04

Dit artikel hoort bij: de Vliegende Hollander 03 | 2017

In-Formatie

Erekoord voor levensredder

Eerste luitenant Jaap van der Laan ontving op 13 maart uit handen van kolonel Verhulst de erepenning en het blauwe koord. Van der Laan redde het leven van zijn oom.

Van der Laan kluste op de bewuste dag bij zijn oom toen die een hartstilstand kreeg. “Op dat moment ging de spreekwoordelijke knop om en ben ik gaan doen wat ik geleerd heb te doen tijdens ZHKH-lessen en de jaarlijkse MBV-herhaling. Ik stond er ook helemaal niet bij stil dat het familie was, ik ben gewoon gaan handelen.” Van der Laan verleende eerste hulp en reanimeerde zijn oom tot de via 112 gealarmeerde postcommandant van de Brandweer Lopik arriveerde.

Het lichtblauwe erekoord bestaat sinds 2012. Luchtmachtmilitairen die in bijzondere omstandigheden kordaat optreden krijgen de onderscheiding die geldt als toevoeging op de gouden legpenning. De erepenning draagt men niet altijd bij zich. Foto: KLu

x

P-CDS Bauer op bezoek bij F-35

Hoe gaat het met het Nederlandse F-35 team op Edwards Air Force Base? Om daar achter te komen, toog Plaatsvervangend Commandant der Strijdkrachten vice-admiraal Rob Bauer naar Californië waar hij een bezoek bracht aan de mannen en vrouwen van het 323 Test and Evaluation Squadron. Dat deed hij eind maart samen met Plaatsvervangend Secretaris-Generaal Marc Gazenbeek en Directeur Operaties CLSK commodore Andre Steur.

Bauer zette zich jarenlang in voor de verwerving van het cruciale wapensysteem voor Defensie. Die behelsde ontelbare uren aan Kamerdebatten, vergaderingen en deelname aan ambtelijke commissies.

323 werkt op Edwards in een internationaal team van de USA, Groot-Brittannië en Australië.

aan de operationele test- en evaluatiefase. Daarmee legt het de basis voor de toekomstige innovatieve manier van werken in de luchtmacht. Foto’s: 323 TES

x

Nationale Vrouwendag

Waardering en ‘empowerment’ van onze vrouwen, daar ging het op 8 maart om op Internationale Vrouwendag. Zo’n 900 vrouwen die werken bij Defensie en het UWV waren daarvoor naar het Nationaal Militair Museum in Soesterberg gekomen. Dienstencentrum Werving & Selectie en het Defensie Vrouwen Netwerk vierden de dag met lezingen en workshops, maar tussendoor was er ook tijd voor ontspanning.

Met een aandeel van 10 procent zijn vrouwelijke militairen een flinke minderheid bij Defensie. “Vandaag willen we laten zien dat Defensie aandacht voor hen heeft,” zegt medeorganisator Mirjam Meindertsma, secretaris van het Defensie Vrouwen Netwerk.

Volgens luitenant-kolonel Esmeralda Kleinreesink zijn er meer overeenkomsten tussen mannelijk en vrouwelijk personeel dan verschillen. Haar visie wordt gesterkt door de cijfers uit onderzoek onder personeel. Nagenoeg precies evenveel mannen als vrouwen voelen zich gerespecteerd door collega’s, zijn gemotiveerd en hebben het gevoel dat ze voldoen aan de verwachtingen. Opvallend genoeg geven vrouwen (met 62%) vaker aan dat de balans tussen werk en privé geen problemen oplevert. Voor mannen ligt dat op 52%. Dat blijkt uit onderzoek van de afdeling Trends, Onderzoek en Statistiek. Foto’s: Valerie Kuypers

x

Technisch talent warm gemaakt voor officiersfunctie

Stuur ik een F-16 met een storing wel of niet de lucht in? Met technische dilemma’s als deze kregen deelnemers aan het Tech Talent Event op 15 maart te maken. 125 laatstejaars of afgestudeerde technische HBO- en universitaire studenten kregen in het Amsterdamse NEMO zicht op hun carrièremogelijkheden als technisch officier bij Defensie.

