Tekst Evert Brouwer
Foto Diversen

Challenger 3 schiet verder

Het Britse Ministerie van Defensie heeft succesvolle vuurproeven uitgevoerd met de nieuwe Challenger 3 gevechtstank, waarbij doelen op meer dan vijf kilometer afstand zijn bestookt.

De bepalende factoren zijn het geavanceerde 120 mm L55A1 kanon, gecombineerd met de nieuwste 120 mm DM73-munitie.

Het geavanceerde Rheinmetall 120 mm L55A1-kanon, een belangrijk kenmerk van de Challenger 3-tank, zorgt volgens Britse experts 'voor een ongekende precisie op grotere afstanden'.

De Challenger 3 bevat de nieuwste technologie om de vuurkracht, nauwkeurigheid en effectiviteit in moderne gevechtsscenario's te verbeteren. Het kanon, de L55A1, is een verlengde versie van het eerdere L44-kanon, met een looplengte van ongeveer 6,6 meter. Deze langere loop verbetert de snelheid van projectielen, wat bijdraagt ​​aan een grotere nauwkeurigheid en doordringend vermogen. (Video: British Army)

Bron: armyrecognition.com

Scheidingslijn

Archer anders

Rheinmetall MAN heeft een contract gesloten voor de levering van 48 HX 8x8 gepantserde vrachtwagens voor het Zweedse Archer Artillery System.

Het contract heeft een waarde van circa €71 miljoen. De leveringen beginnen in het derde kwartaal van dit jaar en moeten eind 2027 voltooid zijn.

De robuuste HX-voertuigen zijn speciaal aangepast aan de eisen van een 155 mm houwitser op wielen, bijvoorbeeld om de drukgolf tijdens het schieten te weerstaan. Behalve Zweden gebruiken Duitsland, Groot-Brittannië, Australië, Denemarken, Oostenrijk en Noorwegen de HX-militaire vrachtwagens in verschillende configuraties.

Bron: Rheinmetall

De Archer in een winters landschap

Meer artillerie

De regering-Kallas heeft €5,3 miljard vrijgemaakt om in de komende vier jaar met name de artillerie van Estland te versterken.

Het leeuwendeel van het geld is bestemd voor een batterij nieuwe houwitsers en munitie. Hanno Pevkur, de Estse minister van Defensie, verklaarde dat de oorlog in Oekraïne vraagt om meer slagkracht. Zowel wapen- als munitievoorraden moeten daarvoor worden aangevuld. In beeld is onder meer de Franse Caesar. Dat is opmerkelijk, aangezien de Estse landmacht al beschikt over bataljons die zijn uitgerust met de (Zuid-Koreaanse) K9 ‘Thunder’, waarvan 36 exemplaren zijn besteld.

Bron: ERR News

Op glad ijs

En dan nog iets heel anders over Rheinmetall. De defensiereus begeeft zich op glad ijs in de vorm sportsponsoring.

Letterlijk, want de naam van het bedrijf is vanaf volgend seizoen te zien in de hal van Düsseldorfer EG, dat uitkomt in de Deutschen Eishockey Liga (DEL). Dat is niet het enige, want Rheinmetall is dan ook zichtbaar In de Bundesliga én de Champions League. Verliezend finalist van de CL, Borussia Dortmund, en de producent van defensiematerieel hebben daarvoor een sponsorovereenkomst gesloten.

Bron: Rheinmetall

Benen van een voetballer van Borussia Dortmund voor een reclamebord van Rheinmetall

R-73 op drone

Oekraïne heeft 's werelds eerste marinedrone bewapend met luchtafweerraketten .

De onbemande oppervlakteschepen (USV's) van Oekraïne zijn tot nu toe bijzonder kwetsbaar voor aanvallen met vliegtuigen en helikopters.

Op marinegebied zijn de Oekraïense maritieme drones toonaangevend, met name de Magura V5 (foto). Deze met explosieven beladen vaartuigen hebben al hard toegeslagen in de Zwarte Zee.

Nu heeft Oekraïne een geheel nieuwe categorie maritieme drones ingezet, bewapend met luchtverdedigingsraketten. In de praktijk is dit de eerste luchtverdedigings-USV ter wereld. De drone is bewapend met twee R-73 lucht-luchtraketten, bij de Navo bekend als de AA-11 Archer. Het is een luchtdoelraket voor de korte afstand en stamt  nog uit het Sovjettijdperk.

Bron: Defense Express

Rookgranaten voor Bundeswehr

De Bundeswehr heeft bijna een miljoen rookhandgranaten besteld.

