06

Dit artikel hoort bij: Materieelgezien 02

In 't kort

Tekst kapitein Henny de Boer
Foto Mediacentrum Defensie

Defensie schaft nieuwe opleggers en aanhangwagens aan

Defensie heeft 146 nieuwe middelzware en zware opleggers en aanhangwagens besteld. Dat is in Stroe contractueel vastgelegd met leverancier Broshuis uit Kampen.

De 3 verschillende soorten opleggers hebben een laadvermogen van 28, 40 en 70 ton. De lichtste variant kan bijvoorbeeld een Amarok vervoeren, de middelzware een vrachtwagen en de zwaarste oplegger zelfs een tank. De eerste exemplaren komen volgend jaar al binnen.

Veel van de opleggers komen ook daadwerkelijk in Stroe te staan. Het daar gevestigde Bevoorradings- en Transportcommando krijgt er namelijk een aanzienlijk deel van. De trailers zijn verder bedoeld voor de marechaussee, de marine en de luchtmacht.

Broshuis is geen onbekende binnen Defensie. Zo leverde het bedrijf al eerder de opleggers van de huidige trekker-oplegger combinaties (Tropco’s). Recent ging Broshuis ook al een grote overeenkomst aan met de US Army voor de levering van opleggers.

Bron: Defensie

Streepje

Marineschip test lancering Tomahawk-raket

Het luchtverdedigings- en commandofregat Zr.Ms. De Ruyter heeft vorige week een Tomahawk-raket gelanceerd. Dat gebeurde voor de kust van het Amerikaanse Norfolk. Het was voor het eerst dat een Nederlands marineschip dit type raket afschoot.

Met de testlancering verzamelt de marine noodzakelijke informatie. Dit om op termijn Tomahawks van de luchtverdedigings- en commandofregatten af te vuren.

Met de Tomahawk-langeafstandswapens kan de marine vanaf zee (strategische) doelen diep landinwaarts uitschakelen. Denk bijvoorbeeld aan commandocentra, luchtafweerinstallaties en vijandelijke eenheden. De raketten hebben een bereik van meer dan 1.000 kilometer. Het wapen geeft de Koninklijke Marine extra gevechtskracht. Dat draagt bij aan de afschrikking van potentiele tegenstanders.

De lancering gebeurde onder leiding van de Amerikaanse marine, in opdracht van de Directie Plannen en uitgevoerd door het Commando Materieel en IT (COMMIT).

Bron: Defensie en COMMIT

Streepje

Nieuwe snelle boten voor marine en landmacht

Defensie schaft 13 snelle vaartuigen aan. Ze vervangen de huidige Frisc’s. De Haas Shipyards in Rotterdam bouwt de zogeheten Future Fast Interceptors (FFI). De contracten werden op 10 maart ondertekend.  

De nieuwe boten zijn moderner, sneller en zwaarder bewapend dan de Frisc’s. Ze beschikken bovendien over een verbeterd sensor- en communicatiesysteem. Ook zijn ze minder goed te detecteren voor de vijand. Daarnaast ligt de focus op het verlagen van de fysieke belasting van het personeel. Innovaties in romp en stoelen verzachten harde schokken bij snelheid in combinatie met hoge golfslag.  

De FFI’s komen in de inventaris bij eenheden van de landmacht. Maar de Maritime Special Operations Forces (Marsof) van het Korps Mariniers nemen het merendeel in gebruik. De vaartuigen zijn bedoeld voor boarding- en andere speciale operaties in het hoogste geweldspectrum.

Hoewel geen doorslaggevende factor, draagt de keuze voor een Nederlandse leverancier bij aan de stimulering van de ‘eigen’ maritieme industrie. De Haas Shipyards levert de 13 vaartuigen naar verwachting binnen 3,5 jaar.

