COMMIT legt focus op hoofdtaak 1

De veiligheidssituatie in de wereld verslechtert. De belangrijkste hoofdtaak van Defensie draait weer om de verdediging van de eigen landsgrenzen en die van bondgenoten: hoofdtaak 1. Om daartoe in staat te zijn moet de krijgsmacht versnellen, opschalen en moderniseren. Het Commando Materieel en IT (COMMIT) speelt daarin een belangrijke rol, want zij levert de krijgsmacht materieel en IT, plus de bijbehorende ondersteuning en kennis. Vice-admiraal Jan Willem Hartman is commandant van deze organisatie in beweging. “De Commandant der Strijdkrachten houdt rekening met grootschalige inzet van onze krijgsmacht binnen vijf jaar. Daar moeten wij ons op gaan richten. Ik wil dat we tijdig en blijvend klaar staan om de krijgsmacht een voorsprong in het gevecht te geven.”

Toen Hartman het commando in september 2023 overnam van zijn voorganger vice-admiraal Arie Jan de Waard was hij niet onbekend met de organisatie. Hij vervulde er al meerdere functies. En als plaatsvervangend commandant heeft de marineman al gezien dat COMMIT ook levert als het er écht op aankomt. “Ik begon als plaatsvervanger toen de oorlog in Oekraïne uitbrak. Het was heel mooi om te zien hoe proactief er werd meegedacht en hoe krachtig de can-do-mentaliteit was”, vertelt hij over die periode. “De nadruk lag op zo goed en snel mogelijk helpen. Samen met andere defensieonderdelen hebben we laten zien dat we dit kunnen: denk aan versneld inkopen, direct inpakken en verschepen van grote hoeveelheden munitie en uitrusting, plus in de hoogste versnelling oud materieel weer gereed maken voor inzet. Die ervaring helpt ons in de transitie naar een organisatie die kan leveren in tijden van conflict, crisis en normale omstandigheden.”

Oude YPR'er worden gereed gemaakt voor transport naar Oekraïne.

‘We moeten versnellen, opschalen en vernieuwen’

Transitie van COMMIT

Die transitie is het doel dat Hartman voor ogen heeft met COMMIT. “Om klaar te zijn voor een toekomstige oorlog moeten we versnellen, opschalen en vernieuwen.” Dat heeft gevolgen voor de vier hoofdopdrachten van COMMIT. “Allereerst is dat het voorzien van de krijgsmacht in grootmaterieel en IT. Als er nieuwe vaar-, voer- en vliegtuigen nodig zijn, zijn wij degenen die opdracht krijgen van de CDS om dat te doen. De operationele commando’s willen dat natuurlijk zo snel en zo goed mogelijk. Met de focus op hoofdtaak 1 is sneller, meer en operationeel relevant dan ook het credo van onze organisatie”, vervolgt de commandant. “Belangrijk is hierbij ook onze tweede hoofdopdracht: het voortzettingsvermogen van ketenlogistieke en IT-dienstverlening, en niet te vergeten cyber security. Wij leveren de uitrusting, slaan de munitie op en zetten die klaar, en wij leveren brandstoffen en smeermiddelen om het materieel in beweging te houden. Datzelfde geldt voor de IT-dienstverlening, van de pc op kantoor, tot het besturingssysteem in het gevechtsvoertuig en de verbindingen daar naartoe.” De derde hoofdopdracht is kennisopbouw en innovatie. Door vernieuwing en verbetering draagt COMMIT bij aan het geven van voorsprong in het gevecht voor de krijgsmacht. “Wij zijn bij wijze van spreken het ingenieursbureau voor defensie. De vraag vanuit het veld moeten wij omzetten in concrete producten. Als materieel moet worden aangepast, of er zijn hele andere systemen nodig, dan ligt de bal bij ons.” Al die opdrachten kunnen volgens Hartman alleen vervuld worden met een organisatie die zich blijft ontwikkelen. “De vierde hoofdopdracht: onze mensen, processen en organisatie voortdurend ontwikkelen. Boeien, binden en inspireren, waarbij onze missie altijd centraal staat.”  

Een van de vier hoofdopdrachten van COMMIT is de ketenlogistieke dienstverlening, zoals het leveren van kleding en uitrusting.

