05

Dit artikel hoort bij: Landmacht 06

Grebbeberg Masters is een succesformule

Tekst TLNT Rosalien van Damme
Foto Herman Zonderland

x

De Grebbeberg Masters die onlangs voor de 2e keer in en om Rhenen werd gehouden, was wederom een succes. Defensiemedewerkers trokken een dag lang sportend op met gewond geraakte collega’s. De meer dan 1.700 deelnemers konden kiezen uit een 40 kilometer lange fietstocht of een loopronde van 3 kilometer. Vanwege het 200-jarige bestaan van de landmacht stond de Grebbeberg Masters eenmalig in het teken van 2 goede doelen: Stichting Hulphond Nederland en het Jeugdsportfonds. In totaal werd meer dan 28.000 euro opgehaald.      

x
“Vandaag tonen wij saamhorigheid met onze gewond geraakte collega’s”, sprak commandant 43 Gemechaniseerde Brigade brigadegeneraal Martin Wijnen tijdens de opening. “Zij hebben offers gebracht voor vrede en vrijheid en verdienen onze blijvende erkenning, waardering en kameraadschap.”
x
“Het is een behoorlijke klim waar je geheid spierpijn van krijgt”, weet explosievenspecialist kapitein Arjen Weber inmiddels. Hij bedwong de 52 meter hoge Grebbeberg per fiets. “Je doet officieel niet mee om te winnen, maar toch wil je presteren. Helemaal wanneer je collega’s in je nek hoort hijgen.”
x
x
Het Militair Ereveld Grebbeberg is de laatste rustplaats voor meer dan 400 Nederlandse militairen. Zij sneuvelden ondermeer bij de verdediging van de Grebbeberglinie in mei 1940.
x
Bataljonsadjudant Eric Jorissen heeft veel waardering voor het Jeugdsportfonds. Arme gezinnen kunnen hier terecht wanneer ze geen geld hebben voor de sportclub van hun kinderen. “Een gemiddelde sportvereniging kost zo’n 250 euro per jaar”, licht Jorissen toe.
x
x
Sergeant-majoor Patrick Kaslander is zijn hulphond Vigo heel dankbaar. De viervoeter gaf hem naar zijn zeggen “het leven terug”. Aan zijn 5 uitzendingen naar Bosnië en Afghanistan hield Kaslander een posttraumatische stressstoornis (PTSS) over. Gevolg daarvan is dat Kaslander zich snel onrustig voelt. “Loop ik in een drukke omgeving dan trekt Vigo me meteen weg. ‘s Nachts maakt hij me wakker wanneer ik een nachtmerrie heb.” Vigo’s aanwezigheid geeft Kaslander een veilig gevoel. “Dat ik nu hier sta, had ik 2 jaar geleden niet kunnen bedenken.”
x
“Het is bijna 5 jaar geleden dat wij op een bermbom reden in Uruzgan”, vertelt sergeant Rik Pieters. “Ik kan alles nog wel, maar zal nooit meer zo fit worden als voor de aanslag.” De mannen van de C-compagnie van 17 Pantserinfanteriebataljon Garde Fuseliers Prinses Irene zien elkaar nog ieder jaar. Hoewel enkelen van hen nog steeds worstelen met de gevolgen van de aanslag, herstelden ze allemaal goed. “Het had veel erger kunnen aflopen, maar door de buitengewone inzet van ieder pelotonslid zijn we er relatief goed uitgekomen”, oordeelt kapitein Marcel Kerstens. “Het is mooi om tijdens de Grebbeberg Masters samen te komen. Onze band wordt er sterker door.”
x
Generaal b.d. Peter van Uhm was namens Stichting Hulphond Nederland aanwezig met Parbo. Deze speelse pup brengt hij groot om uiteindelijk hulphond te worden. Deze specialistische viervoeters helpen mensen in een rolstoel, met epilepsie, maar ook militairen met PTSS. “De Grebbeberg Masters is een succesformule”, vindt Van Uhm.
x