Bron: Defensie

De nieuwe Future Fast Interceptor in het water
Streepje

Staatssecretaris Tuinman in VS om digitale gevechtskracht van Defensie vorm te geven

De omgang met technologie is cruciaal voor militaire operaties. Defensie houdt daarom de ontwikkelingen op het gebied van onder andere kunstmatige intelligentie (AI), cloud en quantum goed in de gaten. Deze gaan namelijk razendsnel. Staatssecretaris Gijs Tuinman was onlangs in de Verenigde Staten voor een bezoek aan de Amerikaanse techsector. Hij zag met eigen ogen welke nieuwe technologieën mogelijk impact hebben op het werk van de krijgsmacht.

De bewindsman ging in Seattle langs bij Microsoft en Amazon. Daar sprak hij met vertegenwoordigers van de bedrijven over oplossingen voor mobiele cloudomgevingen, verwerking en eigenaarschap van data, regelgeving en toepasbaarheid van de laatste technologische ontwikkelingen voor Defensie.

Eigenlijk maakt al het moderne wapentuig gebruik van moderne technologie. Deze wapens genereren grote hoeveelheden data. Zonder het gebruik van data science en AI zijn ze feitelijk niet meer in te ze zetten. Een gebrek aan (of verkeerde) informatie betekent automatisch een verzwakte positie op het strijdveld.

Bron: Defensie

Al het moderne wapentuig maakt gebruik van moderne technologie.
Al het moderne wapentuig maakt gebruik van moderne technologie.
Streepje

Weer 2 gemoderniseerde Apache Echo’s aangekomen op Vliegbasis Woensdrecht

Met een Amerikaans C-17 transportvliegtuig zijn onlangs weer twee Apache gevechtshelikopters afgeleverd en in ontvangst genomen door het projectteam van het Commando Materieel en IT. Dit zijn nummer 13 en 14 van de in totaal 28 toestellen die worden gemoderniseerd. Na het uitladen gaat het personeel op het 980 SQUADRON Vliegtuig- en helikopteronderhoud aan de slag om de heli’s volledig operationeel gereed te krijgen voor het Defensie Helikopter Commando van de Koninklijke Luchtmacht.

In de komende maanden volgen er meer leveringen. Op dit moment staan er nog 6 Nederlandse Apache Echo’s in verschillende mate van compleetheid op de Boeing productielijn en worden deze per twee gereedgemaakt. In 2026 zijn alle 28 helikopters gemoderniseerd, staan er 20 in Nederland en 8 in de Verenigde Staten en kunnen ze voor training en inzet worden gebruikt tot ten minste 2050.

Bron: COMMIT

Een Apache helikopter op een landingsbaan.
Streepje

Bedrijven onmisbaar voor beschermende paraplu tegen aanvallen

Defensie kan geïntegreerde lucht- en raketverdediging alleen versterken met hulp van bedrijven en kennisinstellingen. “Jullie technische kennis is onmisbaar”, zei Commandant der Strijdkrachten generaal Onno Eichelsheim begin deze maand op een congres in Amsterdam. Daar ondertekenden de verschillende partijen een intentieverklaring met het doel samen te werken.

De NAVO heeft grote behoefte aan hoogwaardige luchtverdedigingssystemen. De oorlog in Oekraïne bevestigt het belang daarvan. Het land worstelt dagelijks met Russische dreigingen vanuit de lucht. Extra complicerende factor is dat Rusland raketten, onbemande systemen én afleidingsmiddelen gelijktijdig inzet. Om zo afvuur- en radarsystemen te overbelasten. En munitievoorraden uit te putten.

“Het dwingt ons onze complete luchtverdediging te versterken”, aldus de generaal. Die heeft zich volgens hem ontwikkeld tot een complexe, hoogtechnologische tak van sport. Daarom heeft Defensie bedrijven en kennisinstituten keihard nodig. Dit om innovatie, productie en kennisontwikkeling op dat gebied te versterken en versnellen. Alleen door onze krachten te bundelen kunnen we ons doel bereiken benadrukte Eichelsheim. “En dat is niet alleen om zelf onder een beschermende paraplu te schuilen. Maar die ook boven de bondgenoten op te kunnen steken.”

