Tekst Evert Brouwer
Foto Mediacentrum Defensie en anderen

Upgrade tanks

De Malyshev-fabriek in Charkov heeft verschillende upgrades uitgevoerd voor de T-64E tanks van de Oekraïense krijgsmacht.

De gevechtstanks krijgen nieuwe warmtebeeldcamera's, eindelijk een satelliet-gestuurd navigatiesysteem en betere beschermingsmiddelen. Het NSV ‘Utyos’ 12.7mm machinegeweer en de moderne optische systemen zijn uitgebreid getest. De Oekraïense tank is een variant van de verouderde Sovjet T-64. De hoofdbewapening is een 125 mm D-81 kanon (foto: Malyshev)

Sea Falcon voor Duitse marine

De Duitse Defensie Materieel Organisatie (BAAINBw) heeft drie drones - officieel Unmanned Aircraft Systems (UAS) genaamd - besteld bij ESG.

Deze Sea Falcons moeten gaan opereren vanaf de K130 korvetten van de Duitse marine. Eén systeem bestaat uit twee onbemande vliegtuigen van het type Skeldar V-200, een op het korvet geïntegreerd grondcontrolestation en een set gereedschappen en reserveonderdelen.

De Sea Falcon kan tot 5 uur vliegen. Het maximaal startgewicht bedraagt 235 kg, het toestel heeft een topsnelheid van 75 knopen en een laadvermogen tot 40 kg. Het kan automatisch opstijgen en landen op het dek van het korvet bij windsnelheden tot 20 knopen en sea state 3. (Foto: Duitse Marine)

Moderne luchtvloot

Aan het einde van het vorig jaar zijn er nog heel wat gevechtsvliegtuigen besteld.

Zo zette de Zwitserse regering de handtekening onder het contract voor het programma Air2030. In ruil voor bijna 8 miljard euro ontvangt het Alpenland 36 F-35A’s en vijf Patriot luchtverdedigingssystemen. Het is de bedoeling dat de eerste toestellen over drie jaar instromen, het gehele programma heeft een looptijd tot 2030. De Zwitserse luchtmacht vliegt nu nog met de 29 F-5E/F’s, en 25 ‘Hornets’ van het type F/A-18C en D (foto).

Ook Finland heeft de knoop doorgehakt en kiest tot teleurstelling van buur Zweden voor de F-35 Lightning II. Als bewapening voor de 64 toestellen zijn luchtdoelraketten voor de lange afstand - de AMRAAM - en voor de korte afstand – Sidewinders – besteld. Dat kost alles bij elkaar bijna 14 miljard euro. Om het in perspectief te zetten: Finland heeft een defensiebegroting van 5 miljard euro. Dat is inmiddels 2,15% van het bruto binnenlands product en bijna tweemaal zoveel als in 2017.

De Verenigde Arabische Emiraten hebben heel wat meer te besteden en dat gebeurt ook. De VAE heeft 80 Rafales bij Dassault besteld en gaat ook de vloot Mirage-2000’s moderniseren. Alsof dat niet genoeg is, versterkt de luchtmacht zich met twaalf H225 ‘Caracal’ helikopters van Airbus. (Foto: Zwitserse Luchtmacht)

Servië investeert

Ook Servië staat aan de vooravond van een flinke investering voor defensiematerieel.

De Defensie-uitgaven zijn verhoogd naar een miljard euro. Ook is geld gereserveerd om in eigen land geproduceerde pantservoertuigen aan te kopen. Het gaat om de zware Lazar, het Miloš lichte infanterievoertuig en de eveneens de MRAP M20. De Servische strijdkrachten krijgen ook drie Mi-17-helikopters van Russische makelij, twee Pantsir S1-batterijen voor de luchtverdediging en Mistral-raketten die op PASARS-systemen worden gemonteerd.

Voor de Servische luchtmacht levert Rusland vier Mi-35 gevechtshelikopters. De transportcapaciteit wordt uitgebreid met twee CASA C-295 vliegtuigen en 10 EC-145 helikopters van Airbus. De eerste daarvan is al binnen. Binnenkort valt ook de beslissing over de aanschaf van gevechtsvliegtuigen. Hiervoor zijn de Franse Dassault Rafale en de Russische Su-35 Flanker-E in de race. (Foto: Airbus)

Zwaargewicht in actie

Rheinmetall heeft drie HX 8×8 zware bergingsvoertuigen overgedragen aan de strijdkrachten van Nieuw-Zeeland, de New Zealand Defence Force (NZDF).

De feestelijkheden hadden plaats op het Trentham Military Camp in Wellington. De bergers zijn de eerste ter wereld met een zogenoemd Integrated Armored Swap Cabin. Daarmee kunnen de voertuigen eenvoudig worden aangepast om aan verschillende operationele behoeften te voldoen. Rheinmetall levert een speciaal trainingsteam om de chauffeurs op te leiden.

Met een breedte van 2,55 meter beweegt het HX 8×8 Heavy Recovery Vehicle zich gemakkelijk in moeilijk terrein. Sloten of hindernissen van 1,4 meter breed en overstroomde gebieden met een diepte van 1,5 meter vormen geen probleem. Ook hellingen tot maximaal 60 procent en zijhellingen van 30 procent neemt dit zwaargewicht zonder problemen. De HX 8×8 is ook in staat om te werken onder zeer koude omstandigheden (tot -32 °C) en in de hitte tot 49 °C. (Foto: Rheinmetall)

Nieuwe AK voor India

India en Rusland hebben een overeenkomst getekend voor de levering van 70.000 AK-203 aanvalsgeweren.

Nog eens 600.000 stuks zullen worden geproduceerd door een gezamenlijk bedrijf in de Indiase deelstaat Uttar Pradesh. De AK-203, met een kaliber van 7,62 × 39 mm, heeft een operationeel bereik van 300 meter. Het is bedoeld om de INSAS te vervangen, die is bekritiseerd vanwege zijn gebrek aan betrouwbaarheid bij lage temperaturen. Dit wapen, ontwikkeld en geproduceerd in India, heeft zo’n dertig jaar dienst gedaan als standaard wapen van de strijdkrachten. (Foto: AK)

Chinees besteld

Buurland Pakistan zit ondertussen ook niet stil.

Als antwoord op de aanschaf van Rafales door de Indiase luchtmacht heeft de regering van Imran Khan 25 Chinese J-10 ‘Firebirds’ besteld. Of ze worden gekocht of gehuurd, is nog onduidelijk. Het vliegtuig is waarschijnlijk al te zien tijdens de Pakistan Day Parade op 23 maart. Het viert dan het 65-jarig bestaan als (eerste) onafhankelijke Islamitische staat.

Meer luchtverdediging

Marokko heeft de luchtverdediging versterkt met de FD-2000B, ook al van Chinese makelij.

Het gaat om de exportversie van de HQ-9B, een geavanceerd luchtdoelsysteem voor een afstand tot 250 km.

Alle luchtdreigingen kunnen op verschillende hoogten worden bestreden, dus ook stealth-vliegtuigen, kruisraketten en ballistische raketten.

Marokko heeft een behoorlijk krachtige mix van luchtverdedigingsapparatuur, waaronder de MIM-104 PATRIOT, de Sky Dragon 50 en het Franse MICA voor de korte afstanden. Die laatste kan zowel vanaf de grond als door een vliegtuig worden afgeschoten. De Marokkaanse luchtmacht beschikt over de Mirage F-1, de F-5E en de F-16C/D (foto Royal Moroccan Air Force).