Een raamcontract voor productie en levering is door de president van het Bundeswehr Procurement Office, Annette Lehnigk-Emden, gesloten met fabrikant Rheinmetall Waffen Munition GmbH. In totaal kunnen in het kader van de overeenkomst de komende jaren tot 1,5 miljoen rookhandgranaten van het type DM 45 worden aangeschaft.

De bestelling heeft een omvang van circa 67 miljoen euro. De granaat met de officiële naam ‘Granate, Hand, DM45, 800 g, KM’ is sinds de jaren 90 in gebruik bij de Bundeswehr.

Bron: Duits ministerie van Defensie

een rookgranaat

ASC 890 voor Oekraïne

Zweden doneert twee Saab ASC 890 Airborne Surveillance and Control-vliegtuigen aan Oekraïne.

De vliegtuigen maken deel uit een nieuw militair hulppakket ter waarde van €1,16 miljard. “Het vermogen van Oekraïne om doelen op lange afstand te identificeren en aan te vallen zal worden versterkt”, aldus het Zweedse Ministerie van Defensie.

De Saab ASC 890 is een variant van de Saab 340 AEW (foto), gebaseerd op het regionale turbopropvliegtuig Saab 340. Dit vliegtuig is uitgerust met het Erieye Airborne Early Warning and Control (AEW&C)-systeem, met een actieve elektronisch gescande array (AESA) radar bovenop de romp. Het heeft een bereik van meer dan 550 kilometer en kan zowel vliegende als varende doelen effectief volgen. (foto: Saab)

Bron: Breaking Defense

Een Saab-340 in de lucht.

Zweden zoekt nieuw concept

Saab heeft de eerste details onthuld van het Zweedse Future Combat Aviation Concept-plan, het Koncept för Framtida Stridsflyg.

Dit onafhankelijke project begon in juli 2023 en loopt tot en met 2025. Het werd gepresenteerd tijdens een persconferentie op het hoofdkantoor van Saab in Linköping. Het onderscheidt zich van het door Groot-Brittannië geleide Global Combat Air Program (GCAP). Zweden is een van de oorspronkelijke deelnemers aan dit zogenoemde Team Tempest en onderzocht samen met Italië en het Verenigd Koninkrijk de vereisten voor een gevechtsvliegtuig van de zesde generatie. Zweden stapte uit dit conglomeraat nadat het Japanse F-X-programma in december 2022 werd opgenomen in de GCAP.

Voorlopig is de Saab Gripen het belangrijkste luchtwapen van de Zweden. Dat gaat wellicht ook gelden voor de Filippijnen, die een keuze gaan maken tussen de JAS-39 en de F-16V. Een voordeel van de Gripen: hij landt ook gewoon op de openbare weg (check de clip!)

Bron: World Air News

Wisseling van helikopter

De regering van België is akkoord met de aankoop van vijftien Airbus H145M lichte transporthelikopters via het aankoopbureau van de NAVO, de NSPA. De helikopters moeten eind 2027 zijn geleverd.

De helikopters gaan zowel een deel van de NH90’s als tien aloude A109 BAi’s vervangen. De Belgische strijdkrachten zijn ontevreden over de landmachtversie van de NH90. Van dit type, de TTH, gaan er vier in de verkoop, maar tegelijkertijd staat een vijfde NH90NFH voor de marine op het verlanglijstje. Daarnaast wordt gekeken naar de aankoop van zware transporthelikopters.

Bron: Helispot

Een vliegende H-145M.
Scheidingslijn

KNDS en Leonardo niet verder samen

De defensiebedrijven KNDS en Leonardo hebben hun plannen voor samenwerking in de ijskast gezet.

In december vorig jaar zeiden ze te streven naar een partnerschap tussen Leonardo’s defensiedivisie (Italië) en KNDS, dat op zich weer een combinatie is van KMW (Duitsland) en Nexter (Frankrijk).

Er waren plannen voor de verdere ontwikkeling en productie van de gevechtstank Leopard 2 A8 (KNDS), voor een inkoopprogramma van het Italiaanse Ministerie van Defensie en voor samenwerking bij het Italiaanse inkoopprogramma voor een nieuw infanteriegevechtsvoertuig.

Bron: KNDS Group

Scheidingslijn

Fujian op zee

Het derde vliegdekschip van China, de Fujian, heeft de eerste vaartest ondergaan.

Het enorme schip keerde deze maand terug naar de Shanghai Jiangnan-scheepswerf. Tijdens de acht dagen durende proefvaart testte de Fujian de voortstuwings- en elektrische systemen. De Fuijian, geheel in China gebouwd, is groter en geavanceerder dan de Shandong, die eind 2019 in gebruik werd genomen. De derde carrier is de Liaoning, in 1998 tweedehands kocht van Oekraïne.

Bron: CNN