10

Dit artikel hoort bij: de Vliegende Hollander 04-2016

Journaal

x

Jubileum

De regio Noord-Brabant/Noord Limburg van de Koninklijke Nederlandse Vereniging ‘Onze Luchtmacht’ (KNVOL) bestaat 50 jaar. De regio vierde deze verjaardag tijdens een jubileummiddag op vliegbasis Eindhoven.

De KNVOL beoogt de interesse  voor de militaire luchtvaart in het algemeen en die voor de KLu in het bijzonder te stimuleren. De KNVOL is de uitgever van het blad ‘Onze Luchtmacht’ en is digitaal actief via www.onzeluchtmacht.nl.

Groepsfoto: KLu-medewerkers, standhouders en vrijwilligers van de KNVOL-regio NB/NL werkten de hele dag als één team samen. [Gerben van de Bruggen]
streep

Nieuwe bewaarplek

Op vliegbasis Woensdrecht is het nieuwe logistieke warehouse van de Koninklijke Luchtmacht geopend.

In het warehouse liggen vele duizenden reserve-onderdelen en verbruiksgoederen voor de gehele luchtvloot opgeslagen. De spullen worden desgewenst binnen 1 uur wereldwijd uitgeleverd. Directeur Operatiën commodore André Steur en commandant  Logistiek Centrum Woensdrecht ranggenoot Mario Verbeek verrichtten de opening  van het warehouse. Eerstgenoemde roemde het betrokken personeel omdat tijdens de bouw de uitgifte van goederen gewoon doorging.

streep

Fokker geland

Fokker Helmond heeft het eerste in Nederland onderhouden onderdeel van een Apache-landingsgestel geleverd. Het gaat om de schokdempers van de gevechtshelikopter. Voorheen kwamen deze onderdelen bij Boeing in de VS vandaan.

Dankzij eerder afgesloten overeenkomsten tussen Boeing, Fokker en de luchtmacht gebeurt dat nu in Nederland. Doel is het onderhoud aan de toestellen betaalbaar te houden en de inzetbaarheid te verhogen door kortere doorlooptijden en een betere beschikbaarheid van onderdelen. Daarnaast wordt zo hoogwaardige werkgelegenheid gecreëerd in Nederland.

streep

OGZ van start

De Afdeling Operationele Gezondheidszorg (OGZ) wordt binnenkort een zelfstandig squadron binnen het Centrum voor Mens en Luchtvaart.

OGZ telt een kleine 100 militairen met een (specialistisch) geneeskundige achtergrond. De eenheid levert capaciteit voor Aeromedical Evacuation (gewondenluchttransport), Role1, casualty staging unit (CSU) en operationele vliegmedische expertise. De OGZ zit op Vliegbasis Gilze-Rijen met een dependance op vliegbasis Eindhoven. 

streep

Wennen aan F-35

Eind mei vertrekt een F-35 jachtvliegtuig vanaf de Amerikaanse Edward Air Force Base naar Nederland om hier 3 weken te blijven. In die periode zal het toestel ‘belevingsvluchten’ maken in de omgeving van de vliegbases Leeuwarden en Volkel, zodat omwonenden alvast kunnen kennismaken met het geluidsniveau. Het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum (NLR) verricht metingen rond beide vliegbases, gevolgd door een eerste onderzoek naar de ervaringen.

Tijdens de oversteek naar Nederland begeleiden 2 KDC-10-transportvliegtuigen de F-35 en tanken het toestel in de lucht bij. In het 3 weken durende verblijf van de F-35 vallen ook de Luchtmachtdagen. Het publiek kan het toestel dan zien op de static display op 10 en 11 juni op Vliegbasis Leeuwarden. In 2019 arriveren de eerste F-35’s op de Friese basis, in 2022 op de Brabantse.

streep

Samenwerken, delen en uitwisselen

Op initiatief van de Aerospace Cluster vindt sinds kort een uitwisseling van personeel plaats tussen het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum (NLR) en de Koninklijke Luchtmacht.

In het cluster werken luchtmacht, industrie en kenniscentra samen om het kennis-, productie- en toepassingsveld van de (militaire) lucht- en ruimtevaart verder te ontwikkelen. Het cluster – bestaande uit de Koninklijke Luchtmacht, Fokker, Airbus, NLR en TU Delft - werkt aan verschillende projecten waaronder 3D Printing, Composite Repair, Toekomstig Militair Operationeel Ruimtegebruik (TMOR), Big Data, Young Aerospace en Competence Sharing. 

streep

F-16 als politie-sensor

Op het AOCS Nieuw Milligen werd onlangs een test uitgevoerd met een video-link tussen luchtmacht en politie. Hierbij werd een rijdende auto gevolgd door een F-16 met de Litening Advanced Targeting Pod.

Tijdens de test werden de beelden vanuit de F-16 ontvangen in de Ops-room van het AOCS  en doorgezet naar het Landelijk Operationeel Netwerk (LON) van de politie. Het beeldmateriaal bevatte voldoende positiegegevens en was van dusdanige kwaliteit dat het door de politie gebruikt kon worden. De auto in het scenario kon door een politievoertuig worden gevolgd en eventueel staande worden gehouden. De komende maanden inventariseert het projectteam welke voorzieningen er moeten komen om snel informatie te kunnen delen. 

streep

Betere inzetbaarheid Chinook

Met de introductie van Preventive Maintenance Service heeft CLSK de beschikking gekregen over een geoptimaliseerd dagelijks onderhoudsprogramma voor haar Chinookvloot. Hierdoor is veel minder dagelijks onderhoud aan de heli’s noodzakelijk en zijn ze weer sneller beschikbaar.  

Dankzij het nieuwe programma kunnen belasting en duur van de dagelijkse inspectie worden teruggebracht naar circa 40% van de oorspronkelijke werklast. Dankzij deze verbetering zijn de heli's langer beschikbaar voor training en missies.