04

Dit artikel hoort bij: Materieelgezien 02

Mijn Materieel: Chinook-transporthelikopter

Tekst kapitein Henny de Boer
Foto sergeant-majoor Cristian Schrik. Foto boven: Chinook-detachement NMI

Multifunctioneel militair werkpaard

Duizenden burgermedewerkers en militairen bij het Commando Materieel en IT zetten zich dagelijks in om het best mogelijke materieel en de beste IT voor onze militairen binnen te halen. Eenmaal overgedragen aan de militair in het veld wordt het dagelijks gereedschap. In de rubriek Mijn Materieel vertellen militairen over hun materieel en IT-middelen. In deze editie: de CH-47F Chinook MYII CAAS-transporthelikopter, waarvan Nederland er 20 stuks heeft.

“Geen mooier toestel bij de luchtmacht”, zegt opzichter helikopteronderhoud Harm (42) met volle overtuiging over de grootste helikopter van de Koninklijke Luchtmacht. De sergeant-majoor van 298 Squadron op Gilze-Rijen werkt alweer 17 jaar met de Chinook. “Mooi, groot, log en een interessante combinatie van oudere en moderne technieken”, vertelt hij enthousiast. Als ervaren rot draagt hij zijn expertise van het multifunctionele militaire werkpaard nu graag over aan de jongere lichting.

Opzichter helikopteronderhoud Harm (42): “Geen mooier toestel bij de luchtmacht dan de Chinook.”
Opzichter helikopteronderhoud Harm (42): “Geen mooier toestel bij de luchtmacht dan de Chinook.” Foto: Chinook-detachement NMI

Irak

De techneut verblijft sinds eind januari op de luchtmachtbasis Al-Assad in Irak. De drie Chinooks van het helikopterdetachement Task Force Lion worden ingezet voor vervoer van personeel en materieel naar onder meer Bagdad, Erbil en Koeweit. Het is de laatste rotatie voor de Nederlandse luchtmachters van Task Force Lion, wat betekent dat Harm en het team de drie helikopters aan het eind van de inzetperiode gereedmaken voor terugkeer naar Gilze-Rijen.

De drie transporthelikopters van het helikopterdetachement Task Force Lion worden ingezet voor vervoer van personeel en materieel naar onder meer Bagdad, Erbil en Koeweit.
De drie Chinooks van het helikopterdetachement Task Force Lion worden ingezet voor vervoer van personeel en materieel naar onder meer Bagdad, Erbil en Koeweit.

Task Force Lion

De luchtmachttaak van Task Force Lion is tweeledig. Aan de ene kant zetten de 100 luchtmachtmilitairen zich in voor NATO Mission Iraq (NMI). Voor deze missie helpen adviseurs de Iraakse overheid bij hun capaciteitsopbouw. Anderzijds worden de heli’s ingezet voor Operation Inherent Resolve. Dit is de anti-ISIS-coalitie onder Amerikaanse leiding, die sinds 2014 strijdt tegen terrorisme in Irak. 

Chinook in de lucht.

Uitleg van de nummers in de afbeelding

Avionische apparatuur


Het is belangrijk om extra goed op de avionica te passen met de hitte. Harm: “We proberen de zon zoveel mogelijk uit de helikopter te houden. We plaatsen schermen voor de ramen en we laten de deuren zoveel mogelijk open, zodat de wind voor verkoeling kan zorgen.”

Rotorbladen


Omdat de rotorbladen een grote spanwijdte hebben is het zaak om ze goed vast te zetten met touwen. Anders kan de wind die beschadigen. In deze eerste maanden van het jaar waait het best stevig op Al-Assad Airbase. Dan is het belangrijk om er extra goed op te letten. In Nederland staan de helikopters in de hangar, dus dan speelt dit niet.

Motoren


De motoren slijten sneller door het zand dat in de lucht zit. Om toch in deze zanderige omgeving te kunnen optreden zet de Technische Dienst speciale filtersystemen op de motor: EAPS-trommels (Engine Air Particle Separators) genaamd. Die filteren dus deeltjes uit de lucht voordat de lucht de motor wordt ingezogen ter bescherming van de motor.

