x

Landmacht houdt ziekenhuis Den Helder draaiend

Dankzij hulp van de landmacht kon het Gemini-ziekenhuis in Den Helder afgelopen maand spoedbehandelingen blijven doen. Het hospitaal kampte met een technisch probleem op de sterilisatieafdeling. Met hulp van militaire middelen waren de instrumenten toch te steriliseren. De apparatuur, inclusief personeel, is weer terug in Ermelo.

Landmachtmilitairen plaatsten 2 veldsterilisatoren in het Helderse ziekenhuis. De krijgsmacht gebruikt die ook in militaire hospitalen zoals Mali en Afghanistan. De Defensieapparatuur bood oplossing bij spoedgevallen. Voor het ‘dagelijkse werk’ maakte het Gemini gebruik van een extern sterilisatiebedrijf. 

x
x

Secretaris-Generaal maakt kennis met logistieke processen

Secretaris-Generaal Erik Akerboom heeft donderdag 19 juni een bezoek gebracht aan het Commando Landstrijdkrachten (CLAS). Doel van het bezoek was inzicht krijgen in de logistieke processen bij het CLAS.

Het bezoek startte op de Prinses Magrietkazerne in Wezep waar commandant 11 Pantsergeniebataljon uitleg gaf over materiële gereedheid, inzetbaarheid en consequenties voor operationele inzet en het opleidings- en trainingsprogramma. Aansluitend bezocht de Secretaris-Generaal de Onderhouds-, Diagnose-, en Bergingsgroep van 11 Pantsergeniebataljon, 432 Herstelpeloton en 301 Materieellogistiek Peloton om zo een compleet inzicht te krijgen in het gehele onderhoudsproces.

Op het magazijncomplex Lettele werd het proces inslag, opslag en uitslag inzichtelijk gemaakt. Het bezoek werd afgesloten met een gesprek met plaatsvervangend Commandant Landstrijdkrachten, generaal-majoor Marc van Uhm. Akerboom gaf aan onder de indruk te zijn van de positieve instelling en motivatie van het personeel dat bij het bezoek betrokken was.

x
x

Landmacht steunt Special Olympics

De landmacht heeft onlangs met honderden medewerkers de Special Olympics ondersteund. Ze bouwden bijvoorbeeld het Olympisch Dorp en zorgden voor beveiliging, transport en medische coördinatie. De opening werd ook nog eens opgeluisterd door abseilende militairen.

De Special Olympics Nationale Spelen (SONS), zoals het evenement voluit heet, zijn de internationale Olympische Spelen voor mensen met een verstandelijke beperking. Aan het 3-daagse sportfestijn deden 2.500 sporters uit 6 landen en 1.000 coaches en begeleiders mee. De atleten kwamen uit in meer dan 20 sporten. De gebeurtenis vond in Heerenveen en Sneek plaats.

x
x

Nieuwe lichting rode baretten

Zo’n 150 militairen hebben vorige week de rode baret uitgereikt gekregen op de Oranjekazerne in Schaarsbergen. Om bij 11 Luchtmobiele Brigade te komen, hebben zij één van de zwaarste militaire opleidingen in Nederland afgerond. Onder de geslaagden was ook de zoon van Ridder Militaire Willems-Orde kapitein Marco Kroon.

Door de zware fysieke en mentale eisen kent de opleiding een relatief hoog uitvalpercentage. Sinds de oprichting van de brigade in 1992 wisten ongeveer 50 vrouwen de rode baret te verkrijgen. 

x
x

Veteranendag Koninklijke Landmacht

Op 15 oktober 2014 vindt in Soesterberg de Veteranendag van de Koninklijke Landmacht plaats. Een bijzondere dag in het jubileumjaar van de landmacht. Het 200-jarig bestaan wordt met name met de samenleving gevierd met als doel de erkenning en waardering voor het werk van militairen verder te vergroten. Uiteraard gaat er ook bijzondere aandacht uit naar de veteraan.

Het terrein van het nieuwe Nationaal Militair Museum (NMM) is de uitgelezen locatie voor Veteranendag KL. Als 'huis' van Defensie geeft het museum uitdrukking aan de betekenis van de krijgsmacht in heden, verleden en toekomst. U kunt het museum tijdens deze dag bezoeken. Voor de veteraan dus een plek om thuis te komen en momenten te delen met collega-veteranen.

Tijdens de dag is er plek voor 6.000 veteranen. U kunt zich tot 1 augustus aanmelden via het Veteraneninstituut: http://www.veteraneninstituut.nl/formulieren. Indien u tot de genodigden behoort, ontvangt u tijdig een uitnodiging op huisadres.

Op 18 oktober wordt op hetzelfde terrein de UNIFIL-reünie georganiseerd. Het programma is gelijk aan dat van de Veteranendag KL. Inschrijving via www.unifilvereniging.nl.

x
x

Jeugdsportfonds: ‘Dank voor de mooie opbrengst’

Grebbeberg Masters, het evenement van en voor onze gewonde collega’s, stond dit jaar eenmalig in het teken van een 2e goede doel: het Jeugdsportfonds (JSF). Met het evenement werd ruim 28.000 euro opgehaald. Het bedrag komt ten gunste van Stichting Hulphond Nederland en het Jeugdsportfonds. Het JSF is de Koninklijke Landmacht zeer erkentelijk. Directeur Monique Maks: “Dank voor deze mooie opbrengst . Met 250 euro kunnen we 1 kind van financieel minder draagkrachtige ouders een jaar lang laten sporten. Dankzij jullie sportieve inzet zijn weer heel veel kinderen geholpen.”

x
x

Korting op 60e Nationale Taptoe

Eind september vindt in Ahoy Rotterdam de 60e editie plaats van de Nationale Taptoe. De muzikale show staat in het teken van de viering van 200 jaar Koninkrijk, 200 jaar Koninklijke Landmacht en 200 jaar KMar. De landmacht pakt fors uit met een vurige demonstratie door het Korps Commandotroepen.

Het vfonds stelt personeel van het CLAS in de gelegenheid de veteranenvoorstelling op donderdagmiddag 25 september mee te maken. De voorstelling wordt voorafgegaan door een ontvangst en een Indisch rijstbuffet. U bent van harte welkom vanaf 10.30 uur. Voor dit arrangement betaalt u €10,00 euro per persoon.

www.nationaletaptoe.nl en kijk bij kaartverkoop en acties.