Tekst Arno Marchand

Personeelsnieuws

x
4 minuten

In memoriam

Op 27 februari overleed Peter Schreurs. Hij was als sergeant der eerste klasse werkzaam bij Vlucht 5 van 519 Squadron van de Groep Luchtmachtreserve. Schreurs is 55 jaar geworden.

Voorwoord uitgesteld

Vorige maand werd het voorwoord van een van de commandanten en zijn of haar stafadjudant aangekondigd. Door een technische storing schuift het geplande voorwoord van de Commandant Luchtstrijdkrachten en de Luchtmachtadjudant één nummer door. Heeft u in de tussentijd een vraag aan (een van) van, stel deze dan via vliegendehollander@mindef.nl.

Links speldt luitenant-generaal André Steur de medaille op de borst van adjudant Silvergieter Hoogstad. Rechts poseert Silvergieter Hoogstad met links zijn echtgenote.

Ereteken voor Verdienste voor adjudant Silvergieter Hoogstad

Adjudant Erik Silvergieter Hoogstad levert al langdurig een uitzonderlijke bijdrage aan het vakgebied Luchtvaarttroepen, sinds 1 april 2021 de naam van het vakgebied grondverdediging. Om die redenen ontving hij op 9 februari uit handen van Commandant Luchtstrijdkrachten luitenant-generaal André Steur het Ereteken voor Verdienste in brons.

Silvergieter Hoogstad onderscheidt zich al jarenlang als coach voor jongere collega’s, excelleert in het geven van begeleiding en wekt vertrouwen met zijn kennis, zijn integriteit en zijn rustige manier van doen. Het Ereteken van Verdienste benadrukt het belang dat de Koninklijke Luchtmacht hecht aan erkenning van individuele bijdragen en prestaties.

Op 1 april 2021 was het 75 jaar geleden dat de eerste bewakers van Nederlandse militaire vliegvelden werden opgeleid tot de Nederlandse Luchtvaarttroepen. Foto’s: sergeant-majoor Aaron Zwaal

Kapitein Adriaan van Rossum Van Rossum (rechts) met onderscheiding, midden majoor b.d. Wim Lutgert en rechts kolonel b.d. Carel Banse.

Waarderingsspeld Koninklijke Luchtmacht kapitein Van Rossum

Kapitein Adriaan van Rossum van de Groep Luchtmacht Reserve (GLR) ontving op 13 maart de Waarderingsspeld Koninklijke Luchtmacht. De uitreiking vond plaats bij het oorlogsmonument aan het ILSY-plantsoen, voor het stationsgebouw van de voormalige Vliegbasis Ypenburg.

Commandant Luchtstrijdkrachten luitenant-generaal André Steur kende Van Rossum de onderscheiding toe voor de wijze waarop hij zich al vele jaren inzet voor de GLR-bijdrage aan de jaarlijkse 10 Meiherdenking van de Slag om de Residentie/Ypenburg in de meidagen van 1940. Daarnaast steunt Van Rossum samen met een kleine GLR-afvaardiging vrijwel ieder jaar op 15 augustus een de Indiëherdenking van de Stichting Arjati in Breda. Tenslotte levert Van Rossum regelmatig een bijdrage aan de diverse ceremoniële diensten van de Koninklijke Luchtmacht. Van Rossum kreeg de onderscheiding uit handen van majoor buiten dienst Wim Lutgert in het bijzijn van onder andere kolonel b.d. Carel Banse. Foto: René Scheffers

Portretfoto van Commodore Saskia Siemensma

Commodore Siemensma nieuwe Directeur Veiligheid

Commodore Saskia Siemensma is vanaf 18 maart de nieuwe Directeur Veiligheid van Defensie. De functie neemt ze over van commodore Angelique Appels die sinds 1 maart als Militaire Luchtvaart Autoriteit bij de Bestuursstaf werkt.

Siemensma was tot dat moment Directeur Informatie & Innovatie bij de luchtmacht. Ze was daarin verantwoordelijk voor strategische veranderprogramma’s en innovatieve projecten, zoals digitale transformatie, duurzaamheid en vijfde generatie luchtmacht. Als Directeur Veiligheid wordt Siemensma verantwoordelijk voor het ontwikkelen en onderhouden van beleid op het gebied van veiligheid en integriteit. Zij staat hiervoor in direct contact met alle Defensieonderdelen en met externe toezichthouders. Ook ondersteunt zij als directeur de politieke en ambtelijke top bij de interactie met het parlement en de media. Foto: Defensie

Luchtmachtlogo met toevoeging Luva

Reünie luchtmachtvrouwen

Eind 2024 is het 73 jaar geleden dat de vrouwelijke militairen van de Luchtvaartafdeling bij de Milva (Militaire Vouwenafdeling) een eigen luchtmachtuniform mochten gaan dragen. De vorming van de Luchtmacht Vrouwenafdeling (Luva) was hiermee een feit.