Uitgestegen militairen bij een Chinook in een zandomgeving in Irak.
De 100 luchtmachtmilitairen zetten zich in voor NATO Mission Iraq (NMI) en Operation Inherent Resolve. 

Vliegplanning

Het team van de Technische Dienst zorgt er in Irak voor dat de toestellen altijd inzetbaar zijn. De werkschema’s van de techneuten zijn enigszins flexibel, want die worden aangepast aan de vluchtschema’s. “En die vliegplanning is hier niet in beton gegoten”, lacht Harm.

Het team van de opzichter helikopteronderhoud zorgt voor de dagelijkse inspecties van de Chinook na iedere vlucht. “We vragen de bemanning of er bijzonderheden waren met de kist tijdens de vlucht, en verrichten daarna ons zogeheten ‘correctief onderhoud’ om zaken te verhelpen indien nodig. Verder heb je bijvoorbeeld het preventief onderhoud, waarbij we het toestel van onder tot boven nakijken, en het regulier onderhoud: dan geven we het toestel een kleine of grote beurt na een bepaald aantal vlieguren.”

Heet en stoffig

Verder is de in Irak toegevoegde hot & dusty-inspectie een vast onderdeel van de dagelijkse controle na het vliegen. Vanwege de hitte en het zand is extra onderhoud broodnodig. “Het is vooral veel schoonmaakwerk”, weet Harm. “Door het zand is de heli eerder vies en kunnen er sneller lekkages of beschadigingen ontstaan.” De opzichter hoeft de poetsdoek zelf niet meer ter hand te nemen, maar monitort het onderhoud van het team.

Een militair maakt een Chinook schoon in Irak.
Harm: “Veel schoonmaakwerk in Irak”.

Slijtage

Tevens speelt de hitte zoals gezegd een grote rol. Ook al vallen de temperaturen in het begin van het jaar nog mee, in de zomer kan het kwik oplopen tot ruim 50 graden Celsius. En dat heeft natuurlijk effect op de Chinooks. “Door de hitte kunnen onderdelen sneller slijten en zijn oliën en vetten sneller verzadigd, waardoor ze eerder moeten worden vervangen.”

Een Chinook te midden van opwaaiend zand.
Vanwege de hitte en het zand is extra onderhoud broodnodig.

Buiten

De transporttoestellen staan bovendien buiten op de flight line, dus de extra goede zorgen van Harm en de collega’s zijn geen overbodige luxe. “We hebben één tent waarin we een toestel kunnen zetten, maar dat is puur voor langdurig onderhoud. Dus ze staan eigenlijk de hele tijd buiten.” Na het onderhoud geeft de sergeant-majoor het toestel vrij voor gebruik, zodat de bemanning van de heli weer veilig op pad kan.

Het werk in Irak bevalt goed, vertelt Harm tevreden. “We hebben een hecht team, de sfeer is goed en alle neuzen staan dezelfde kant op.” De omgeving is instabiel, maar tot nu toe is het tijdens zijn rotatie redelijk veilig geweest.

De Technische Dienst zet in Irak speciale filtersystemen op de motor, EAPS-trommels (Engine Air Particle Separators) genaamd, om deeltjes uit de lucht te filteren.
De Technische Dienst zet in Irak speciale filtersystemen op de motor, EAPS-trommels (Engine Air Particle Separators) genaamd, om deeltjes uit de lucht te filteren. Foto: Chinook-detachement NMI

Uitleg van de nummers in de afbeelding

Uitlaat


Op de motoren zit een ander type uitlaat dan in Nederland, een IRSS-uitlaat (Infrared Suppression System), waardoor de uitlaat minder hittebeeld afgeeft en minder zichtbaar is voor onder meer hittezoekende raketten. Dus de originele uitlaat wordt verwijderd en dit systeem wordt erop gezet voor in het missiegebied. En dat is voor de meeste Nederlandse luchtmachters in Irak nieuw.

