08

Dit artikel hoort bij: de Vliegende Hollander 03 | 2024

Leeswijzer

Tekst Arno Marchand

x
Leestijd: 4 minuten

Mitchell Masterpieces – Volume 3: An illustrated history of B-25 warbirds in Business

Na al drie boeken over de B-25 Mitchell (waarvan twee uit deze serie) weet auteur Wim Nijenhuis er nog een vierde over te produceren. En wat voor een. Een prachtig naslagwerk over naoorlogse gebruikers van deze beroemde bommenwerper. Al is naoorlogs een zeer relatief begrip…

In dit deel worden zoveel mogelijk B-25's beschreven die in civiele dienst over de hele wereld opereerden. Na de oorlog zijn ze gebruikt voor het vervoer van personeel of goederen, voor trainingen, brandbestrijding, besproeiing van gewassen of zelfs als luxe zakenvliegtuig. Ook kwamen diverse toestellen terecht in de filmindustrie. Nadat de Tweede Wereldoorlog wat meer was weggeëbd, kwam er ook ruimte om de B-25 in te zetten als warbird. Zo zijn er vele organisaties die met de Mitchell vliegen, zoals ook de KLu Historische Vlucht op Vliegbasis Gilze-Rijen (zie de afgebeelde pagina).

Het boek is niet ingedeeld in hoofdstukken. Het behandelt eerst alle Amerikaanse maatschappijen die met de B-25 vlogen, ongeveer tweederde van het boek. Daarna volgt een hoofdstuk over de Amerikaanse filmindustrie. Het laatste deel van boek behandelt Mitchells wereldwijd, startend met Canada, Groot-Brittannië, Nederland, België, Frankrijk, Zwitserland, Spanje, Australië, de Sovjet-Unie, Argentinië, Bolivia, Chili, Costa Rica, Mexico, Panama, Paraguay en Venezuela. Een aantal registratienummeroverzichten en een index maken het boek compleet. Het is wederom een zeer verzorgd boek met veel en goed fotomateriaal.

‘Mitchell Masterpieces – Volume 3: An illustrated history of B-25 warbirds in Business’ Met ISBN 9789464560664, is geschreven door Wim Nijenhuis en uitgegeven door Lanasta, een imprint van Walburg Pers in Zutphen. De soft back op formaat 22 x 28,5 cm telt 256 pagina’s, is geschreven in het Engels en is voorzien van zo’n 750 foto’s waarvan de meeste in kleur. Het boek kost €34,99. Kijk voor meer informatie over dit boek en de andere twee delen uit deze serie van Nijenhuis op www.walburgpers.nl.

Goodbye F-16 – Afscheid van een legendarisch gevechtsvliegtuig

Dit is het eerste boek over het aanstaande afscheid van de F-16 dat later dit jaar plaatsvindt. Het boek was er vroeg, want het werd eind vorig jaar al gepresenteerd in het Nationaal Militair Museum (NMM). Luitenant-generaal Dennis Luyt (die ook het voorwoord schreef) nam er het eerste exemplaar in ontvangt uit handen van auteur Dick van Wageningen. Het boek is dan ook een samenwerking van hem en het NMM en het sloot aan bij de tentoonstelling over het afscheid van de F-16 die tot begin dit jaar was te zien (en binnenkort virtueel te zien is).

Het boek kan dus ook niet een volledige geschiedenis weergeven. Het bestaat uit drie delen en volgt daarmee in grote lijnen de expositie: het ontstaan en ontwerp (machine), de organisatie waarin het toestel dienstdoet (mens) en tot slot de inzet (missie). Verder is het onderverdeeld in tien hoofdstukken en een veelheid aan paragrafen.

Van Wageningen, die het boek samenstelde met conservator van het NMM Alfred Staarman, geeft aan dat Goodbye F-16 een eerbetoon is aan het toestel en de mensen die ermee gewerkt hebben. We laten onder andere vliegers vertellen over hun ervaringen tijdens verschillende missies, boven voormalig Joegoslavië, Afghanistan en het Midden-Oosten. Een mooi verzorgd boek dat de geschiedenis van de F-16 in Nederlandse dienst belicht.

Goodbye F-16 – Afscheid van een legendarisch gevechtsvliegtuig’ met ISBN 9789083312224 is samengesteld door Dick van Wageningen en Alfred Staarman en uitgegeven door Uitgeverij Geromy b.v. in Nieuwegein. De hardback op formaat 22 x 29 cm telt 184 pagina’s, is voorzien van Nederlandse tekst en bevat bijna ruim 180 kleuren- en enkele tientallen zwart-witfoto’s en documenten. Het boek kost € 35,00 en het is onder meer te koop in het NMM en bij de uitgever. Kijk daarvoor op www.luchtvaartboeken.com.

Mitchell en Mosquito – No.320 Squadron Royal Neth. Naval Air Service RAF 1942-1946

En nog een Mitchell-boek! Deze keer een uit de bekende serie Dutch Profile, maar dan wel een heel dikke uitgave. Niet voor het eerst wijdt uitgever en samensteller Luuk Boerman een boek aan deze bommenwerper. De vorige uitgave (uit 2015) handelde over de B-25C/D/J in dienst bij No. 18 Squadron (en een klein stukje bij No. 119 Squadron), in de Oost dus. Dit boek gaat over de inzet van B-25 in Europa bij No. 320 Squadron Royal Netherlands Naval Air Service RAF, zoals de eenheid in de oorlogsjaren heet. Een Marineluchtvaartdiensteenheid onder de vleugels van de Royal Air Force.

Dutch Profile-uitgaven zijn altijd tweetalig; halverwege het boek is het omklappunt van het Nederlands naar het Engels. De tekst van Nico Geldhof en Gerrit-Jan van den Berg loopt aan een stuk door en is onderverdeeld door tussenkopjes. Bijschriften zijn het hele boek door tweetalig. Wat deze uitgave helemaal bijzonder maakt is de aandacht voor de Mosquito. En type dat in Nederlandse dienst zou komen, maar verder dan één afgeleverd exemplaar in 1947, kwam het niet.

Zoals gebruikelijk heeft Boerman weer een enorme hoeveelheid foto’s over dit onderwerp weten te bemachtigen, waaronder veel beeld dat minder bekend is. Acht pagina’s kleurenprofielen en een overzicht van alle registraties maakt het boek compleet.

Mitchell en Mosquito – No.320 Squadron Royal Neth. Naval Air Service RAF 1942-1946’ met ISBN 9789490092504 is geschreven door Nico Geldhof, Gerrit-Jan van den Berg en Luuk Boerman en is uitgegeven door Dutch Profile Books. De soft back op formaat 21 x 29,5 cm telt 76 pagina’s, is voorzien van Nederlandse en Engelse tekst en van drie kleuren- en honderd zwart-witfoto’s en acht pagina’s kleurenprofielen. Het boek kost €17,95 en is onder andere te bestellen via www.dutchprofile.nl.