Reünie

Wat: opkomst KMA 1988
Waar: Kasteel van Breda
Wanneer: 1 september 2018
Aanmelden en informatie: mail naar KMAopkomst1988@gmail.com

Militaire studenten praten over toekomst van Defensie

“Je moet fouten kunnen maken en dat is niet altijd het geval.” Dat was 1 van de boodschappen die studenten van de Nederlandse Defensieacademie op 22 februari hadden voor minister Ank Bijleveld en staatssecretaris Barbara Visser. In gesprekken met de bewindslieden kwamen onderwerpen als veiligheid, werving van nieuwe mensen en de kwaliteit van de opleiding aan de KMA aan bod.
De bewindslieden wilden graag met de studenten praten, vanwege de onlangs verschenen Defensienota. “Want”, zo stelde Bijleveld, “de Defensienota gaat over de toekomst en jullie zijn de toekomst van Defensie. Dus ik ben heel benieuwd hoe jullie er tegenaan kijken.” Over één ding waren de cadetten en adelborsten het eens: de wervingsspotjes kloppen niet. “Op basis daarvan denk je dat je de komende 10 jaar gaat knokken, maar in de praktijk zitten de meesten grotendeels op kantoor.” Een student koos voor de genie, "omdat ze zeiden dat je samen spannende dingen zou gaan doen. Dat valt in de praktijk dus vies tegen." De studenten pleiten voor eerlijkheid. Welk plaatje zetten we in de buitenwereld neer van Defensie? Dat vraagt volgens hen aandacht.

Veiligheid
Tijdens de opleiding is er volgens de aspirant-officieren veel aandacht voor veiligheid, maar het toepassen in de praktijk lijkt ze lastig. “Stel, je staat als kersverse commandant voor een eenheid. Je voelt dat er iets niet pluis is. Wat doe je dan? Spreek je de eenheid aan? Maak je een melding? Voor je het weet heb je je hele peloton tegen je”, aldus de studenten. De staatssecretaris vond dit een sterk voorbeeld. “De discussie is nog niet afgerond”, zei ze na afloop. “Dit vraagt om nadere verdieping.” Veiligheidsincidenten, zoals inwijdingsrituelen bij eenheden, passeerden ook de revue. Foto’s: Evert-Jan Daniels

Medailles Midden-Oosten

Ruim 150 militairen ontvingen op 15 maart op de Vliegbasis Eindhoven de Herinneringmedaille Vredesoperaties. Plaatsvervangend Commandant der Strijdkrachten luitenant-generaal Martin Wijnen zwaaide de deelnemers aan Operation Inherent Resolve alle lof toe voor hun inzet. Het ging om militairen van de Air Task Force Middle East in Jordanië, de air-to-air refueling-missie vanuit Koeweit en Nederlands personeel van de AWACS-radarvliegtuigen op Geilenkirchen.
De inzet van de transportvliegtuigen verdiende óók een groot compliment voor de technische dienst, die dat iedere keer weer mogelijk maakte", aldus Wijnen. "Maar waarvan ik vooral onder de indruk ben, is hoe mensen van verschillende disciplines en van de vliegbases Eindhoven en Gilze-Rijen en het Air Operations Control Station Nieuw Milligen samenwerkten."
De Nederlandse militairen in het AWACS vormden volgens Wijnen de 'Haarlemmer-olie', waardoor alles soepeler verliep. De AWACS-bemanningen zorgden ervoor dat het niet alleen in de lucht, maar ook op de grond veiliger werd. "Ik kan u verzekeren dat dat geen overbodige luxe is in dit soort complexe gebieden. En, de gevechten zijn nog niet voorbij.”

Waarderingsspeld
Na afloop van de uitreiking kregen 3 bemanningsleden van de KDC-10 uit handen van Wijnen een waarderingsspeld. Zij tankten boven het operatiegebied 2 Amerikaanse F-22’s bij. De KDC-10 was niet voor deze taak getasked en gecertificeerd. De jachtvliegtuigen hadden geen alternatief. Een kapot eigen tankervliegtuig kon hen niet van brandstof voorzien. Door deze bijdrage konden de vliegtuigen veilig terugkeren naar hun thuisbasis.
Wijnen bedankte uitgebreid de partners en kinderen van de uitgezonden militairen. "U mag trots zijn op uzelf, want toen de militairen op missie waren hield u hier in Nederland de boel draaiende. Dat is niet makkelijk." Foto’s: Valerie Kuypers. 

Export Compliance onderzoeksronde moet technologie beschermen

In de maanden maart, april en mei doet de Sectie Export Control (SEC) CLSK een onderzoek binnen de CLSK-onderdelen. Het doel is het in kaart brengen van de zwakke plekken in de organisatie waar mogelijk export compliance overtredingen – zogenoemde violations – gemaakt (kunnen) worden. Na het onderzoek zal SEC, in samenwerking met de onderdelen deze zwakke plekken repareren zodat het maken van mogelijke violations tegengegaan wordt.
Het onderzoek vindt als eerste plaats op de vliegbases Leeuwarden, Volkel, Eindhoven, Gilze-Rijen en het Maritiem Vliegkamp De Kooy. Het wordt uitgevoerd in samenwerking met een externe firma, Full Circle Compliance. Voor dit onderzoek worden per onderdeel vertegenwoordigers uitgenodigd van het management, onderhoud en logistiek, veiligheid, operatien, techniek, verwerving en communicatie. Voorafgaand aan het onderzoek krijgt het personeel een presentatie over Export Compliance, zodat er meer beeld is van wat dit nu precies inhoudt. Het CLSK heeft grote belangen bij Export Control en Export compliance, zodat voorkomen wordt dat technologische kennis in handen komt van potentiele tegenstanders.