Bron: Defensie

Streepje

Luistertip: De Committed Podcast over cyberdefensie en digitale oorlogsvoering

Ons video- en podcastduo Sven Brandsma en Rene Schenk gaan in de Committed Podcast op zoek naar verhalen achter COMMIT. In deze aflevering duiken ze in de wereld van cyberdefensie en digitale oorlogsvoering. Wat betekent dit voor de Nederlandse krijgsmacht? Hoe bereiden we ons voor op de digitale dreigingen van de toekomst? Hoe bereidt COMMIT zich voor op het digitale gevecht van de toekomst?

Ontdek het hier: https://open.spotify.com/episode/5S7PmauR7LLI664ofoIpWE

Op de hoogte blijven? Abonneer nu: https://lnkd.in/eYkBJmcm

Bron: COMMIT

Ons video- en podcastduo Sven Brandsma en Rene Schenk.
Streepje

Defensie lonkt naar positie van koploper op gebied van onbemande systemen

Defensie wil de productie van onbemande vliegtuigen (UAS) versnellen. Daarvoor is een krachtig nationaal ecosysteem nodig. Dat moeten hightech-bedrijven, kennisinstellingen en Defensie vormen. De militaire organisatie sprak hierover met vertegenwoordigers uit de verschillende branches op de kazerne in Oirschot. 

Onbemande vliegtuigen spelen een cruciale rol in militaire operaties. Denk aan verkenningen, het verzamelen van inlichtingen en precisieaanvallen. De krijgsmacht heeft een beperkt aantal UAS-systemen, maar de behoefte aan uitbreiding is groot. Defensie zet dan ook vol in op investeringen in dit materieel. De focus ligt op het opschalen van de productie en de ontwikkeling van technologisch hoogwaardige UAS-systemen. Nederland wil koploper zijn op het gebied van drones. 

Staatssecretaris van Defensie Gijs Tuinman opende de ‘bedrijvendag Ecosysteem UAS’ via een video: “Willen we klaar zijn voor de toekomst, dan moeten we de Unmanned Aerial Systems volledig beheersen. En dat moet nu gebeuren!” Voor de militaire paraatheid is het nodig de krijgsmacht blijvend te voorzien van ‘state-of-the-art’ onbemande capaciteiten.

Bron: Defensie

Een drone in de lucht.
Streepje

Nederland, België en Frankrijk bekrachtigen samenwerking maritieme mijnenbestrijding

Nederland en België werken al jarenlang samen bij het ontwerp en de bouw van in totaal 12 nieuwe mijnbestrijdingsvaartuigen, zes voor iedere marine. Frankrijk is nu officieel mede-eigenaar geworden van het design waardoor er een vervolg komt op de al 40 jaar intensieve internationale samenwerking op het gebied van mijnenbestrijding.

De tripartite werd in Brussel ceremonieel ondertekend door Directeur Inkoop van COMMIT Rutger Burger en zijn Belgische en Franse collega’s. De drie landen werken zo samen op technisch, operationeel en logistiek gebied. Dit is voordelig op het gebied van inkopen, uitwisselen van onderdelen, het verzorgen van het onderhoud en doorontwikkeling van het platform. Zo vergroten we de efficiëntie en operabiliteit van onze krijgsmachten.

Bron: COMMIT

Een maquette van een mijnenbestrijdingsvaartuig.
Streepje

Prinses Amalia doopt nieuw bevoorradingsschip ‘Den Helder’

Een fles champagne slaat kapot tegen de boeg. Zo doopte kroonprinses Amalia eind vorige maand het bevoorradingsschip met de naam Den Helder. Dit nieuwe marineschip gaat andere schepen wereldwijd voorzien van brandstof, munitie, reservedelen en voeding. De ceremonie vond plaats op de werf van hoofdaannemer Damen Naval in Vlissingen. Onder de 1.100 gasten was ook staatssecretaris Gijs Tuinman.

