Tekst Kapitein Arthur van Beveren
Foto Mediacentrum Defensie
DACAS-kit sprekend voorbeeld van totaal Joint Fires project
Met de komst van de DACAS-kit wordt vuursteun naar een hoger plan getild. De communicatie over doelen gaat met de nieuwe apparatuur volledig digitaal. Het vermindert de kans op fouten en verhoogt de snelheid tussen doelbepaling en daadwerkelijke inzet van wapensystemen. De kit maakt onderdeel uit van een vernieuwde Joint Fires-keten waar het Commando Materieel en IT vanaf 2015 aan hebben gewerkt.
Bij succesvol infanterie-optreden op het slagveld is de ondersteuning door middel van grondgebonden vuursteun, luchtsteun of vuursteun vanaf zee van cruciaal belang. Het maakt soms letterlijk de weg vrij en zorgt voor een boost in het moraal die nodig is om voorwaarts te gaan. Het Fire Support Team (FST) met zijn Joint Terminal Attack Controller (JTAC) en ondersteunende collega’s is de spin in het web van deze ondersteuning. Tot voor kort ging de communicatie tussen de JTAC en piloot via spraakberichten over de radio. De vlieger werd naar zijn doel gepraat op basis van de observaties op de grond.
Digitalisering
De JTAC beslist niet zelfstandig over inzet van wapensystemen, maar faciliteert die. Het is uiteindelijk de grondcommandant die de keuzes maakt. Zowel de verbindingen naar de vliegende eenheden als het bataljon en de brigade zijn binnen het Joint Fires-project gedigitaliseerd, vertelt projectleider vanuit Directie Projecten Danny: “Voor de brigade zorgt de nieuwe Joint Air Ground Gateway (JAGG) daarvoor. Die haalt de DACAS-gegevens van de JTAC op en kan het luchtbeeld van vliegende platformen bekijken. Door de JAGG en DACAS kit wordt de informatie-uitwisseling versneld en heeft de brigadestaf een bijna real time beeld, dat gesynchroniseerd kan worden met de JTAC en vice versa.”