Dit artikel hoort bij: de Vliegende Hollander 10 | 2016
Parttime collega
Wat voor werk doe je in het dagelijks leven?
“Ik ben tweedejaars student technische bedrijfskunde aan de Fontys Hogeschool in Eindhoven. Al in mijn jeugd was ik technisch bezig in de garage van mijn vader. Hoewel ik tussen technische mensen ben opgegroeid, koos ik toch voor een opleiding marketing en communicatie. Daarna kwam mijn interesse voor techniek weer terug en pakte ik mijn huidige studie op. Technische bedrijfskunde is heel breed omdat de opleiding uit 4 pijlers bestaat: mens, organisatie, techniek en economie. Dat het een mannenwereld is, bevalt me prima. Al in mijn jeugd was ik één van de jongens.”
Parttime collega
Reservisten, die doen toch alleen bewakingswerk? Nee, ze zijn op vele fronten inzetbaar. Sterker, de parttime militairen van de Groep Luchtmacht Reserve (GLR) zijn van grote waarde. In deze serie vertellen ze over hun werk.
Maud Arkesteijn | 21 jaar
Korporaal |student technische bedrijfskunde
Tekst: Jack Oosthoek | Foto’s: Herman Zonderland
Wat voor reservistenwerk doe je?
“Omdat ik nog geen vaste functie heb, zet de Groep Luchtmacht Reserve me in waar ik nodig ben. Op dit moment help ik om de inzet van reservisten efficiënter te plannen. De werkprocessen van de hogeschool kan ik daarbij goed toepassen.” Omgekeerd leer ik bij de luchtmacht wat teamwork inhoudt en om samen te werken. Op school krijg je hiermee in projecten ook te maken.”
Welke kennis neem je vanuit je burgerbaan mee de luchtmacht in?
“De verschillende technieken om volgens een methode te werken. Zo werken we op school het komend half jaar aan een project om binnen een bedrijf een bedrijfsproces te optimaliseren. Hoe deel je het werk bijvoorbeeld logistiek zo goed mogelijk in? De kijk van de school daarop en de technieken die ik leer kan ik weer bij de luchtmacht inbrengen.”
Voel je je als reservist volwaardig luchtmachtmilitair?
“Ja, omdat je opgeleid en getraind bent, draai je volledig mee. Met dat verschil dat een reservist er nog wat naast doet. De meeste beroepsmilitairen reageren enthousiast op de aanwezigheid van een reservist. Soms word je echter ook een tikje afstandelijk bekeken. Immers, je komt als nieuweling binnen in een bestaand team en ik ben ook nog eens vrouw… Maar als je uitlegt wie je bent en wat je komt doen, verdwijnen de obstakels snel.”
Wat is volgens jou de meerwaarde van een reservist?
“Een reservist is militair waardoor hij de luchtmacht ‘begrijpt’. Je hoeft hem dus relatief weinig uit te leggen. Bovendien is een reservist super gemotiveerd. Ik zou mijn leven niet meer zonder de luchtmacht kunnen voorstellen. Dat wil zeggen: ik kán het wel, maar ik wíl het niet.”
Hoe zie je je toekomst als reservist?
“Na afloop van mijn studie in 2019 wil ik beroepsmilitair bij de luchtmacht worden, bijvoorbeeld officier techniek. Ik voel me er thuis en daarnaast vind ik de orde, de netheid en de discipline van de krijgsmacht prettig. Je weet precies waar je aan toe bent.”
Waarom ben je reservist geworden?
“Op mijn 17 de wees de luchtmacht me vanwege mijn leeftijd af voor een vacature voor loadmaster. Een enorme teleurstelling omdat dit krijgsmachtdeel vanwege alle techniek bij me past. Ik besloot eerst mijn MBO-opleiding af te maken om daarna aan de HBO-studie technische bedrijfskunde te beginnen. Ondertussen bleef ik in de vacaturebank van de KLu kijken. De techniek van Chinooks en het teamwork om ze te laten vliegen, bleven trekken. Zodoende reageerde ik op een vacature om reservist te worden. In mei 2015 ging ik aan de slag. Eerst de Algemene Militaire Opleiding, daarna de korporaalsopleiding Bewaking en Beveiliging. Ik moest minutieus plannen om luchtmacht en school te combineren. Gelukkig dacht de hogeschool met me mee.”