Het schip wordt niet alleen voor bevoorrading ingezet. Het kan ook noodhulp bieden na natuurrampen en is inzetbaar voor counterdrugsoperaties in het Caribisch Gebied. Het marineschip is gebouwd op de werf van Damen Shipyards in het Roemeense Galaţi. Halverwege november vertrok het vaartuig naar Nederland. Deze reis was ook meteen de proefvaart met de eerste varende tests. Daarbij ging het onder meer om de voortstuwing en de veiligheids-, radar- en navigatiesystemen. Ook deed het schip de rede van Den Helder al aan. Na de doop volgen nog een aantal beproevingen.

In Vlissingen leggen de scheepsbouwers de laatste hand aan het schip. Daarna vaart het naar Den Helder voor onder meer de installatie van de wapensystemen en sensoren. Dit gebeurt onder leiding van het Commando Materieel en IT, dat samenwerkt met de Directie Materiële Instandhouding.

De Den Helder is efficiënt ingedeeld en in hoge mate geautomatiseerd. Daardoor zijn er minder bemanningsleden nodig. Het schip verbruikt minder energie en kan langer op zee blijven. Ook virtual reality (VR) speelt een rol. Het schip is digitaal nagebouwd. Tuinman: “Bemanningsleden trainden al met een VR-bril nog voordat het schip af was. Ook het onderhoudsteam en de brandweer maakten zo vooraf virtueel kennis.” Daarnaast heeft de Den Helder online conditiemonitoring. Daarmee wordt de tijd in een onderhoudsdok tot een minimum beperkt.

Het Combat Support Ship luidt de vervanging in van vrijwel de gehele marinevloot. Dit is de eerste aankoop die zichtbaar is. Volgens Tuinman moet de marinehaven “in rap tempo een aanzicht krijgen dat tegenstanders afschrikt, en Nederlanders geruststelt”. De Den Helder wordt op 1 oktober in dienst gesteld. Dan krijgt het ook het predikaat Zijner Majesteits.

Amalia bij het nieuwe schip.
Streepje

‘De Scheveningen’ veilig aangekomen in Franse haven

Het tweede Nederlandse mijnenbestrijdingsvaartuig in aanbouw ‘de Scheveningen’ is na een tocht van ruim 8 weken veilig aangekomen in de Franse haven Concarneau. De cascobouw van het schip vond plaats in Roemenië en is daarna per sleepboot naar de werf in Frankrijk gesleept voor de verdere afbouw.

Vanwege storm Éowyn, die Ierland teisterde maar ook voor slechte omstandigheden in de Golf van Biskaje zorgde, heeft de Scheveningen met sleepboot zich lange tijd in de luwte rond de Straat van Gibraltar opgehouden. In totaal worden er 6 nieuwe schepen voor België en 6 schepen voor Nederland gebouwd. De Scheveningen wordt in 2026 overgedragen aan de Koninklijke Marine.

Bron: COMMIT

Het nieuwe mijnenbestrijdingsvaartuig wordt de haven binnen gesleept.
Streepje

Innovatie in actie: Kick Off Quantum Challenges

Onlangs vond de officiële start plaats van de Quantum Challenges, een initiatief van het Commando Materieel en IT (COMMIT) om innovatieve oplossingen te vinden voor specifieke quantumuitdagingen. Na een selectieproces zijn zes partijen gekozen om deel te nemen, waaronder start-ups, kennisinstituten en universiteiten.

De komende acht maanden werken deze partijen aan oplossingen voor technische quantum-challenges en operationele use-cases. De oplossingen zullen worden gepresenteerd tijdens Purple NECtar/Innovation in Defence in november en de beste oplossers winnen een vervolgopdracht. Wat dit initiatief uniek maakt, is de nieuwe vorm van samenwerken tussen Defensie en startups.

COMMIT hoopt namens het ministerie van Defensie niet alleen oplossingen te vinden voor eigen uitdagingen, maar ook het Quantumecosysteem te bevorderen door kennisdeling te realiseren. Tijdens de Kick Off werd al direct informatie en kennis gedeeld, en in de komende maanden zullen interactieve sessies plaatsvinden om deze kennisdeling verder te stimuleren.

Bron: COMMIT

Groepsfoto van de deelnemers.
een oplegger die een rupsvoertuig vervoert