09

Dit artikel hoort bij: Materieelgezien 06

In 't kort 2/2

Tekst kapitein Arthur van Beveren
Foto Mediacentrum Defensie

Defenture scoort

Defenture heeft een opdracht gekregen om tactische voertuigen voor het Duitse Kommando Spezialkräfte (KSK, Commando Speciale Troepen) te ontwikkelen en produceren.

BAAINBw, de inkooporganisatie van de Duitse krijgsmacht, heeft tachtig stuks besteld. Het Kommando Spezialkräfte heeft een nieuw voertuig nodig voor diverse operaties en is op zoek naar een voertuig met zeer specifieke wensen van de militaire eindgebruikers. Het platform van keuze is de Defenture Mammoth, een 9-tons modulair op te bouwen voertuig, gebaseerd op het beproefde GRF 5.12 platform. Dat is ook in gebruik bij ons Nederlandse Korps Commandotroepen. (Foto: Defenture)

Streepje

Samen met Duitsland

Het Project Sawfish voorziet Nederland (als leidende natie) en partner Duitsland van nieuwe capaciteit voor Electronic Support Measures (ESM).

Met de aanschaf van de nieuwe systemen kunnen signalen uit het Elektromagnetisch Spectrum worden verzameld, geanalyseerd en verwerkt. Directeur DMO vice-admiraal Arie Jan de Waard ondertekende hiervoor onlangs een overeenkomst.

ESM is een onderdeel van Elektronische Oorlogvoering (EOV) en een belangrijk element binnen informatiegestuurd optreden.

Dit speelt zich af in het elektromagnetische spectrum (EMS), waar draadloze informatie-uitwisseling en commandovoering en communicatie plaatsvinden. Het EMS is dan ook essentieel voor iedere missie of oefening en verbindt eenheden en krijgsmachtdelen, zowel nationaal als multinationaal. Bij Defensie werkt 102EOV Compagnie van het Joint-ISTARC hiervoor samen met een Duits EOV Bataljon.

“Met EOV-systemen zorgen wij ervoor dat onze eenheden kunnen manoeuvreren in het EMS en dat we informatiedominantie hebben ten opzichte van onze opponenten”, legt projectleider Niels Smit van JIVC uit.

Streepje

Elektrische vrachtwagen

VDL Groep uit Eindhoven heeft op de Kromhoutkazerne een zogenoemde E-truck overhandigd aan de Commandant Landstrijdkrachten, luitenant-generaal Martin Wijnen.

210 Regionale Vervoerscompagnie uit Harskamp gaat de elektrische vrachtwagen gebruiken voor binnenlandse transportopdrachten en de Afdeling Techniek uit Leusden gaat naar de batterijtechniek en het onderhoud kijken. Door samen te werken met civiele partners, in dit geval VDL Groep, gaat de Koninklijke Landmacht het komende jaar de operationele haalbaarheid van elektrisch transport in kaart brengen.

“We willen als landmacht een slimme en technologisch hoogwaardige organisatie zijn, die duurzame effecten realiseert in crisistijd en in vredestijd”, zei generaal Wijnen. “E-Mobiliteit en Duurzame Energievoorziening zijn daar belangrijke onderdelen van. De transitie naar de volgende generatie zware transportmiddelen – zonder het gebruik van fossiele brandstoffen – is echt begonnen. Niet alleen bij civiele voertuigen.” (Foto: sergeant Jasper Verolme)

Streepje

GrIT van start

Het programmateam GrIT heeft het startsignaal gegeven voor de blokken Twin Datacenter (blok 25) en Operationele Compartimenten (blok 28). Hiermee zet Defensie een volgende stap richting de realisatie van de zeer geavanceerde, toekomstbestendige IT-infrastructuur.

