Dit artikel hoort bij: Materieelgezien 05

Mijn Materieel: Heckler & Koch 416A5 en Glock 17 MOS

Tekst kapitein Arthur van Beveren
Foto Hans Roggen

De primaire wapens voor de BSB-operator

Duizenden burgermedewerkers en militairen bij het Commando Materieel en IT zetten zich dagelijks in om het best mogelijke materieel en de beste IT voor onze militairen binnen te halen. Eenmaal overgedragen aan de militair in het veld wordt het dagelijks gereedschap. In de rubriek Mijn Materieel vertellen zij over hun materieel en IT-middelen. In deze editie: de HK 416 en Glock 17 MOS, de belangrijkste wapens van de operator van de Brigade Speciale Beveiligingsopdrachten.

De Brigade Speciale Beveiligingsopdrachten (BSB) van de Koninklijke Marechaussee is een van de meest veelzijdige en specialistische eenheden van de Nederlandse krijgsmacht. De brigade opereert zelfstandig en wereldwijd in beveiligings-, observatie- en arrestatieteams. Dat doen ze zichtbaar en heimelijk. Om hun operaties uit te kunnen voeren leunen de operators van de BSB op een even specialistische uitrusting waaronder de twee-eenheid van persoonlijke wapens. “Ze zijn een verlengde van je totale uitrusting”, vertelt adjudant Mischa, die als neventaak kwaliteitsbewaker klein kaliber wapens is bij de brigade. “De HK 416 lijkt gewoon een geweer, maar alle details zijn op elkaar afgestemd.”

BSB'er in uitrusting en getrokken wapen bij een deuropening.
"De wapens zijn een verlengde van je totale uitrusting."

‘Alle details zijn op elkaar afgestemd’

Betrouwbaar platform

Hoewel het standaardgeweer binnen de krijgsmacht, de Colt C7, een capabel wapen is, vereist het takenpakket van de speciale eenheden een wapen met andere eigenschappen. “Ons werk richt zich vaak op optreden in gebieden waar we geen ondersteuning hebben van andere troepen. Voor die situaties is de 416 uiteindelijk gekozen als een heel betrouwbaar platform.” Dat komt mede door de manier waarop het wapen de aanvoer van patronen regelt. Dat gebeurt met een zuigersysteem in plaats van de reguliere gasbuis. Hitte en kruidresten verzamelen zich daardoor niet in de kamer, maar voor in het wapen wat de kans op storingen verkleind. Ook is het wapen direct te gebruiken vanuit het water.

Heckler & Koch 416A5.

Uitleg van de nummers in de afbeelding

Klapkolf

De BSB opereert in het hoogste geweldspectrum maar vaak in een low-profile situatie. Een klapkolf maakt het wapen tijdens vervoer compact. Daardoor kan de operator een direct inzetbaar geweer op een onopvallende manier vervoeren. Op de kolf zit een ‘cheek riser’ die compenseert voor verhoogde brug waar het richtmiddel op zit. Het contact met de wang op de kolf en daarmee de stabiliteit blijft daardoor gewaarborgd.

Aimpoint Micro T-2 Red Dot Reflex Sight met 3x optische vergroter

Een zeer compact richtmiddel dat is afgesteld op het wapen. Ongeacht de hoek waaruit de schutter in het richtmiddel kijkt, blijft de geprojecteerde rode punt parallel aan de loop van het wapen. De 3x vergroter kan voor de Aimpoint geklapt worden en maakt richten onder bepaalde omstandigheden nog preciezer.

Verhoogde brug

Deze verhoging geeft het richtmiddel vrij zicht over de laserbox op de voorkant van het wapen. Ook komt de schutter makkelijker met de buizen van zijn nachtzicht voor de kijker. De 3x vergroter heeft bovendien meer ruimte om naar beneden te klappen en steekt zo niet uit aan de zijkant van het wapen.

Laserbox en wit licht

De schakelsystemen op de laser en lamp zijn zodanig geplaatst dat de operator deze met de normale grip voor op het wapen kan bedienen. Afhankelijk van de opdracht kunnen beide middelen samen of onafhankelijk van elkaar gebruikt worden.