Volop samenwerken

“COMMIT groeit, maar het werkaanbod stijgt nog harder. Voor mij is het daarom niet de vraag of, maar hoe wij vroegtijdig en vergaand gaan samenwerken met bedrijfsleven en kennisinstituten. Zo werken we al intensief samen met kennisinstellingen en met een aantal Nederlandse bedrijven. Vroeger hadden we veel tijd, maar weinig geld. Nu hebben we geld, maar geen tijd”, vervolgt de commandant van COMMIT. “Dat betekent niet alleen nationaal meer samenwerken, maar ook internationaal. Samen vechten betekent in mijn ogen ook samen aanschaffen: interoperable of zelfs interchangeable materieel en IT. Nationale eisen moeten van secundair belang zijn. Doe je dat niet dan gebeurt er hetzelfde als nu in Oekraïne: zoveel verschillende typen wapensystemen die allemaal andere soorten munitie nodig hebben. Een enorme belemmering in het gevecht. En dat samenwerken lukt gelukkig in toenemende mate: met bijvoorbeeld België, Duitsland, Frankrijk en de Scandinavische landen maken we mooie stappen.”

De samenwerking met het bedrijfsleven en kennisinstituten leidt tot innovatie.

Voorbereid zijn

De admiraal beseft dat de transitie tijd vergt, maar voelt dat het overal bruist. “Ik zie het zo: in een beweging als deze ga je als organisatie van storming naar norming naar performing. We zitten nu in die storming-fase. Er is geld, dus we schaffen dingen aan. Dat is fantastisch. Dit wil niet zeggen dat het allemaal op tijd binnen is, want ook de levertijden zijn een uitdaging. Maar er gebeurt heel veel, de ideeën zijn goed en ik zie enorme gedrevenheid bij COMMIT en onze partners. Die energie moeten we gaan kanaliseren in de norming-fase. Daarom zorgen we dat we eind dit jaar komen tot een plan waarbij iedereen weet wanneer we wat moeten doen en wat we daarvoor nodig hebben, zodat we ook kunnen performen tijdens conflict en crisis.”

“We zitten nu in die storming-fase. Er is geld, dus we schaffen dingen aan”.

‘Innovatief inkopen en de gebruiker meer regie geven'

Daadkracht

De daadkracht die bij de hulp aan Oekraïne bestaat wil Hartman blijven vasthouden. Daarvoor ligt een taak bij alle COMMITT'ers. Maar hij steekt ook zeker hand in eigen boezem. “Ik moet er samen met de directie voor zorgen dat duidelijk is wat er moet worden gedaan en waarom. En daar de benodigde randvoorwaarden voor scheppen. Dat laatste is best een uitdaging. Om een voorbeeld te geven: milieu-, veiligheids- en aanbestedingsregels belemmeren soms onevenredig voortgang en versnelling. Regels en procedures die begrijpelijk zijn in een vredessituatie, maar niet wanneer je snel moet opschalen. Daarmee moeten we aan de slag. Zodat de inkoper, projectmanager of munitiemedewerker meer bewegingsruimte heeft om keuzes te maken waar onze militairen op tijd iets aan hebben. Hier zie ik al mooie voorbeelden van ontstaan, zoals innovatiegerichte manieren van inkopen en de gebruiker meer regie geven.”

‘Ik zie gedrevenheid bij COMMIT. Dat is fantastisch.’

Hoofddoel voor ogen

“Denk mee en doe mee”, drukt Hartman zijn medewerkers dan ook op het hart. “We moeten ervoor zorgen dat de krijgsmacht gereed is op het moment van inzet. Hoe we dat doen moet het gesprek binnen alle directies van COMMIT zijn. Kom met hulpvragen, zodat we concrete oplossingen kunnen vinden. Of dat vlekkeloos zal gaan? Absoluut niet! Zal iedereen zijn zin kunnen krijgen? Absoluut niet! De diversiteit van COMMIT als voornamelijk kantoororganisatie is prachtig, maar in deze versnelling soms ook een complicerende factor als je het vergelijkt met het militaire domein. Maar het kán, als we met zijn allen het hoofddoel voor ogen houden. Zorgen dat de krijgsmachtdelen op tijd de spullen krijgen die ze nodig hebben. En dat ze ook die spullen kunnen blijven krijgen als we in conflict zijn.”