Tekst Eric de Kruijk
Foto NAVO

CWIX 2024: Testen en verbeteren van de samenwerking NAVO en partners

Het is essentieel dat de verschillende NAVO-lidstaten en partners tijdens een operatie snel en betrouwbaar informatie kunnen uitwisselen en dat procedures en technieken goed op elkaar aansluiten. Om die reden vindt elk jaar de grote NAVO interoperabiliteitsoefening CWIX plaats waarin die samenwerking op alle mogelijke manieren wordt getest en verbeterd. CWIX (Coalition Warrior Interoperability eXploration, eXperimentation, eXamination and eXercise) viert dit jaar zijn 25e editie en vindt van 3 tot 21 juni plaats in Bydgoszcz, Polen. Majoor Eric is National Lead van deze intensieve oefening.

Samenwerking in techniek en procedures

“CWIX draait om het testen en verbeteren van de samenwerking tussen verschillende lidstaten en partners, waarvan er dit jaar 42 meedoen”, legt Eric uit. "Hoewel veel mensen denken dat het alleen om technologie gaat, is deze oefening ook gericht op het testen van operationele procedures tussen die lidstaten. Voldoen de informatieproducten aan internationale afspraken? Kunnen ze goed worden uitgewisseld en begrepen?" CWIX is cruciaal voor de NAVO om de communicatie- en informatiesystemen flexibel en veerkrachtig te houden. Deze oefening zorgt ervoor dat NAVO-lidstaten effectief kunnen samenwerken, waar en wanneer dat nodig is. De majoor benadrukt: "CWIX biedt ons de unieke kans om technologieën en procedures te testen in een omgeving waarin onderkende problemen in veel gevallen meteen kunnen worden opgelost en opnieuw getest. Dit stelt ons in staat om in korte tijd onze systemen nog beter te maken voor toekomstige operaties."

Meer dan 2500 experts van de verschillende landen komen in het Joint Force Training Centre in Bydgoszcz samen voor de start van een uitgebreide interoperabiliteitstestoefening.

Een jaarlijkse oefening van wereldformaat

CWIX 2024 vindt plaats in het Joint Force Training Centre in Bydgoszcz, Polen. Deze jaarlijkse oefening geeft lidstaten en partners de kans om hun technologieën en procedures in een realistische omgeving te testen en te verbeteren. Nederland neemt dit jaar deel met 27 zogenoemde capabilities. Eric: “Een capability zegt iets over de technologische en procedurele capaciteit waarmee we deelnemen. Deze variëren van communicatie en IT-services tot medische logistiek en situational awareness. Nederland levert verschillende capabilities vanuit diverse defensieonderdelen, wat onze betrokkenheid en expertise onderstreept. Maar er is nog veel meer ruimte om, met name vanuit de operationele commando’s, te ondersteunen bij de systeemontwikkeling en deel te nemen met de operationeel inzetbare missiesystemen”

Realistische omgeving

Tijdens CWIX worden technologieën en procedures getest in een gecontroleerde omgeving. Eric: "Deze tests zijn cruciaal omdat ze ons helpen om real-time feedback te krijgen en direct verbeteringen door te voeren in technieken of in procedures." Zo richt Nederland zich dit jaar onder andere op het testen van applicaties voor medische hulp. "We testen applicaties die de medische afvoerketen kunnen ondersteunen in een internationale setting", zegt de majoor. Dit verbetert de geleverde zorg en vergemakkelijkt de medische logistiek tijdens operaties.

Veilig delen

Een ander voorbeeld van een capability-test die Nederland uitvoert, is die met het ELIAS BMS-systeem. Dit systeem helpt bij het lokaliseren van eigen en bevriende troepen. "Dit is cruciaal voor situational awareness en veiligheid op het slagveld", aldus Eric. "Het weten waar je bondgenoten zijn, voorkomt het zogenoemde blue-on-blue (vuren op eigen troepen, red.) in operaties." Behalve het vergaren van informatie is het ook essentieel om die gevoelige informatie veilig met elkaar te delen. Hiervoor worden ook innovatieve data labeling technologieën getest en verbeterd. Deze zorgen ervoor dat gerubriceerde informatie nauwkeurig en veilig wordt gedeeld tussen de verschillende samenwerkende lidstaten.

Diverse nieuwe technologieën van verschillende landen worden in het Training Centre tegen het licht gehouden, getest en, wanneer goed bevonden, gevalideerd.

Cyberveiligheid

Met de toenemende digitalisering van militaire operaties, heeft cyberveiligheid ook de hoogste prioriteit tijdens CWIX. Nederland test daarom nieuwe cybersecurity-oplossingen die militaire netwerken beschermen tegen aanvallen. Cyberaanvallen kunnen een operatie ernstig verstoren. Door deze oplossingen te testen, zorgen we ervoor dat netwerken bestand zijn tegen de nieuwste dreigingen en dat we veilig kunnen opereren in het digitale tijdperk.

Nederlandse militairen werken in het Trainings Centre aan interoperabiliteitstests door scenario's te modelleren en IT-diensten te testen.

Leren door te falen

Het credo van CWIX luidt: 'try, fail, fix and try again'. Majoor Eric: "Fouten maken mag zeker tijdens deze oefening, zolang we er maar van leren. Dit proces van voortdurende verbetering is wat CWIX ook zo waardevol maakt."

CWIX is meer dan een oefening; het is een belangrijke pijler voor de samenwerking en innovatie binnen de NAVO en haar partners. Door te testen en te leren, verzekeren deelnemende landen dat ze klaar zijn voor de uitdagingen van de toekomst. Zoals Eric concludeert: "Goed afgestemde technologische en procedurele interoperabiliteit zijn de sleutel tot succes in het moderne militaire landschap. CWIX geeft ons de kans om dit samen te verbeteren en onze technologieën te verfijnen, zodat we voorbereid zijn op wat de toekomst ook mag brengen."