Minder vlam, minder stofontwikkeling en minder geluid. De geluiddemper zorgt voor een total signature reduction. Het lawaai van een schot blijft, alleen reduceert het geluidsniveau zodanig dat een tegenstander moeilijker kan bepalen waar het vandaan komt. Voor de schutter zonder gehoorbescherming blijft communicatie met teamleden mogelijk. Door het gewicht van de demper aan de voorzijde heeft het wapen minder opslag.

Trommelmagazijn

‘Bij de BSB is het pistool vaak het primaire wapen’

Wapenwissel

Voor de gewone militair is het geweer zijn primaire wapen maar bij de BSB ligt het maar net aan de opdracht vervolgt Mischa: “Het meest efficiënte wapen met de hoogste vuurcapaciteit, meeste accuratesse en krachtigste patronen is de HK. Maar faalt die of is die leeg, dan kan je overschakelen in een transitie op een ander systeem zoals de Glock. Het ene wapen ondersteunt het andere.

Glock 17 MOS Gen4

Uitleg van de nummers in de afbeelding

Aimpoint ACRO P-2

Het Modular Optic System (MOS) op deze speciale Glock biedt een bevestigingsrail voor in dit geval een Aimpoint ACRO P-2 Red Dot Reflex Sight als richtmiddel. Doelen van A3-formaat op 50 meter zijn daarmee makkelijker te raken. En ook met minder licht heb je met de rode punt altijd een richtmiddel.

Loop met schroefdraad

Afwijkend van de standaard Glock 17 is de loop met schroefdraad voor de bevestiging van een geluiddemper.

Surefire X300V-B wapenlamp

Deze lamp kan zowel wit als infraroodlicht uitstralen. Perfect voor nachtzicht tijdens de meestal heimelijke acties.

Funnel en vergroot magazijn

Toegevoegde funnel aan de onderzijde ‘begeleidt’ een magazijnhouder in het wapen. Dit maakt een magazijnwissel sneller. De magazijnhouders hebben capaciteit voor twee extra patronen.

Expedtionair inzetbaar

Er bestaat een doorlopende getraindheid bij de BSB omdat zij operationeel inzetbaar zijn in binnen- en buitenland. Dat vraagt veel van de mens, uitrusting en wapens. De initiële schietopleiding bij de BSB duurt zo’n elf weken waarin dagelijks wordt geschoten. En ook operationeel wordt er getraind als dat mogelijk is. “Het munitieverbruik ligt bij ons heel hoog. Dat is ook gekoppeld aan het feit dat wij de hoogste schutterskwalificatie bij Defensie hebben. Zodra wij 24-7 expeditionair inzetbaar zijn, moet het niveau van de mensen op die hoogte zijn. Er is voor ons geen mogelijkheid om voor een uitzending een half jaar op te werken en extra te trainen. Binnen 48 uur zit je in een inzetgebied volledig ‘on spec’”, vertelt de ervaren BSB’er.

Detail van HK 416 met Red Dot Sight met vergroter en trommelmagazijn.
De HK 416 is uitgebreid met kwalitatief hoogwaardige accessoires voor het hoogste geweldsspectrum waarin de BSB opereert.

Gebruiksduur

De End of Life voor wapens van speciale eenheden is vijf jaar, terwijl dit voor reguliere wapens binnen Defensie vijftien jaar is. Dit verschil komt door het intensievere gebruik en de snelle technologische ontwikkelingen. “Voor speciale eenheden betekent vijftien jaar een aanzienlijke achterstand ten opzichte van de marktontwikkelingen, vandaar de kortere periode”, legt Mischa uit. “Hoewel elke vijf jaar een nieuw wapensysteem wordt overwogen, is dit niet altijd nodig. Vaak worden bestaande systemen geüpgraded met nieuwe componenten zoals richtmiddelen, dempers of laserboxen. Momenteel wordt bijvoorbeeld overwogen om de HK416 te upgraden in plaats van te vervangen, bijvoorbeeld met de nieuwe klapkolf.”

Koppel, HK 416, helm met nachtzicht en gevechtsvest met tekst POLICE Kon Marechaussee en BSB-logo.