Gezocht

René Leyds zoekt contact met 'medevliegeniers’ die met Willem Johannes Leyds, gevlogen hebben of contact met hem hadden tijdens zijn opleiding tot marinevlieger.
Leyds zoekt informatie over zijn vader Willem Leyds, overleden op 27 mei 2014 en vlieger bij de marine in 1943-1944. Hij heeft zijn opleiding gehad in Engeland bij de RAF en in Canada. Daarna vloog hij operationeel bij RAF No. 320 en/of 321 (Dutch) Squadron, onder andere op het tot vliegdekschip omgebouwde koopvaardijschip Macoma.
Graag contact opnemen met René Leyds via leyds.rene@gmail.com of via telefoon 0033 - 628 90 76 25 (let op, telefoonnummer in Frankrijk). U kunt ook contact opnemen met Nico Baan via nbaan@kpnmail.nl.

Aarde-, vuur-, water- en luchtfestival en tentoonstelling Bronbeek

Op zondag 13 mei 2018 is er van 10.00 uur tot 17.00 uur voor alle leeftijden het BronbeekFestival. Op het landgoed Bronbeek wordt iedereen uitgedaagd om te spelen met aarde, vuur, water en lucht. Er is keus uit veel activiteiten in de buitenlucht, in legertenten, en binnenshuis.
Ontdekken hoe je zelf een vlot in elkaar zet waarmee je de Bronbeek kunt bevaren. Of leren hoe je een Indische vlieger maakt en hem daarna meteen uittesten. Heb je meer met aarde, versier dan een bloempot en plant er een stekje uit de Bronbeekkas in. Durf je blootvoets en geblinddoekt te gaan over het blotevoetenpad? Tussendoor spring je een gat in de lucht op het springkussen. Met de dromensmid smeed, smelt, rijg, vouw en kneed je je dromen tot een sieraad. Of je maakt een sneeuwbol vol glitters.
Verder kun je je kracht en uithoudingsvermogen op de grond testen in de hindernisbaan of in de lucht aan de klimwand. Grijp je kans en rijd een keer mee op een legervoertuig. Of wil je liever op een paard over het landgoed rijden? Ondertussen hoor je livemuziek van de militaire fanfare. In de fotostudio vind je uniformen, wapens, Indische kleding en legertassen, waarmee je op de foto kunt. En je kunt zelf kneedbare zeep maken in een speciale workshop. Natuurlijk zijn er ook Indische hapjes en drankjes te koop. Binnen in het museum is kunst gemaakt door bewoners van Bronbeek en andere veteranen te zien. En wie de enquête over het BronbeekFestival invult, maakt kans op een ballonvaart voor 2 personen.
Kaartverkoop bij de ingang. Een passe-partout voor alle activiteiten en het museum is gratis voor kinderen tot en met 5 jaar, BronbeekVrienden en Museumkaarthouders. Voor de leeftijdscategorie 6 tot 18 jaar is de toegang € 3 en tussen de 19 en 64 jaar is dat € 6. Gratis parkeren kan op het terrein van de HAN aan de Ruitenberglaan.

Bekijk tot en met 1 juli ook in Bronbeek de expositie ‘Verlangen. Vrijheid. Kameraadschap – een ontmoeting met veteranen’. De tentoonstelling portretteert onder meer 15 veteranen in foto’s, interviewfragmenten en levensbeschrijvingen. Verder zijn er 35 schilderijen en kunstwerken gemaakt door veteranen te zien, waarvan 2 buiten op het landgoed. Adres: Velperweg 147, 6824 MB Arnhem. Kijk voor meer info op www.bronbeek.nl.

KLu-motortreffen

Het 21e KLu motortreffen wordt dit jaar gehouden op de Luitenant-generaal Bestkazerne in Vredepeel. Het evenement is toegankelijk voor alle KLu-medewerkers, postactieven, veteranen en alle personeel van andere opco’s werkzaam op luchtmachtlocaties. Ook alle niet-luchtmacht personeel werkzaam op de Luitenant-generaal Bestkazerne is welkom.
Deelnemers dienen in het bezit te zijn van een motor. Inschrijven is mogelijk tot 10 mei 2018. De kosten voor het evenement bedraagt € 35,00 per persoon. Voor informatie en/of het aanvragen van een inschrijfformulier mailt u naar klumotortreffen@gmail.com.

Medailles voor inzet internationale missies

Zo’n 500 Nederlandse militairen kregen op 22 maart de Herinneringsmedaille Internationale Missies in Zwolle. De meeste van hen namen deel aan de missies in Mali, Afghanistan en Irak. Maar er waren ook medailles voor inzet in Azië, Afrika en het Midden-Oosten.
Minister Ank Bijleveld en Commandant der Strijdkrachten luitenant-admiraal Rob Bauer speldden de onderscheidingen op. De Herinneringsmedaille Internationale Missies is voor militairen die tenminste 30 dagen onafgebroken aan een vredesoperatie deelnamen. Foto’s: Bart Nijs

Volleybalteams succesvol op eigen bodem

Van 20 tot en met 22 maart was de Koninklijke Luchtmacht gastheer voor het Headquarters Allied Air Command Internation Volleybalkampioenschap. In het 6-landentoernooi werden de teams van Polen en Duitsland geplaatst op basis van eerdere resultaten. Nederland bleek al snel in staat de kruisfinales te halen. Het damesteam presteerde boven verwachting goed en versloeg de USAFE en RAF waarna in de finale Duitsland met 3-1 te sterk voor de leeuwinnen. De heren wonnen brons door een 2-0 zege op België. Duitsland won de zinderende herenfinale tegen Polen en prolongeerde daarmee de titel. Foto’s: KLu