Op zaterdag 2 november 2024 wordt deze gebeurtenis wederom met een reünie gevierd bij Bronbeek in de Kumpulan te Arnhem. Na de vorige reünie is besloten om alle gewezen vrouwelijke militairen van de luchtmacht (met FLO of op andere wijze de Luchtmacht verlaten) ook van harte uit te nodigen voor deze reünie.
Wilt u, als vrouwelijke oud-luchtmacht collega, aanvullende info ontvangen en worden uitgenodigd voor de reünie, meldt u zich aan bij de secretaris via e-mail op info@luvareunie.nl.

Commodore Saskia Siemensma met het estafettestokje in haar hand spreekt aanwezigen toe.

Internationale vrouwendag: ‘Gemengde teams maken Defensie sterker’

Defensie staat dit jaar stil bij tachtig jaar vrouwen in de krijgsmacht. Vrouwen in dienst, zowel militair als burger, zijn voor Defensie van operationeel belang. Zij komen bijvoorbeeld in sommige landen tijdens missies op plekken waar mannen niet mogen komen.

Om de Defensieorganisatie te vullen in deze gespannen tijd met diverse conflicten in de wereld, heeft de krijgsmacht zowel mannen als vrouwen nodig. De organisatie vindt het belangrijk om aandacht te hebben voor diversiteit. Dat gebeurde de eerste week van maart extra tijdens verschillende evenementen voor Internationale Vrouwendag. “Te vaak missen we het vrouwelijke perspectief op alle niveaus”, zei minister Kajsa Ollongren op het evenement Women, Men, Peace & Security op 7 maart. “We hebben vrouwelijke helikoptervliegers nodig, vrouwelijke militairen in gevechtsfuncties en vrouwelijke drone-bestuurders. Gemengde teams presteren beter. Het maakt onze strijdkrachten sterker.” Vrouwelijke militairen worden nog steeds geconfronteerd met praktische, operationele en sociale belemmeringen. Als voorbeeld noemde de minister het ontbreken van goed passende gevechtskleding voor vrouwen, zoals scherfvesten. “Dit is een probleem dat we aangepakken”, aldus Ollongren.

Defensie streeft sinds 2022 naar een organisatie die in 2030 voor dertig procent uit vrouwen bestaat. Dat bevestigt de herziene beleidslijn Diversiteit en Inclusie bij Defensie 2024-2030. Die is op 7 maart overhandigd aan generaal-majoor Ron Smits van Special Operations Command en commodore Saskia Siemensma. Zij kreeg ook het estafettestokje, dat symbool staat voor diversiteit, overgedragen. Foto: Valerie Kuypers

Orkestdirecteur majoor Toine Jongbloets reikt de cheque uit aan voorzitter commodore b.d. Jan van Hoof.

Orkest geeft cheque aan Van Weerden Poelmanfonds

Het Orkest Koninklijke Luchtmacht overhandigde op 6 maart een cheque van €2500 aan de stichting Het Van Weerden Poelmanfonds. Orkestdirecteur majoor Toine Jongbloets reikte het bedrag uit aan fondsvoorzitter commodore b.d. Jan van Hoof. Het bedrag is tot stand gekomen dankzij de kerstconcerten die het Orkest in 2023 gaf.

Het Van Weerden Poelmanfonds (VWPF) heeft tot doel medewerkers van de Koninklijke Luchtmacht en oud-medewerkers te ondersteunen bij het overwinnen van financiële problemen die zijn ontstaan door sociale en/of medische omstandigheden. Personeel moet tenminste acht jaar een aanstelling bij de Koninklijke Luchtmacht hebben (gehad). Ook gezinnen en nabestaanden van die medewerkers vallen onder de doelgroep.

Het VWPF is een stichting die organiek en financieel gezien losstaat van de Koninklijke Luchtmacht. De luchtmacht steunt het fonds wel, onder meer door het beschikbaar stellen van vergaderruimtes en personeel voor bestuursfuncties. Foto: KLu