Tekst Evert Brouwer
Foto Mediacentrum Defensie en anderen

Nyati rijdt uit

De Zuid-Afrikaanse voertuigfabrikant Twiga begint met de productie van de Nyati, een nieuw 4 × 4-wielig voertuig.

De ontwikkeling begon al 3 jaar geleden. De voertuigmoet een breed scala aan taken uitvoeren. Twiga Services and Logistics, gevestigd in Lynnwood, presenteerde enkele jaren geleden al het Nyoka 4×4 als pantservoertuig, dat weer is gebaseerd op de oudere Mamba.

De Nyati –Buffalo - heeft een gewicht van 11.800 kg, een laadvermogen van 1.800 kg aan en wordt aangedreven door een Mercedes-Benz OM 926 LA dieselmotor met 240 kW/322 pk. Met 260 liter brandstof in de tank komt de Nyati 850 kilometer ver op verharde wegen.

De ballistische bescherming heeft niveau 2 (NAVO standaard), de bescherming tegen mijnen wordt opgegeven als niveau 4b.

Er zijn verschillende opties beschikbaar als bewapening, die zowel handmatig als elektrisch bediend kan worden. Er zijn 2 punten aan de zijkant beschikbaar voor de bevestigingen van machinegeweren. Verder heeft de Nyati in de infanterieversie 12 zijkleppen om van binnenuit met het persoonlijk wapen te kunnen werken. (foto: Twiga)

Poseidon vervangt Orion

De P-3C Orions van de Duitse luchtmacht kunnen bijna met pensioen.

De marine patrouille vliegtuigen, in 2004 overgenomen van onze Marineluchtvaartdienst, krijgen vanaf 2024 een opvolger in de vorm van vijf P-8A Poseidon-patrouillevliegtuigen. Nog maar een paar jaar geleden had het Duitse ministerie van Defensie juist geld vrij gemaakt om de Orions te moderniseren. Daarvan werd vorig jaar afgezien om dat de toestellen tot op de draad zijn versleten.

De Boeing P-8A Poseidon is een militair exemplaar ontwikkeld voor de United States Navy (USN). Het vliegtuig is gebouwd door Boeing Defense, Space & Security, gebaseerd op het 737-800ERX passagierstoestel .

Van de P-8A zijn inmiddels 135 toestellen verkocht aan onder meer de Verenigde Staten, Australië, Groot-Brittannië en India. (foto: sergeant Jasper Verolme)

Grieken kopen Frans

Ondanks het afbestellen van onderzeeboten door Australië doet de Franse Defensie export het prima.

Griekenland is inmiddels een dankbare klant. Het aantal (gebruikte) Dassault Rafale gevechtsvliegtuigen dat de Griekse luchtmacht krijgt gaat van 18 naar 24 en de zeestrijdkrachten worden versterkt met 3 nagelnieuwe fregatten. Ze zijn van hetzelfde type als de Franse marine over 3 jaar in gebruik neemt: de Frégate de défense et d'intervention (FDI, op de foto de Amiral Ronarc’h)

Frankrijk heeft sinds 2017 nog nooit zoveel wapens naar Europese landen geëxporteerd: Europa is de afgelopen jaren uitgegroeid tot de belangrijkste exportzone voor dit defensiematerieel. Ook Kroatië heeft gewinkeld bij de Fransen, met de aanschaf van twaalf tweedehands Rafales.

Gevaarlijke regenboog

China heeft de CH-6, een nieuw groot tweemotorig onbemand vliegend systeem, getoond op de Zhuhai Airshow.

De Caihong-6, oftewel Regenboog, is bedoeld als zowel verkennings- als aanvalstoestel en dat op een grote diversiteit aan doelen. Vanaf grote hoogte is het een onderzeebootbestrijder, patrouillevliegtuig, geschikt voor close air support en andere gevechtsmissies. Dat hangt dan vanzelfsprekend af van de bewapening. De turbofan motor zorgt voor een lang uithoudingsvermogen.

De Regenboog heeft een totale lengte van 15 meter, een spanwijdte van 20,5 meter, hoogte van 5 meter, een maximale vliegsnelheid van 800 km per uur en het vliegplafond 12 kilometer. Deze UAV kan zo’n 20 uur in de lucht blijven. Hoogte en snelheid maken dat deze UAV lastig vanaf de grond is te bestrijden. (foto: Defensie China)

Korvet voor Turkmenistan

De marine van Turkmenistan is versterkt met een korvet: de Deniz Han.

Het was dus feest op de marinebasis Turkmenbashi aan de Zwarte Zee, in aanwezigheid van president Gurbanguly Berdimuhamedov. De samenwerkende Turkse bedrijven Gulhan & Dearsan, twee scheepswerven, bouwden het schip in Turkmenistan. Het kleine fregat meet 91.4 meter in lengte, is 14.4 meter breed en heeft een waterverplaatsing van zo’n 1600 ton. De bewapening bestaat uit een 1x8 Otomat mk2 van MBDA tegen schepen, een snelvuurkanon van Leonardo (76mm) en een 35 mm Roketsan Godeniz voor de nabij beveiliging. De Denis Han is het eerste schip dat van dat laatste systeem is voorzien.

Nieuwe bunkerbuster

Specialisten van de US Air Force testen op dit moment een nieuwe 5.000 pounder bom die zwaar gepantserde en diep gelegen bunkers moet kunnen doorboren.

Een F-15E Strike Eagle gevechtsvliegtuig liet vorige week deze GBU-72 Advanced 5K Penetrator-bom vanaf 35.000 voet, ruim 10,5 kilometer, los boven een testinstallatie bij Eglin Air Force Base (Florida). Met succes. Het gaat om een zogenoemde slimme bom (joint-direct-attack-munition, JDAM),  dus GPS-geleid voor de precisie.

De GBU-72 is ontwikkeld voor zowel jachtvliegtuigen als bommenwerpers. De luchtmacht meldt erbij dat de bom onder meer is bedoeld om zo nodig Noord-Koreaanse of Iraanse nucleaire installaties te bestoken.