Dit artikel hoort bij: Materieelgezien 04

In 't kort

Tekst kapitein Arthur van Beveren
Foto Mediacentrum Defensie

Zr.Ms. Tromp test upgrades tijdens Formidable Shield ‘23

Aan boord van Zr.Ms. Tromp zijn tijdens de internationale oefening Formidable Shield ‘23 diverse nieuwe toepassingen en upgrades in de praktijk getest om nieuwe capaciteiten aan te kunnen tonen. Zo is onder andere de SMART-L sensor getest waarmee tot buiten de dampkring en de ruimte tot 2.000 kilometer luchtdreigingen, zoals (ballistische) raketten, gedetecteerd en gevolgd worden.

De tweejaarlijkse NATO-oefening Formidable Shield heeft als doel om de interoperabiliteit van NATO-eenheden te trainen in een gezamenlijke live-fire, Integrated Air and Missile Defense-omgeving. Tijdens Formidable Shield ’23 oefenden, demonstreerden en beoordeelden NATO-landen hun vermogen om gemeenschappelijk tactische beelden te delen en missieplanning en coördinatie op NAVO-niveau uit te voeren.

Up-to-date
Begin 2023 is Zr.Ms. Tromp teruggekomen uit Standing NATO Maritime Group 1 (SNMG1) en is vervolgens flink onder handen genomen. De Maritime Ballistic Missile Capability (MBMD-capiliteit) is geüpgraded en er zijn diverse softwaresystemen geüpdatet. COMMIT heeft in samenwerking met CZSK, JIVC/Maritieme IT en Thales Nederland deze MBMD-keten, waaronder het SMART-L systeem en het Combat Management Systeem, geüpgraded.

Goede voorbereiding is het halve werk
Wat de voorbereidingsperiode extra bijzonder maakte, is dat de werkzaamheden zijn uitgevoerd zonder dat de bemanning van Zr.Ms. Tromp aan boord was. Het schip werd open gehouden door de bemanningen van de drie andere Luchtverdediging- en Commandofregatten (Zr.Ms. De Zeven Provinciën, Zr.Ms. De Ruyter en Zr.Ms. Evertsen). Door grote flexibiliteit en enthousiasme konden alle geplande werkzaamheden plaatsvinden, zodat de voorbereidingen voor Formidable Shield geen vertraging op liepen.

Streepje

Combat Support Ship komt tot leven

Het nieuwe Combat Support Ship Den Helder is onlangs verplaatst naar de kade aan de Donau. Daar volgt op korte termijn de zogenaamde inbedrijfstelling van de systemen van het schip. Simpel gezegd worden de systemen dan tot leven gewekt. Het verplaatsen naar de kade markeert dat de staalbouw gereed is en dat alle hijswerkzaamheden voor grote gewichten zijn uitgevoerd. De bouw komt daarmee in een volgende fase.

Onlangs is de mast op het schip geplaatst waar onder andere de uitlaatgaspijpen van de dieselgeneratoren doorheen lopen. Dit markeert tevens het hoogste punt van het schip. Althans voor nu. In Den Helder wordt bovenop de mast nog een luchtwaarschuwingsradar geplaatst.

Installatiewerk en testen
Nu het schip is afgemeerd gaat het werk op die plek verder. Denk aan de installatie- en inbedrijfstellingwerkzaamheden van alle systemen aan boord en de zogenaamde harbour acceptance testen. De komende periode reizen allerlei projectmedewerkers en systeemspecialisten naar Roemenië om de testen te aanschouwen. Daarnaast beoordelen ze of de systemen zijn uitgevoerd en functioneren zoals gespecificeerd.

Aanloopbemanning
Op het gebied van de aanloopbemanning start voor de Koninklijke Marine de voorbereiding voor de werfproeftocht. Deze tocht is gepland voor januari 2024. Dan komt het Combat Support Ship pas echt in haar element, want dan begeeft zij zich voor het eerst op zee. Met het verplaatsen naar de kade is de bouw in de één na laatste fase gekomen. Nog ruim een jaar en dan wordt het schip in haar thuishaven in Den Helder verwacht.

Dronefoto van een de CSS Den Helder op de Donau.
Streepje

50 boxpallets met kleding voor vrouwelijke militairen Oekraïne

De kledinginzamelingsactie voor vrouwelijke Oekraïense militairen heeft bijna 50 boxpallets aan materiaal opgeleverd. De Oekraïense strijdkrachten hebben een tekort aan kleine kleding- en schoenmaten die gebruikt worden door vrouwelijke militairen. Met de Nederlandse inzamelingsactie krijgen zij niet alleen kleding maar ook een morele steun in de rug.

Luitenant-kolonel Elisabeth van der Steenhoven, initiator van de Nederlandse inzamelingsactie, staat versteld van het resultaat. “Hartverwarmend is het. Uit alle krijgsmachtonderdelen kregen we enthousiaste reacties en leverden mensen tassen vol kleding in.”

Militairen ‘verzamelen’ door de jaren heen veel kleding die zij niet (meer) gebruiken. Denk aan extra sets uniformen, onderkleding of meerdere handschoenen en mutsen. En die kleine maten zijn schaars weet de overste. “Een gewonde Oekrainse militair is na een verwonding net uit het ziekenhuis en wilde als tanker aan de slag. De BIGA-groep (Een sociaal werkbedrijf dat sinds 2016 een langlopend contract heeft om alle rijkskleding te sorteren voor hergebruik of recycling, red.) in Zeist hoorde hiervan en is meteen op zoek gegaan naar een tankoverall in een kleine maat. Ze hebben nu vijf overalls gevonden die zij en haar collega’s kunnen gebruiken.”

