan hoofd- en voeteneinde te bedienen is. En beschikt het voertuig over zeer goede geluidsisolatie, wat de communicatie tussen patiënt en verpleegkundige weer ten goede komt. In totaal komen er 52 medische Boxers. 

x

Meer types: Het Boxer-pantserwielvoertuig is een modulair systeem. Het onderstel (‘driver-module’) is voor alle voertuigtypes hetzelfde, daarop zit een missiespecifieke opbouw. Naast de Ambulance volgen tot 2017 de types Cargo, Driver Training Vehicle, de Boxer Commando Post en de Boxer Geniegroep. Het veranderende landoptreden is 1 van de redenen om de YPR uit de jaren ’80 uit te faseren. De aanschaf van de Boxer lopen Nederland en Duitsland samen op.

x

Omdat 13 Gemechaniseerde Brigade omvormt tot een gemotoriseerde brigade heeft de geneeskundige compagnie uit Oirschot de primeur. De infanteriebataljons worden naast de Boxer uitgerust met de Bushmaster, Mercedes 280 CDI en andere operationele wielvoertuigen.

Het verschil moet er zijn. De landmacht neemt gefaseerd afscheid van de trouwe YPR GWT.

Zonder begrenzing 'blaast' hij zo’n 103 km/u. In noodgevallen mag dat.

Het stretchersysteem werkt als lift voor het beladen van liggende gewonden. Dit scheelt veel spierkracht voor het beladen van diverse posities.

In de Boxer Ambulance kunnen 7 zittende gewonden worden afgevoerd. Of 3 liggende gewonden. Diverse combinaties zijn mogelijk.

In Oirschot waren ze al aan het idee gewend. Het Boxer lesvoertuig rijdt immers al een tijdje rond bij het Opleidings- en Trainingscentrum Rijden.