Personeelsnieuws

Overleden Apache-vliegers herdacht

De Redskins van het 301 Squadron herdachten dinsdag 17 maart het overlijden van collega’s kapitein René Zeetsen en eerste luitenant Ernst Mollinger. De Apache-vliegers kwamen 5 jaar geleden op die dag om het leven toen hun gevechtshelikopter tijdens een schietoefening crashte. Ze waren in Mali om de VN-missie Minusma vanuit de lucht te voorzien van extra verkennersogen en waar nodig van vuursteun.

“Hoe zwaar is het om zo, uit het niets, je dierbare te verliezen. Dat laat je nooit meer los. En daarom zijn we elk jaar bij elkaar op 17 maart, om hen nooit te vergeten”, aldus commandant 301 Squadron luitenant-kolonel Martijn Kleiberg, die volgens traditie een toespraak hield. Collega’s legden vervolgens een krans bij de gedenksteen en namen een minuut stilte in acht. De herdenking werd afgesloten met een fly by van een Apache om 15.01 uur.

Engelandvaarder Eddy Jonker overleden

Oorlogsheld Eddy Jonker is dinsdag 17 maart op 99-jarige leeftijd overleden. Als Engelandvaarder vocht Jonker met de Royal Air Force (RAF) tegen de Duitsers. Na de oorlog werd hij vlieginstructeur op Vliegbasis Soesterberg. Voor zijn inzet voor bezet Nederland ontving hij het Bronzen Kruis en het Verzetsherdenkingskruis.

De destijds 23-jarige Jonker vertrok in juli 1943 naar Engeland, waar hij zich meldde voor de dienst. Na verhoren door de Britse veiligheidsdienst koos hij voor de RAF en kreeg hij een vliegopleiding in Canada. Vechten als piloot tegen die ‘rotmoffen’ heeft de oorlogsheld niet meer kunnen doen, zijn opleiding was nog niet afgelopen toen de geallieerden op D-day aan de bevrijding van West-Europa begonnen. Jonker zei daar later over: “Dat heb ik wel heel naar gevonden, maar aan de andere kant: misschien ben ik daarom nog wel hier.”

Op 4 september 2015 opende hij, als 1 van de initiatiefnemers, het Museum Engelandvaarders met koning Willem-Alexander in één van de bunkers van de Atlantikwall bij Noordwijk aan Zee.

Foto links: Eddy Jonker dik 5 jaar geleden op een reünie van het Genootschap Engelandvaarders op landgoed De Zwaluwenberg in Hilversum. Foto: sergeant-majoor Maartje Roos. Foto rechts: Eddy Jonker bij een Harvard na het behalen van zijn wings bij de No.13 Service Flying Training School van de Royal Canadian Air Force in North Battleford, Saskatchewan, Canada.

Commando-overdrachten

Kolonel Jos Kuijpers is sinds donderdag 12 maart commandant van het Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando (DGLC). Hij nam het bevel over van ranggenoot Jan Blom, die ruim 2,5 jaar de scepter zwaaide over het DGLC. Kuijpers was hiervoor Chef Staf DGLC en tevens plaatsvervangend commandant DGLC. Blom is inmiddels commandant Competence Center Surfaced Based Air and Missile Defence (CC SBAMD). Foto: Arend Visser.

Het commando over de Groep Luchtmacht Reserve (GLR) is sinds vrijdag 6 maart in handen van kolonel Michel Brevink. Hij nam het bevel over van kolonel Raymond Kramer, die na 2 jaar afscheid nam. Brevink was hiervoor commandant Coördinatiecentrum Expertise Arbeidsomstandigheden en Gezondheid (CEAG). Foto: Emily van der Spoel.

Nieuwe directeur voor digitale transformatie CLSK

Henk Ras is op maandag 16 maart gestart als Directeur Informatie & Innovatie (DI&I) CLSK. Het betreft een nieuwe functie. Per genoemde datum is Ras bevorderd tot commodore. De opperofficier gaat de doorontwikkeling van informatiemanagement en Informatie Gestuurd Optreden (IGO) binnen het CLSK aansturen. Daarbij neemt hij ook zitting in de Luchtmachtraad.

“Ik mag in feite leidinggeven aan de digitale transformatie binnen de luchtmacht”, aldus commodore Ras. “De maatschappij digitaliseert maar verder. Data-analyse gaat steeds sneller, computerpower wordt steeds groter. De effecten die we als luchtmacht willen bereiken verschuiven daarbij. Eerst ging het vooral om ‘bommen gooien’; nu proberen we meer ‘aan de voorkant’ van het gevecht te komen. Dat heeft invloed op de bedrijfsprocessen. De vraag is dan: hoe maken we als krijgsmacht optimaal gebruik van ontwikkelingen?”

