07

Dit artikel hoort bij: de Vliegende Hollander 04-2016

Parttime collega

Wat voor werk doe je in het dagelijks leven?

“Ik ben werktuigbouwkundig ingenieur. Na 24 jaar Xerox werk ik sinds 1 april bij chipmachinefabrikant ASML. Het grote verschil met werken bij Defensie? Werkprocessen bij de krijgsmacht zijn strakker geregeld. Maar als de crisis uitbreekt, komt iedereen binnen 24 uur in actie. Heel bijzonder.”

Terug naar boven

Je bent naast je baan in Tiel reservist bij de luchtmacht. Hoe zit dat?

Je bent naast je baan in Tiel reservist bij de luchtmacht. Hoe zit dat?

Terug naar boven

Wat voor reservistenwerk doe je?

“Als Reservist Militaire Taken (RMT) ben ik opgeleid tot vredesbewaker. RMT’ers ondersteunen de luchtmacht in de bewaking van grote (ceremoniële) evenementen. Vorig jaar gaf ik aan wat anders te willen. Ik kreeg de gelegenheid om een project te ondersteunen op de afdeling Onderhoud & Logistiek op de vliegbasis Woensdrecht, de vervanging van een installatie die dient voor de chemische reiniging van vliegtuigonderdelen. Helemaal mijn ding, al weet ik inhoudelijk weinig van chemie. De techniek, dáár gaat het me zoals gezegd om.”
 

Terug naar boven

Welke kennis neem jij vanuit Xerox mee de luchtmacht in?

“Het leuke is dat ik vanuit mijn civiele achtergrond frisse ideeën kan inbrengen. Interessant ook om daar met techneuten van de luchtmacht over te praten. Ook zoek ik telkens creatieve oplossingen, wat volgens mij wel wordt gewaardeerd.”

Terug naar boven

Welke vruchten plukt ASML van jouw werk bij Defensie?

“De ‘can do’-mentaliteit van aanpakken en problemen sámen oplossen. En dat je bij Defensie leert improviseren. Wat de opdracht ook is, je zoekt een oplossing en voert uit.”

Terug naar boven

Wat is volgens jou de meerwaarde van een reservist?

“Hij beschikt over kennis en vaardigheden die in de luchtmacht niet overal aanwezig zijn. Dankzij de reservist krijgt de KLu voor weinig geld veel extra doe- en denkcapaciteit.”

Terug naar boven

Voel je je als reservist volwaardig luchtmachtmilitair?

“Ja. Ik heb een beroepscollega althans nog nooit horen zeggen ‘jij bent een tweederangs militair’. Ik krijg vrijwel uitsluitend positieve reacties. Maar de motivatie van de reservisten ligt dan ook heel hoog. Ik hoop nog lang door te gaan.”

Tekst: Jack Oosthoek
Foto’s: sergeant-majoor Sjoerd Hilckmann

Terug naar boven

Waarom ben je reservist geworden?

“Ik heb altijd feeling met Defensie gehad omdat mijn broer LB’er was (Luchtmacht Bewakingskorps; red.) en mijn vader militair in het voormalig Nederlands-Indië. Verder ben ik een man van de techniek en die heb je bij Defensie. Jaren geleden ontdekte ik op internet een wervingsadvertentie van Defensie voor reservisten. Dat avontuur trok me wel.”

Terug naar boven