04

Dit artikel hoort bij: de Vliegende Hollander 11 | 2019

In-Formatie

Personeelsnieuws

CLSK-atleten presteren ‘naar behoren’ op Wereldspelen

Aan de Militaire Wereldspelen, vorige maand in de stad Wuhan in China, deden circa 10.000 atleten en hun trainers en verzorgers uit 109 landen mee. Onder hen 158 Nederlanders, waarbij het CLSK was vertegenwoordigd met 16 sporters. Die kwamen uit op de onderdelen atletiek (1), golf (4), militaire 5-kamp (1), pistoolschieten (1), schermen (2), volleybal (dames en heren: 4) en zwemmen (live saving: 2). Ook de mindervalide atleet Edwin Vermetten van Vliegbasis Gilze -ijen was van de partij. Hij scoorde goud bij het Wheelen (100 en 200 meter), maar was op dit onderdeel wel de enige deelnemer.
Volgens majoor Twan Relou, plaatsvervangend hoofd van het Bureau Internationale Militaire Sport (BIMS), deden vooral de golfers het goed. tweede luitenant Roeli van Wijngaarden van Vliegbasis Woensdrecht was op dreef, maar werd uitgeschakeld door… een wespensteek. “Het was vette pech”, zei ze. “Ik zal nooit weten hoe hoog ik op deze Wereldspelen had kunnen eindigen.” Dat neemt niet weg dat trainercoach van de golfers, kapitein Idde Quick (AOCS Nieuw Milligen), tevreden was over de prestaties. “Ons niveau was goed, al zijn we geen Europese top.” Ook de verrichtingen van de CLSK-zwemmers op het onderdeel life saving vielen op, maar zij strandden in het zicht van de finale.
De overige KLu-atleten eindigden door de bank genomen in de middenmoot. Sommigen verbeterden hun persoonlijk record. “Het is moeilijk te zeggen of er voor de luchtmachters méér had ingezeten”, gaf Relou aan. “Maar iedereen presteerde wel naar behoren.” Foto’s: sergeant-majoor Gerben van Es.

Oratie professor Frans Osinga

Commodore professor dr. Frans Osinga hield op 11 november aan de universiteit Leiden zijn oratie getiteld ‘Oorlog en het Schild van Athena, de waarde van krijgswetenschappen’. Sinds januari 2019 bekleedt hij in Leiden 1 dag per week de bijzondere leerstoel War Studies die is ingesteld door de Koninklijke Vereniging ter Beoefening van de Krijgswetenschap. Osinga is hoofd van de Vakgroep Krijgswetenschappen aan de Faculteit Militaire Wetenschappen van de Nederlandse Defensie Academie, waar hij tevens hoogleraar Militair Operationele Wetenschappen is.
Oorlogen aan de randen van Europa, de strijd tegen IS en grootmachten die hun invloedsfeer uitbreiden. Osinga is bezorgd. “We houden ons vooral bezig met vredesoperaties, maar helaas moet ook het risico op een grote oorlog weer serieus worden genomen.” Oude bondgenootschappen zijn niet meer vanzelfsprekend. De opkomst van nationalistische en extreemrechtse groeperingen ondermijnen de Europese Unie en de NAVO. “Er zijn in Europa maatregelen nodig om conventionele en nucleaire afschrikking weer geloofwaardig te maken. Zeker nu de oude orde vervaagt en nog niet duidelijk is wat daarvoor in de plaats komt.” Foto: Defensie