Ras gaat als DI&I intern vooral zakendoen met de directeuren Personeel & Bedrijfsvoering, Operaties en Materieellogistieke Instandhouding en met onderdeelscommandanten. “Zelf leid ik een soort virtuele directie, die uit niet veel meer bestaat dan een innovatieteam. Je kunt zeggen dat wij als een soort ‘satéprikker’ door de verschillende directies heen steken.”

Groot belang hecht Ras verder aan de samenwerking met marktpartijen, zoals kennisinstituten en de industrie. Binnen het project Grensverleggende IT wordt bijvoorbeeld met IBM, ATOS en zo’n 80 kleinere bedrijven gewerkt aan de vervanging van alle (operationele) IT-systemen binnen Defensie.

Voormalig gevechtsleider Ras is zeer ervaren op het gebied van IGO en innovatie. Als plaatsvervangend commandant van het Defensie Cybercommando was hij eerder al ondergedompeld in de digitale wereld. Verder staat Ras bekend om zijn positief-kritische houding, out-of-the-box denken en duidelijke visie.

Herinneringsmedaille voor hulp na orkaan Irma

Personeel dat na orkaan Irma (2017) betrokken was bij de hulpverlening aan de bevolking op de Bovenwindse Eilanden, heeft een herinneringsmedaille ontvangen op 20 februari. Commandant Luchtstrijdkrachten luitenant-generaal Dennis Luyt en commandant Vliegbasis Eindhoven kolonel Harold Boekholt reikten deze Herinneringsmedaille voor Humanitaire Hulpverlening bij Rampenuitgereikt uit. 

Boekholt stond stil bij de inzet van het personeel en de gedrevenheid om hulp te bieden. “Op dat moment worden er geen vragen meer gesteld over waar gaan we slapen, wanneer en waar kunnen we eten, is het een formele missie, hoe lang moet ik werken, hoe regel ik het thuis met de familie. Die vragen over het eigen welzijn waren ondergeschikt aan de missie om mensen in nood te helpen. Als commandant kan ik niet anders dan trots zijn op die bereidheid tot persoonlijke offers. Een mooiere dynamiek is niet denkbaar hoewel de aanleiding natuurlijk dramatisch was.” Luyt voegde daar onder meer aan toe: “Met uw inzet heeft u tevens aangetoond dat air mobility en onze operationele gezondheidzorg onmisbaar zijn in een moderne krijgsmacht. Strategisch en tactisch, over korte afstanden maar ook de halve wereld over. In vredestijd, in conflictsituaties en bij rampen zoals orkaan Irma.”

Tijdens de missie zette de luchtmacht vliegtuigen in. Vanaf Eindhoven vlogen een C-130 Hercules en KDC-10, beladen met water en voedsel, naar het getroffen gebied. Ook gingen meer dan 100 militairen mee om op Sint Maarten te helpen. Defensie zette daarnaast een C-17 transportvliegtuig in vanuit de internationale vliegtuigpool Heavy Airlift Wing. Zowel de KDC-10 en C-17 als diverse ingehuurde Antonov en Ilyshusin-vrachttoestellen vlogen meermaals vanuit Nederland om hulpgoederen te brengen. In het gebied voerden 2 C-130's vrijwel dagelijks noodhulpvluchten uit tussen Curaçao en Sint-Maarten, onder meer om patiënten en toeristen te evacueren. De NH90-boordhelikopter van patrouilleschip Zr.Ms. Zeeland bracht de schade op de Bovenwindse Eilanden in kaart. Foto: sergeant Cinthia Nijssen.

Doe mee aan onderzoek chroom-6

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) onderzoekt de mogelijke blootstelling aan chroom-6 op defensielocaties in het verleden. (Oud-)medewerkers worden opgeroepen een online vragenlijst in te vullen. 

Iedereen die tussen 1970 en 2015 (mogelijk) met chroom-6 werkte of misschien op een andere manier is blootgesteld aan chroom-6, kan meedoen aan het onderzoek. Of medewerkers nou ziek zijn (geweest) of niet. Het gaat om alle defensielocaties met uitzondering van de POMS-locaties (Prepositioned Organizational Materiel Storage). De POMS onderzocht het RIVM eerder al. Eind 2020 maakt het RIVM de resultaten bekend. Defensie gaat de uitkomsten gebruiken om te komen tot een regeling voor (oud-)medewerkers.

Wie bij het Informatiepunt Chroom-6 geregistreerd staat, ontvangt een uitnodiging om de online vragenlijst in te vullen. Wie nog niet geregistreerd staat, kan dit doen via: via: www.informatiepuntchroom6.nlinfoc6&carc@caop.nl of 070-3765476 (maandag t/m vrijdag, 09.00 - 17.00 uur).