Ook sjaals en mutsen
In de Oekraïense krijgsmacht zijn zo’n 50.000 vrouwen actief. Een groot deel werkt op staven, 20.000 ervan zijn actief net achter het front, bijvoorbeeld als schutter of genezerik. Dat vrouwen ver weg in Nederland met deze actie aan ze denken doet ze veel. De kleding wordt op dit moment klaargemaakt voor verzending maar inleveren kan nog steeds bij de Aangewezen Functionaris op de kazerne of direct bij het KPU-bedrijf in Soesterberg. Ook maatonafhankelijke spullen zoals buffs, sjaals en mutsen zijn welkom en kunnen het verschil maken voor de strijdende vrouwen in Oekraïne.

Een stapel militaire uniformen en accessoires.
Streepje

Eerste paal in de grond bij renovatie DPO-depot Deinum Leeuwarden

Brigadegeneraal Pieter van Broekhoeven heeft op 24 april bij het Defensie Pijpleiding Organisatie-depot Deinum, vlakbij Leeuwarden, de eerste paal in de grond geslagen om de start van de renovatie in te luiden. Over de hoognodige renovatie van het depot wordt al decennia gesproken. Vanwege bezuinigingen en geldgebrek gebeurde er lange tijd niets. Defensie heeft nu de ruimte voor het investeren in materieel en infrastructuur.

DPO en RVB hebben gewerkt aan het plan voor een nieuw kantoor en een rondweg. In de renovatie zijn verder aanpassing opgenomen aan de Manifold, de additief installatie en het kerosine lossysteem van de vrachtschepen. Over enige worden de collega’s van de luchtmacht bevoorraad vanuit een up-to-date installatie.

Brigadegeneraal Pieter van Broekhoeven: “Ik ben zeer verheugd dat we kunnen vieren dat we - na een enorm lange aanloop - de realisatie van de eerste fase starten. Ik spreek mijn bewondering en dank uit aan de mensen die met hun doorzettingsvermogen de renovatie mogelijk maken. In het bijzonder aan de collega’s van depot Deinum. Zij hebben ondanks de verouderde toestand van de infrastructuur altijd een weg gevonden om de operaties draaiende te houden. Dank en grote klasse!”

De timing van de verbeteringen in Deinum zijn prima aangesloten bij de baan renovatie op vliegbasis Leeuwarden. Mede ingegeven door een goede samenwerking met de Koninklijke Luchtmacht.

Streepje

AMS en Centrum voor Wiskunde en Informatica slaan handen ineen

Onderwatergevechtstechnologie (OGT) van Afdeling Maritieme Systemen (AMS) start samen met het Centrum voor Wiskunde en Informatica (CWI) een onderzoek naar de inzet van Artificial Intelligence (AI). Dit is bekrachtigd met het tekenen van een samenwerkingsovereenkomst.

De huidige onderzeeboten vergaren zeer veel sonardata. Met de komst van de nieuwe onderzeeboten zal dit alleen maar toenemen. Het analyseren van de data is arbeidsintensief. Daarom wordt er versterking ingeschakeld. De ontwikkeling op het gebied van Artificial Intelligence gaat erg snel. Daarom wordt er in het samenwerkingsverband onderzocht of AI een rol kan spelen in het opsporen van anomaliteiten in sonardata om zo de operators van CZSK te ondersteunen.

Collega’s van OGT hebben contact gelegd met professoren uit het vak gebied van AI. Alexander Gabriëlse, senior medewerker onderwatergevechtstechnologie: “We hebben bij het CWI toegelicht waar wij in het onderwaterdomein mee bezig zijn. Hieruit kwamen enkele onderwerpen naar voren die interessant zijn om door het CWI te laten onderzoeken. Uiteindelijk hebben we voor dit project gekozen voor sonardata van onderzeeboten.”

Streepje

President Zelensky bedankt Defensiepersoneel

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft op 4 mei op bijzondere wijze het Defensiepersoneel bedankt. Dat was voor hun inzet en de steun aan de strijdkrachten van zijn land. Zelensky sprak zijn waardering uit tijdens een speciale bijeenkomst in Soesterberg. Hierbij waren zo’n 200 militairen en burgercollega’s van Defensie waaronder die van COMMIT.

Zelensky had speciale aandacht voor een aantal gewonde Oekraïense militairen die in ons land verblijven om te revalideren. “Ik kan jullie niet genoeg bedanken voor jullie inzet en het offer dat jullie hebben gebracht.”

Zelensky sprak ook zijn grote waardering uit voor de inzet van de Nederlandse Defensiemedewerkers. “Met deze hulp kunnen wij onze bevolking beschermen en levens redden van de burger.”

Verleden en heden samen
Minister van Defensie Kajsa Ollongren ontving de president en minister-president Mark Rutte in Soesterberg. Dat is een van de locaties in Nederland waar militaire goederen en wapensystemen worden klaargemaakt voor Oekraïne.

“Uw bezoek aan deze specifieke locatie op deze specifieke dag betekent veel voor ons. Verleden en heden komen hier vandaag samen”, sprak ze tot Zelensky.

“Elke dag voelen we ons nederig omdat we de offers van uw volk zien. Velen van degenen die hier vandaag aanwezig zijn, hebben onvermoeibaar en met ongelooflijke toewijding gewerkt. Om uw soldaten te trainen op de uitrusting die hier vandaag te zien is, medische zorg te verlenen, te vertalen en de wreedheden die in uw land plaatsvinden te documenteren voor het internationaal gerechtshof (ICC).”