Tekst KAP Jaap Wolting
Foto Valerie Kuypers

Realistische simulatie stelt infanteristen zwaar op de proef

“Lui, luister even”, roept kapitein Wolf Berendsen, chief ops-room. “We hebben een nieuwe situatie. De Bravo- en Charlie compagnie verplaatsen behoorlijk snel. Ze stuiten niet meer op vijandelijke eenheden.”

17 Pantserinfanteriebataljon Garderegiment Fuseliers Prinses Irene maakte in week 27 als eerste gebruik van de Command & Staff Trainer (CST) van het Land Training Centre op de Bernhardkazerne in Amersfoort. Dit geavanceerde simulatiemiddel stelt de staf van een eenheid in staat met eigen verbindingsmiddelen vrijwel alle aspecten van een lopende operatie te oefenen. Berendsen: “De compagnieën arriveren eerder dan verwacht bij coördinatielijn Tulip. Het air asset block, nu gepland tussen 1400 en 1800 uur, proberen we 3 uur naar voren te halen. Komen de eenheden bij Tulip aan dan kunnen ze snel overgaan tot de aanval op doel Hawk. Daarna proberen ze de vijand over de provinciegrens te duwen.”

x
Kapitein Wolf Berendsen, chief ops-room zet het gevecht in gang.

‘Dat er geen echte troepenverplaatsingen zijn, maakt niets uit’

Elke order in effecten vertaald

Met behulp van simulatie ondersteunt de CST staven van bataljons en brigades bij hun opleiding, training en evaluatie. In de verfijnde virtuele wereld zijn de mogelijkheden onbeperkt. Wil een bataljonscommandant oprukken met 3 CV90-compagnieën en 1 manoeuvre-ondersteuningscompagnie? Kan geregeld worden. Vindt de oefenleiding het wenselijk dat ze worden bestookt door Mirage-gevechtsvliegtuigen? De kisten staan al op de baan. Een ramp simuleren die de eenheid dwingt samen te werken met civiele autoriteiten? Geen probleem.

x
Ritmeester Rian van der Meer, hoofd bureau CST: “Het voordeel van het systeem zit hem vooral in het samenbrengen van alle specialismen binnen een operatie.”

‘Een prachtig middel om besluitvorming en bevelvoering te oefenen’

Steile leercurve

Doordat het systeem elke order in ‘kinetische effecten’ vertaalt, wordt het resultaat van iedere beslissing direct zichtbaar. Sergeant-majoor Björn Jansen (KKW/heli-ops S3) was aanvankelijk wat sceptisch: “Ik heb eerder met een vergelijkbaar simulatiesysteem gewerkt. Dat was waardeloos. De CST is totaal anders. We hebben nog maar 1 storing gehad. Als ik de afgelopen 24 uur bekijk en zie hoe steil de leercurve is voor deze samengestelde ops-room, sta ik versteld. Hier kunnen we in de toekomst heel veel voordeel uithalen.”

x
De oefenleiding beslist dat de eenheid moet worden aangevallen met 2 Mirage-gevechtsvliegtuigen.

Talloze parameters beïnvloeden

Ritmeester Rian van der Meer, hoofd bureau CST: “Het voordeel van het systeem zit ‘m vooral in het samenbrengen van alle specialismen binnen een operatie. Eenheden trainen nu heel efficiënt, en het bespaart kosten. Wanneer een actie niet slaagt, kun je exact dezelfde situatie terughalen en opnieuw doen. Gaat iets wél heel goed, dan maak je de zaak complexer doordat je talloze parameters beïnvloedt. En doordat de hele oefening wordt opgenomen, kun je waarheidsgetrouw evalueren tijdens je After Action Review.”

x
3D-beeld CST

Systeem geeft situational awareness

Hoewel veldoefeningen voor de krijgsmacht van groot belang blijven, heeft het Opleidings- en Trainingscommando met de CST een indrukwekkend ‘wapen’ in handen. Luitenant-kolonel Nico Boom, commandant 17 Pantserinfanteriebataljon: “De training is zeer reëel. De CST geeft de mogelijkheid in diverse complexe scenario’s bijvoorbeeld een grootschalig gevecht te trainen. Voor een bataljonsstaf is het een prachtig middel om besluitvorming en bevelvoering te oefenen. Dat er geen daadwerkelijke troepenverplaatsingen zijn, maakt niets uit. Het gaat om de informatie die we krijgen. De meldingen komen van de eenheden, het systeem genereert data die ons op bataljonsniveau situational awareness oplevert. Deze week leverde mooie leermomenten op. Precies waarop we hadden gehoopt.”