LVNL start wervingscampagne voor de Koninklijke Luchtmacht

In de wervingscampagne voor luchtverkeersleiders die op 4 november van start ging, worden ook kandidaten gevraagd voor de militaire units van de Koninklijke Luchtmacht. Vanaf begin 2020 selecteert Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) ook kandidaten voor de militaire vliegbases Eindhoven, Gilze Rijen, De Kooy, Leeuwarden, Volkel en Woensdrecht en de radarverkeersleiding op Schiphol-Oost. Je kunt natuurlijk ook gewoon luchtverkeersleider worden op Schiphol, Rotterdam, Groningen, Maastricht of Lelystad.
Vanaf 2023 is er 1 luchtverkeersleidingsinstantie die verantwoordelijk is voor alle luchtverkeersdienstverlening in het lagere luchtruim boven Nederland, de LVNL. De gezamenlijke werving is een van de eerste stappen in de realisatie hiervan. Kandidaten die geselecteerd worden voor de militaire onderdelen krijgen na selectie een burgercontract bij Defensie. In 2023 komen deze kandidaten, net als de huidige militaire luchtverkeersleiders, in dienst van LVNL.

Schietteam Woensdrecht succesvol op CLSK-kampioenschap

Het jaarlijkse CLSK-kampioenschap Schieten vond dit jaar op 5 november plaats op Vliegbasis Volkel. Het team van Vliegbasis Woensdrecht (Koninklijke Militaire School Woensdrecht (KMSL) en het Logistiek Centrum Woensdrecht (LCW) behaalde de 1e plek in het teamklassement en veroverde daarmee het Zilveren Geweer terug van het Air Operations Control Station Nieuw Milligen dat vorig jaar won. Het Zilveren Geweer is sinds 1955 de onderdeels-wisseltrofee voor het CLSK-Schietkampioenschap. Foto: KLu

Uitslag Colt:
1 sergeant-majoor Stefan Sebus, KMSL
2 adjudant Gert Jan Geleijns, KMSL
3 kapitein Sander von Piekartz, Staf CLSK

Uitslag Glock:
1 sergeant 1 Martijn de Vries, Edwards Air Force Base
2 sergeant-majoor Kevin van Natijne, LCW
3 tweede luitenant Tom Wijsman

Uitslag Teams:
1 Vliegbasis Woensdrecht
2 AOCS NM/Staf CLSK
3 Vliegbasis Leeuwarden

Gezocht: foto's van KLU-voertuigen

Er zijn vele boeken gepubliceerd over de KLu maar niet een gaat specifiek over de voertuigen van de Koninklijke Luchtmacht. Nog niet, want auteur Harry Isings is er druk mee bezig. Daarvoor is hij op zoek naar KLu-voertuigfoto’s vooral uit de tijd dat niet iedereen een fototoestel op zak had. Denk aan de periode 45 tot en met de jaren 70, maar ook de diverse missies van de laatste jaren. Denk ook aan de niet reguliere voertuigen zoals blusvoertuigen, heftrucks, aanhangers of trekkers. Soms zijn er maar een paar van gemaakt. Daarbij is het interessant om juist de privéfoto’s te publiceren, mét of zonder korte verhaaltjes en anekdotes. Geef indien mogelijk ook duidelijk de omstandigheden aan waar en wanneer de foto is gemaakt.
Ising zou graag goede scans van de afbeeldingen willen ontvangen en deze met bronvermelding (onder de foto) plaatsen. Ising kan het scanwerk ook doen en daarvoor eventueel langskomen. Ook naar foto’s van voertuigen van de Koninklijke Marine is Isings nog steeds op zoek. Vergeet bij opsturen vooral niet uw contactgegevens te vermelden. Reacties en foto’s graag naar kluvoertuigen@gmail.com.

Stay Safe nieuwjaarskaartenactie NMM

Stay Safe is een vakantieactiviteit in het Nationaal Militair Museum (NMM) tijdens de kerstvakantie. In Hangaar 8 worden kinderen informatief en spelenderwijs meegenomen met de militaire postroute. Kinderen (en volwassenen) kunnen een kaartje schrijven met een nieuwjaarsgroet in plaats van een kerstgroet aangezien de kaarten pas na de kerstvakantie verstuurd worden. Er staat een postzak klaar waar bezoekers hun kaarten kunnen indoen.
De opening van Stay Safe is op 21 december vanaf 11.00 uur door minister van Defensie Ank Bijleveld en Commandant der Strijdkrachten luitenant-admiraal Rob Bauer. Naast de opening van Stay Safe zijn er diverse activiteiten voor kinderen. Meldt u wel even aan via aanmelden@nmm.nl en vermeld met hoeveel personen u komt.