Officieren verzorgden in een College Tour-achtige setting masterclasses over onder meer technische uitdagingen, innovatie, verantwoordelijkheden en doorgroeimogelijkheden. De studenten waren enthousiast over de dag. “Defensie heeft veel meer te bieden dan ik vooraf dacht”, zei een van hen en een ander: “Gaaf dat je om de zoveel tijd iets anders in de techniek kan doen.”

Defensie zoekt hoger opgeleide technici voor functies als officier bij marine, landmacht en luchtmacht. Kandidaten op VWO-, HBO- en universitair niveau met een goed stel hersens, die verantwoordelijkheid durven dragen en belangrijke beslissingen kunnen nemen, zijn van harte welkom. Foto’s: Defensie

x

Apache-vliegers herdacht

De in 2015 omgekomen Apache-bemanning kapitein René Zeetsen en eerste luitenant Ernst Mollinger zijn op 17 maart herdacht. Dat gebeurde zowel in Mali als op de Vliegbasis Gilze-Rijen.

Het Redeployment Element dat op Kamp Castor de terugkeer van de Chinooks en ander materieel naar Nederland voorbereidt, stond om 12.50 uur stil bij het noodlottige ongeval. Het hele detachement had zich verzameld bij het monument. Op hetzelfde moment herdacht in Nederland het personeel van het 301 Squadron de omgekomen Apache-bemanning.

Het monument blijft op Kamp Castor achter. De gedenkplaat die eerder in de bar hing, is al meegenomen naar Gilze-Rijen toen de Apaches terugkeerden naar Nederland. Foto: KLu

x

Secretaris-generaal verdiept zich in airpower

Secretaris-generaal (SG) Wim Geerts liet zich op 23 maart uitvoerig voorlichten over de Koninklijke Luchtmacht. Daarvoor was hij met C-LSK luitenant-generaal Dennis Luyt op werkbezoek op de vliegbases Volkel en Gilze-Rijen. Daar zag hij en-passant een C-17 1 van de Chinooks terugbrengen uit Mali. Op Volkel liet Geerts zich informeren over de wereldwijde inzet van de F-16’s in onder meer Bosnië, Irak, Afghanistan en nu Litouwen.

De SG sprak uitgebreid met het luchtmachtpersoneel dat geen blad voor de mond nam. Onder meer de inzetbaarheid van het materieel, doorstroommogelijkheden en de werkdruk werden besproken. Geerts: “Ik besef mij heel goed dat er veel van jullie wordt gevraagd. De werk- en uitzenddruk is hoog. Ik ben onder de indruk van de professionaliteit waarmee jullie elke missie weten te klaren. Het motto 1 team, 1 taak maken jullie meer dan waar.” Foto’s: KLu en Herman Zonderland

x

Pionierscoin voor 323 Squadron

Het 323 Squadron kreeg eind maart uit handen van C-LSK luitenant-generaal Dennis Luyt maart een Pionierscoin uitgereikt. 323 verdiende deze waardering voor hun omgang met technologische, sociale en culturele innovatie. Toepasselijk kregen ze coin-nummer 069 uitgereikt omdat 323 squadron in 2017 al 69 jaar bestaat.

Op voordracht van 323’er sergeant-majoor Arjen Pietersma werd de coin aangevraagd en vervolgens uitgereikt door de C-LSK. Pietersma motiveerde dat zijn 42 collega’s al enkele jaren elke dag direct of indirect werken met technologische innovatie in de vorm van de F-35. Dit nieuwe wapenplatform brengt tal van technische en tactische veranderingen met zich mee en dat vraagt veel van de vliegers en al het ondersteunend personeel. De manier waarop alle squadronleden hier mee omgaan en zich effectief hebben georganiseerd en ingezet om het maximale uit de operationele test en evaluatie te halen voor een goede introductie van de F-35, verdient een Pionierscoin. Foto: KLu