Brandstoftanks


De Chinooks in Irak bevatten een grote brandstoftank, een zogeheten ERFS-tank (Extended Range Fuel System) of een Reduced Size ERFS-tank. Dat zijn extra brandstoftanks die in de helikopter geplaatst kunnen worden om het vliegbereik te vergroten. In Irak wordt daar standaard mee gevlogen om niet afhankelijk te zijn van brandstoflocaties.

Cargo On-Off Loading System (COOLS)


COOLS is een rolsysteem op de vloer van de heli voor het in- en uitladen van vracht. Dit is een upgrade ten opzichte van de oude toestellen. Tijdens de missie in Irak wordt veel vracht vervoerd, dus dit wordt volop gebruikt. Deze rollers zijn vooral handig voor de loadmasters. De heftruckbestuurder zet bijvoorbeeld de pallets op de laadklep en dan rolt de loadmaster die naar binnen. Bij de dagelijkse inspectie is het voor de mannen van de Technische Dienst daarentegen een extra taak om te controleren of alle rollers nog functioneel zijn.

Huiswaarts

Zoals gezegd bereidt het huidige luchtmachtdetachement ook alvast het vertrek naar Nederland voor. De Chinooks zijn vorig jaar met een civiel Antonov-transporttoestel naar Irak gebracht, maar keren huiswaarts per C-17-transportvliegtuig. Harm: “Het bijzondere van de laatste rotatie is dat we als Technische Dienst vanaf dag één al bezig zijn met hoe we de helikopters gaan terugverplaatsen. Wij zijn verantwoordelijk voor de afbouw van de drie heli’s en voor het op transport zetten. Dat moet je goed voorbereiden langs de logistieke lijnen en je moet van tevoren zeker stellen dat je alle middelen hebt om zo'n helikopter uit elkaar te halen.”

Per Chinook duurt het een paar dagen om hem te demonteren en in te laden. “Elke Chinook halen wij uit elkaar in een aantal hoofdcomponenten. Ook de rotorbladen gaan eraf en die plaatsen we in de Chinook zelf.” In één C-17-past één Chinook.

Harm verricht werkzaamheden aan de toegevoegde  brandstoftank.
Harm verricht werkzaamheden aan de in Irak toegevoegde brandstoftank, de zogeheten ERFS-tank (Extended Range Fuel System). Foto's: Chinook-detachement NMI

Laatste vluchtdag

De laatste operationele vluchtdag is in april en daarna volgt de afbouw in fases later die maand. Vanuit de internationale transporteenheid in Hongarije waaraan ook Nederland deelneemt, zal drie keer een C-17 landen om een Chinook mee te nemen. Daarmee komt de inzet van het detachement Task Force Lion in Irak ten einde. Die heeft dan in totaal een jaar geduurd.

Militairen verplaatsen zich naar een Chinook in Irak.
Naast 6 bemanningsleden is er in de Chinook plek voor 32 militairen met bepakking en wapens.
Doorgunner zit in Chinook en kijkt naar buiten.
De Chinook is uit te rusten met het MAG-middelzware machinegeweer en het M3M-zware machinegeweer. 

Enkele specificaties:

  • Fabrikant: Boeing Defense, Space & Security
  • Type: CH-47F MYII CAAS (Multi Year II Common Avionics Architecture System)
  • Totale lengte: 15,5 meter zonder rotorbladen, 30,2 meter totaal
  • Hoogte: 4,9 meter, breedte: 3,7 meter (zonder rotorbladen)
  • Rotordiameter: 18,3 meter
  • Maximum snelheid: 315 kilometer per uur
  • Vliegbereik: 742 kilometer (zonder extra brandstoftanks in cabine)
  • De bemanning bestaat uit twee vliegers en twee loadmasters, afhankelijk van de opdracht eventueel aangevuld met 2 doorgunners en/of medisch personeel.
  • Met haken onder de helikopter kan de Chinook externe ladingen (slingload) vervoeren, zoals voertuigen, containers of mortieren.
  • In 1995 nam de luchtmacht de eerste Chinooks in gebruik, destijds nog in de D(elta)-uitvoering. 
  • De Chinook kan worden ingezet voor uiteenlopen taken, zoals transport van personeel en materieel, gewondenvervoer, zoek- en reddingsacties en brandbestrijding.