Erekoord voor levensreddend handelen

Sergeant-majoor Stefan ontving op 12 november het Erekoord Koninklijke Luchtmacht. Tijdens zijn deelname aan de Giro de Kika in 2018 zag Stefan, werkzaam bij de Operationele Gezondheidszorg op Gilze-Rijen, een wielrenner langs de kant van de weg liggen. Daarop stopte hij direct en samen met een huisarts uit een ander fietspeloton verleende hij eerste hulp. Door het professionele en adequate optreden van Stefan heeft hij de luchtmacht van haar beste kant laten zien. Hiervoor is hem de Erepenning Koninklijke Luchtmacht inclusief bijbehorend erekoord toegekend. Hij kreeg ze uit handen van de Commandant Centrum voor Mens en Luchtvaart, kolonel Johan de Jongh.
Het erekoord wordt sinds 2012 uitgereikt aan militairen die zich langdurig en uitzonderlijk verdienstelijk hebben gemaakt voor de luchtmacht of mensen die door een korte doch hevige actie, bijvoorbeeld tijdens een levensreddende handeling, hebben laten zien dat zij als luchtmachter uit het juiste hout zijn gesneden. Het onderscheidingsteken bestaat uit een luchtmachtblauw met gouddraad geweven koord met gouden nestelpen, te dragen op de linkerschouder. Het erekoord mag alleen gedragen worden op het Dagelijks Tenue en Ceremonieel Tenue. Het blauwe erekoord is gekoppeld aan de Erepenning. Foto’s: KLu

FWIT en TWIC succesvol afgerond

Na een intensieve periode van 7 maanden studeren en vliegen kwam er op 31 oktober een einde aan de wapeninstructeursopleidingen FWIT en TWIC, editie 2019. In totaal 11 F-16 vliegers uit Nederland, België en Portugal en 6 C-130 vliegers uit Nederland en België ontvingen op 14 november hun diploma en de felbegeerde blauwe FWIT of TWIC graduate patch. Zij zijn als wapensinstructeur vanaf nu het aanspreekpunt voor alle tactische vraagstukken met betrekking tot F-16- en C-130-operaties.
Voor de 2e keer namen niet alleen F-16 vliegers deel aan de Fighter Weapons Instructor Training (FWIT), maar ook vliegers van de C-130 aan de Transport Weapons Instructor Course (TWIC). Commandant Luchtstrijdkrachten luitenant-generaal Dennis Luyt, zelf ook een F-16 wapeninstructeur, reikte de diploma’s uit aan de F-16 en C-130 professors. Hij sprak lovende woorden, maar waarschuwde de afgestudeerden tevens voor de zware taak die hen te wachten staat. “FWIT gaat ook over nederigheid. Je moet over je eigen ego heen kunnen stappen, want het team is het belangrijkst.” 

Tijdens de FWIT en TWIC wordt een selectieve groep vliegers opgeleid die leiders en beleidsmakers in vredes- en oorlogstijd adviseren. Ook zijn zij voor de jongste vliegers een vraagbaak en bereiden zij hen voor op hun eerste missies. Tot slot wordt van wapeninstructeurs verwacht dat ze leidinggeven aan de Mission Planning Cell waar missieopdrachten uit het hoofdkwartier worden omgezet in uitvoerbare missieplannen. In oorlogstijd is deze afdeling het kloppend hart van alle tactische operaties.
Naar verwachting start de eerstvolgende opleiding in 2021 onder de naam ‘Weapon Instructor Course’ (WIC). Welke wapensystemen straks hun vliegers naar Vliegbasis Leeuwarden mogen afvaardigen voor de hoogstaande opleiding is op dit moment nog niet duidelijk. Foto’s: Herman Zonderland

