01

Dit artikel hoort bij: de Vliegende Hollander 01-02 | 2020

Sterker, zusammen

Tekst ritmeester Saminna van den Bulk
Foto sergeant Jasper Verolme Video sergeant-majoor Ruud Mol Montage Karel Polack

Duitse vliegers en loadmasters sluiten aan bij Nederlandse HWIC

x
Foto boven: 2 Duitse NH90’s die al snel worden vergezeld door een Cougar. Kortom, multitype optreden.
Scroll naar beneden voor de video

Een Helicopter Weapon Instructor Course (HWIC) met een internationaal tintje. Voor het eerst in jaren volgden de loadmasters en vliegers van de Koninklijke Luchtmacht de opleiding tot wapeninstructeur samen met Duitse collega’s van de Bundeswehr. En dat smaakt naar meer. 

Verdekt achter de boomkruinen hangen de Duitse aanvalshelikopters. Hun landgenoten scheren met 2 multirole NH90-transporthelikopters langs de besneeuwde oefenlocatie, met in hun kielzog een Cougar van het 300 Squadron. Na de white-out-landing van de 3 heli’s klinken er schoten van vijandelijke grondtroepen. Al snel stijgen de heli’s op, weg van het geweld. Wanneer de vijand zich eindelijk gedeisd houdt, is het een Chinook die de mannen van de Luchtmobiele Brigade oppikt en in veiligheid brengt. 

2 Duitse NH90’s die worden ondersteund door een Chinook. Multitype optreden tijdens de HWIC TAC, het onderdeel van de opleiding waarbij de focus ligt op het uitvoeren en instrueren van evasieve manoeuvres.

Visueel spektakel

Een visueel spektakel in de omgeving van de Duitse landmachtbasis in Fritzlar tijdens de HWIC. Het is de hoogste vakopleiding voor helikoptervliegers en -loadmasters. Nieuw is de Duitse deelname met 11 cursisten, NH90’s en Tiger aanvalshelikopters. Samen met 10 Nederlanders, hun Apaches, Chinooks en Cougars volgen ze de 17 weken durende opleiding.

Actie zien? Bekijk dan onderstaande video. Majoor Bas geeft uitleg. 

Tactische focus

Onze oosterburen kennen geen ‘eigen’ HWIC. De Duitse supervisor Oberstleutnant (luitenant-kolonel) Jan (42): “Voor transporttoestellen zoals de NH90 hebben wij geen soortgelijke cursus of certificering. Medevac-procedures (medische evacuatie, red.) oefenen wij wel op deze wijze, maar dat is slechts een klein deel van het takenpakket. De focus ligt tijdens de HWIC voornamelijk op het tactische niveau. Daar hebben wij enorm profijt van.” 

Majoor Bas: “Veel moeilijker dan dit kunnen we het niet maken. De HWIC biedt een realistisch vijandsscenario en elk optreden wordt goed geëvalueerd. Dit is het hoogste niveau dat je als vlieger of loadmaster kan bereiken.”

Op elkaar ingespeeld raken

Het is een mes dat aan 2 kanten snijdt, vertelt Apache-vlieger majoor Bas (37), die vanuit het TACtics Training Evaluation Standardization (TACTES, afdeling binnen 299 Squadron) de samenwerking initieerde. “Tijdens de gezamenlijke oefening Falcon Autumn in 2018 merkten we dat we in internationaal verband niet echt op elkaar ingespeeld waren. Briefings, procedures, evasieve manoeuvres: er waren veel verschillen. Door de handen ineen te slaan leren zij onze procedures en houden we tegelijkertijd onze eigen procedures tegen het licht. Zo worden we er samen beter van.”

Oberstleutnant Jan: “In ons optreden kunnen we veel van elkaar leren.”

Pokhouterig

“Daarin moeten we niet te pokhouterig zijn, want vergeleken met onze oosterburen is Nederland maar een klein landje”, vervolgt de Apache-vlieger. “Door samen te werken bereik je meer. Dat geldt voor opleidingen en trainingen, maar ook tijdens het optreden in missiegebied, zoals in het verleden in Mali en Afghanistan gebeurde.” Iets dat de Duitse overste Jan onderschrijft. “‘Onze’ Division Schnelle Kräfte treedt al samen op met ‘jullie’ Luchtmobiele Brigade. Een goed voorbeeld van samenwerking tussen Duitsland en Nederland, ook voor de luchtmacht. In ons optreden kunnen we veel van elkaar leren.” 

Sergeant 1 Floris (26), loadmaster Chinook 298 Squadron

“Ik ben op tactisch niveau getraind, maar krijg tijdens deze opleiding meer inzicht in het hoe en waarom achter de bekende procedures. Een uitdaging. In de HWIC word je getriggerd naar het grotere plaatje te kijken, dieper op je eigen werk in te gaan. Je leidt niet alleen de gunners op, je geeft adviezen om het werk in de hele cabine beter te maken. Aan de ene kant leer je iemand opleiden, aan de andere kant ben je zelf ook cursist.”

Hauptmann (kapitein) Oliver (42), vlieger Tiger

“De HWIC is aardig aanpoten. Volledige inzet is op zowel theoretisch als praktisch vlak een vereiste, zelfs voor ervaren militaire vliegers. De instructeurs leiden ons op tot experts in het tactisch optreden als wapeninstructeur. We duiken diep in de materie en kijken continu waar we ons als instructeur kunnen ontwikkelen. 
Air combat manoeuvring, realistische scenario’s waarin tactics op de proef worden gesteld; alles trekken ze uit de kast om ons naar een hoger niveau te krijgen. Ik hoop dat ze het internationale aspect in stand houden. Door de HWIC kunnen we wekenlang samen trainen en kundig worden in de Nederlandse procedures.”

Nog meer actie zien? Bekijk de fotocarrousel hieronder.