08

Dit artikel hoort bij: de Vliegende Hollander 03 | 2020

7 dingen die je wil weten

Vraag en aanbod defensiepersoneel

Door de coronacrisis werktijd over of juist hulp nodig? REP verzamelt alle vraag en aanbod binnen Defensie op hun intranetpagina. De site is zo gemaakt dat iedereen zelf hulp kan vragen en aanbieden. Zo blijft de informatie actueel en kan er onderling snel geschakeld worden over de werkzaamheden. Aanmelden bij REP is dus niet nodig. Overleg voor je in actie komt wel even met je leidinggevende.

REP is de afkoring voor Re-EmPloyment, maar is inmiddels meer dan dat. Het bureau staat voor persoonlijke en professionele ontwikkeling van defensiemedewerkers. Via REP kan defensiepersoneel tijdelijk werkzaamheden op een andere afdeling of bij een ander defensieonderdeel uitvoeren. Mensen kunnen zo andere werkervaring opdoen en hun horizon verbreden. Ook biedt REP diverse trainingen en workshops aan.

Bijzondere formatie

Een Nederlandse F-35A van Vliegbasis Leeuwarden vloog op 18 maart een missie boven de Noordzee met onder meer Amerikaanse B-2A Spirit strategische bommenwerpers en F-15C Eagles, ter ondersteuning van de Bomber Task Force Europe 20-2 van de Amerikanen. De bommenwerpers van de 509th Bomb Wing van Whiteman Air Force Base in de staat Missouri zijn hiervoor te gast op de Amerikaanse luchtmachtbasis RAF Fairford in Engeland. De F-15’s van de 48th Fighter Wing operen vanaf hun thuisbasis RAF Lakenheath, eveneens in Engeland. De Amerikaanse bommenwerpers en jagers vlogen 2 dagen eerder ook al missies met Noorse F-35’s. Foto’s: Master sergeant Matthew Plew, U.S. Air Force.

Thuiszitten? Kijk Hoogvliegers terug!

Tijdens deze coronacrisis nog op zoek naar een leuke serie en Hoogvliegers gemist? Kijk de 8-delige dramaserie dan (gratis) terug op NPO Start. De kijker beoordeelde de serie, waarin 3 jongeren de vliegeropleiding bij de Koninklijke Luchtmacht volgen, gemiddeld met een 8. Ben je daarnaast benieuwd naar de dilemma’s waar echte vliegers mee kampen? Sla dan zeker de 6 ‘online only’ afleveringen niet over, waarin evenzoveel luchtmachtvliegers een boekje open doen over het werk. Tegelijkertijd nemen ze het op tegen 3 professionele gamers. 

De serie vermaakte in januari en februari niet alleen 1,5 miljoen kijkers, maar zorgde in die periode ook voor een behoorlijke toename in het aantal bezoekers van Werkenbijdefensie.nl. De meesten bekeken vooral luchtmachtvacatures. 

Defensiefit terwijl je binnen zit

Hoogvliegers terugkijken is leuk, fit blijven is beter. Daarom delen de Koninklijke Marine, Koninklijke Landmacht en Koninklijke Luchtmacht de komen weken workouts voor thuis via hun facebookpagina’s en twitteraccounts. Alle oefeningen kun je aanpassen naar jouw uithoudingsvermogen.

Defensie bindt strijd aan met coronavirus

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws rondom de coronacrisis en Defensie? Bekijk dan dagelijks Defensie.nl en lees voor meer achtergronden elke vrijdag de Defensiekrant. Een abonnement nemen op de krant kan ook, dan ontvang je hem wekelijks in je digitale brievenbus.

Maatregelen die Defensie treft voor het personeel staan gepubliceerd op het intranetportaal (ook bereikbaar via diensttelefoon of -tablet).

Vliegtuigbommen WOII op Vliegbasis Gilze-Rijen geruimd

Afgelopen weekend ruimde de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) twee vliegtuigbommen uit de Tweede Wereldoorlog op vliegbasis Gilze-Rijen. Het ging om een 500-ponder en een 1000-ponder. De explosieven werden eerder deze maand op verschillende plaatsen rondom de hoofdbaan gevonden tijdens geplande werkzaamheden. Op vrijdag 20 maart startte de EOD met het demonteren van de bommen op de vliegbasis. Tijdens de werkzaamheden was er niemand anders op de basis aanwezig dan de experts van de EOD. De omgeving binnen een straal van 500 meter werd afgesloten voor verkeer. Ook het luchtruim boven de vliegbasis werd gesloten. Na de ontmanteling bracht de EOD op zondag 22 maart de ontstekingen en het kruit over naar de Oirschotse heide, alwaar het tot ontploffing werd gebracht.

Snelle reactiemacht cyber security

Er komt een snel reagerend cyberteam, bestaande uit experts van verschillende landen. Het team assisteert de deelnemende landen bij het beveiligen tegen cyberdreigingen. Het gaat om Estland, Finland, Kroatië, Nederland, Polen en Roemenië. Ze tekenden op woensdag 4 maart een Memorandum of Understanding. Daarmee is het voornemen om samen te werken binnen het project ‘cyber rapid response teams and mutual assistance in cyber security’ in een volgende fase beland. Digitale spionage bij overheden en bedrijven en digitale verstoring van onze vitale infrastructuur blijft één van de grootste cyberdreigingen voor Nederland en zijn bondgenoten.

De cyber-samenwerking gebeurt onder de vlag van Permanent Structured Cooperation (Pesco), dat op 11 december 2017 formeel is opgericht in Brussel. Pesco is bedoeld Europese Defensiesamenwerking te versterken. Een voorbeeld is militaire mobiliteit, een initiatief van Nederland. Hierbij is het de bedoeling dat militair personeel en materieel snel over Europese grenzen door de Europese Unie zijn te verplaatsen.