1.000 Nederlandse F-35 vlieguren op Luke

Op Luke Air Force Base klokte een Nederlandse F-35 vlieger in opleiding op 14 november het 1.000e vlieguur van de Nederlandse F-35’s op die basis. Voor de vlieger was het zijn eerste solovlucht.
Het Nederlands Opleidings Detachement F-35 (NODF-35), ondergebracht bij het 308th Fighter Squadron, vliegt sinds 21 februari 2019 met Nederlandse F-35’s op Luke in Arizona. Daar is het Pilot Training Center (PTC) voor onder andere de Nederlandse vliegers gevestigd. Hier worden ook vliegers voor de F-35 opgeleid van Australië, Italië, Noorwegen en de Verenigde Staten. Vanaf begin 2021 komen daar ook die van Denemarken bij. Foto: KLu

Midterm FSE Mirage

Het 26e detachement van Forward Support Element (FSE) Mirage had op 17 november de helft van hun tijd erop zitten. Het detachement van 4 militairen vierden hun midterm met ruim 30 coalitiegenoten en onder het genot van een drankje en de welbekende Nederlandse bitterbal. Het huidige detachement wordt in januari 2020 afgelost.
Met het FSE in de Verenigde Arabische Emiraten heeft Defensie een strategische positie in het Midden-Oosten. Het detachement levert onder meer (logistieke) ondersteuning aan beveiligingsteams van mariniers voor de antipiraterijmissie bij Somalië. Foto: KLu

Voordrachten gevraagd voor de Kooy Prijs 2020

Het Koninklijk Instituut van Ingenieurs (KIVI) kent jaarlijks een prijs toe aan de beste afstudeerder in een voor Defensie of Veiligheidstechnologie relevante richting aan een technische universiteit of hogeschool. De vrij te besteden Kooy Prijs van € 2.000,- en het bijbehorende certificaat is vernoemd naar Prof. Johan Kooy, in de vorige eeuw een internationaal bekende hoogleraar in de rakettechniek.
De doelstelling van het fonds is ’bevordering van de wetenschap en de technologie in Nederland, aansluitend op of voortvloeiend uit op defensiegerichte functies en taken, zoals de ballistiek’. Het fonds wordt beheerd door de afdeling Defensie en Veiligheid van het KIVI.
Voordrachten voor de Kooy Prijs 2020 kunnen tot en met 23 december 2019 worden ingediend. 
De winnaar wordt op woensdag 15 april 2020 bekend gemaakt tijdens het jaarlijkse Kooy symposium, ook deze keer in het auditorium van de legerplaats Stroe. Meer informatie over de prijs en de voordrachtprocedure vindt u op www.kivi.nl/dv en op www.kooysymposium.nl onder Prof. Kooy afstudeerprijs.

Erekoord voor levensreddend handelen

Sergeant Yoeri Hessels kreeg op 20 november de Erepenning Koninklijke Luchtmacht voor levensreddend handelen. Hij ontving de erepenning en het bijbehorende erekoord uit handen van Plaatsvervangend Commandant Vliegbasis Volkel.
Op 9 april hoorde Hessels tumult in de achtertuin van de buren. Hij twijfelde geen moment en nam polshoogte. Zijn buurman, adjudant Eef van Leeuwen (Commando Landstrijdkrachten), bleek onwel te zijn geworden tijdens werkzaamheden in zijn tuin. Zijn zoon had zijn vader opgevangen en zijn partner was al met reanimeren gestart. Hessels nam direct de reanimatie over en heeft de eerste hulp op adequate wijze voortgezet tot het moment dat de hulpdiensten arriveerden.
Het erekoord wordt sinds 2012 uitgereikt aan militairen die zich langdurig en uitzonderlijk verdienstelijk hebben gemaakt voor de luchtmacht of mensen die hebben laten zien dat zij als luchtmachter uit het juiste hout gesneden zijn. Foto’s: KLu