07

Dit artikel hoort bij: de Vliegende Hollander 03 | 2017

Parttime collega

Wat voor werk doe je in het dagelijks leven?

“Ik ben ondernemer en heb 2 bedrijven in veiligheid: AAS Veiligheid en Re.ady. Met de 1 ste verzorgen wij training en advies in bedrijfshulpverlening. Re.ady maakt online producten voor veiligheid, zoals ontruimingsplannen. Net als bij een foto zeggen die meer dan 1.000 woorden. Een papieren ontruimingsplan is ook ouderwets. Met online media kan je heel veel. Ondernemen betekent voor mij kansen zien, problemen oplossen, contacten maken, creatief zijn. Je bepaalt je eigen werkdag, waardoor ik tijd heb om reservist te zijn.” 

Terug naar boven

Parttime collega

Reservisten, die doen toch alleen bewakingswerk? Nee, ze zijn op veel fronten inzetbaar. Sterker nog, de parttime militairen van de Groep Luchtmacht Reserve (GLR) zijn van grote waarde. In deze serie vertellen ze over hun werk.

Albert Dias d’Ullois | 41 jaar

Soldaat 3 | ondernemer

Terug naar boven

Wat voor reservistenwerk doe je?

“Sinds november zit ik in de Algemene Militaire Opleiding (AMO, red.) op Woensdrecht. Die bestaat uit modules als militaire ethiek, recht, wapenkennis, zelfhulp- en kameradenhulp, omgaan met chemische, biologische, radiologische en nucleaire stoffen, et cetera. Ook is er een bivak en een eindoefening. In de AMO verleg je je grenzen. De dingen die ik leer, kan ik in mijn burgerleven goed gebruiken, zoals zelfhulp en kameradenhulp. Prettig vind ik het ook dat het kader zich adaptief opstelt en wil weten wat de reservisten van de AMO vinden. Er wordt rekening met je gehouden.” 

Terug naar boven

Welke kennis neem je vanuit je burgerbaan mee de luchtmacht in?

“Ik ben iemand die oplossingsgericht denkt, efficiënt probeert te werken, ervaring heeft in leiding geven en kan analyseren. Dat hoop ik allemaal bij de luchtmacht in te brengen, net als mijn expertise in ondernemen. Naast winst maken betekent dat mensen aansturen en motiveren, bedrijfsprocessen verbeteren en meegaan met de tijd.” 

Terug naar boven

Welke vruchten pluk je in je civiele werk van je baan als reservist bij Defensie?

“Als reservist ben ik uit mijn dagelijkse omgeving waardoor ik een andere kijk op zaken krijg. Ook leer ik volgens een structuur werken; wat is de opdracht, wat is de taakverdeling? Een deel van 1 van mijn bedrijven verhuisde onlangs. Daarbij kon ik mijn bij de luchtmacht opgedane kennis over gestructureerd werken goed toepassen.”

Terug naar boven

Wat is volgens jou de meerwaarde van een reservist?

“Met de vaak frisse ideeën van de reservist stroomt nieuwe kennis en ervaring de luchtmacht in, zonder dat die daarin hoeft te investeren. Een soort ‘win-win’-situatie. Maar dan moet de luchtmacht reservisten wel efficiënt inzetten. Een ruimtevaartdeskundige zet je niet als bewaker bij de poort. Volgens mij staat de luchtmacht daar ook wel voor open.”

Terug naar boven

Voel je je als reservist volwaardig luchtmachtmilitair?

“Ja, en zo word je ook behandeld. Een reservist moet zelf echter ook wat doen om volwaardig luchtmachtmilitair te worden, zoals de AMO halen. Of ik ‘beroeps’ zou kunnen zijn? Lastige vraag. Enerzijds past het wel bij me. Anderzijds ben ik als ondernemer vrij om te doen wat ik nodig vind. Binnen de KLu volg je de opdracht, werk je in een team en houd je rekening met anderen. Als ondernemer doe ik dat ook, maar als ik een plan heb, wil ik toch écht dat dit wordt uitgevoerd. De huidige combinatie ondernemer/reservist is het beste voor me.”

Terug naar boven

Waarom ben je reservist geworden?

“Ik heb altijd al interesse in de krijgsmacht gehad en dan vooral voor de militaire luchtvaart. In 1994 was ik als dienstplichtig militair bewaker op de vliegbasis Volkel. 2 Jaar geleden tijdens de open dag van de luchtmacht op Gilze-Rijen bezocht ik een stand voor reservisten. Reservist zijn is voor mij een uitgelezen kans om wat met mijn interesse voor de krijgsmacht te doen. Daarnaast wilde ik iets ondernemen in een wereld met andere mensen en dito contacten. Ook voel ik me aangetrokken door de discipline bij Defensie van ‘afspraak is afspraak’ en de saamhorigheid. Verder vind ik het prettig om nu eens orders op te volgen in plaats van ze te geven zoals ik in mijn bedrijven doe, al heeft een reservist veel eigen inbreng. Een functie als reservist is me op het lijf geschreven. Dat mijn gezin achter me staat, maakt het ook leuk.” 

Terug naar boven

Hoe zie je je toekomst als reservist?

“Rooskleurig. Hopelijk krijg ik na de AMO een project dat aan mijn sterke kanten beantwoordt; analyseren en problemen oplossen. Maar ik zou evengoed iets anders kunnen doen. Het is even afwachten. Ik weet nog niet wat de mogelijkheden zijn. Het is ook een wisselwerking: de luchtmacht vraagt wat de reservist kan en die geeft aan wát. Zo kom je tot iets. Zolang ik kan en de luchtmacht het wil, hoop ik tot in de lengte der dagen reservist te blijven.”

Terug naar boven