GrIT bestaat uit meer dan veertig blokken die in een tijdsbestek van zeven jaar worden gerealiseerd. Met de bouw van de Twin Datacenters zorgt Defensie voor voldoende capaciteit voor het centraliseren van alle statische IT, zowel nu als in de toekomst. De veiligheid, beschikbaarheid en continuïteit van de IT-diensten nemen hierdoor toe. De energie-efficiëntie en het hergebruik van restwarmte leveren bovendien een belangrijke bijdrage aan de verduurzaming van de IT-diensten van Defensie. Met het blok Operationele Compartimenten zorgt Defensie voor een basis IT-dienstverlening die elke eenheid nodig heeft om operationeel op te kunnen treden. Het vormt de verbinding tussen het (op afstand) ontplooide en het statische domein. De beschikbaarheid van Operationele Compartimenten is van cruciaal belang voor het effectief kunnen uitvoeren van missies en oefeningen.

Streepje

Waardering voor Smit

Commandant der Strijdkrachten generaal Onno Eichelsheim heeft zijn coin uitgereikt aan Niels Smit.

Smit is projectmanager van JIVC/Expertise Centrum en kreeg de munt voor zijn inzet bij een groot aantal vervangingstrajecten van elektronische oorlogsvoering (EOV)-systemen.

“Hij doet dit op een uiterst toegewijde manier en altijd in het belang van de mannen en vrouwen die op de laatste honderd meter van het slagveld het verschil moeten maken. De waardering krijgt hij niet alleen van mij, maar juist ook van de collega’s binnen de Joint EOV-gemeenschap. Zijn inzet past binnen de doelstellingen van een informatiegestuurde krijgsmacht die domineert in het informatiedomein”, aldus de CDS. 

Niels: “Ik was compleet verrast. Ik dacht dat ik een presentatie moest geven over elektronische oorlogsvoering. Toen we werden opgehaald stond daar de adjudant van de CDS die mij bij mijn naam noemde, wat ik wel vreemd vond, maar toen ik mij omdraaide zag ik een paar collega’s en wist ik wel dat er wat anders aan de hand was. Ik vond het een geweldig gebaar van de CDS en van mijn collega’s. En tot slot ben ik gewoon heel erg bevoorrecht met de leuke collega’s die dit georganiseerd hebben.”

Streepje

Bonaire op Mulan

Bonaire is sinds kort aangesloten op het Defensienetwerk Mulan.

Het Joint IV Commando (JIVC) heeft de medewerkers van de Koninklijke Marechaussee op Bonaire voorzien van zogenoemde Thin Clients, printers en een wifi-netwerk. Voorheen hadden medewerkers toegang tot systemen en intranet via hun telesticks, maar sinds deze week is dat niet meer nodig.  

Alle apparatuur lag door de Covid-reisbeperkingen al bijna anderhalf jaar opgeslagen op Bonaire. De apparatuur heeft de periode goed doorstaan. Er ging wel een Uninterruptable Power Supply (UPS) defect, maar door snel schakelen en de goede ondersteuning vauit Nederland werd er drie dagen later al een nieuwe ingevlogen.

De collega’s van Decentraal Beheer Carib op Curaçao zijn vanaf nu ‘het gezicht van JIVC’ op Bonaire. Op het eiland zelf is geen JIVC vertegenwoordiging gestationeerd. Decentraal Beheer (DB) zal vaak degene zijn die eventuele incidenten op Bonaire behandelt. Ook zal DB op regelmatige basis een bezoek aan Bonaire brengen. 

Na Bonaire moet Sint-Maarten nog aangesloten worden op Mulan. Op welke termijn dat gerealiseerd wordt, is niet bekend.

Streepje

Reservisten voor JIVC

De eerste stap naar een reservistenpool van IT-officieren is gezet. Directeur JIVC Ron Kolkman tekende hiervoor een intentieverklaring met het Command & Control Ondersteuningscommando (C2OstCo).

C2OstCo draagt zorg voor de ‘groene’ opleidingen en de vereiste training om het niveau van reservisten, werkzaam bij JIVC, op peil te houden. JIVC stelt de reguliere (interne) IT-opleidingen beschikbaar voor het personeel van C2OstCo, neemt hen mee in de IT-ontwikkelingen en stelt de functieprofielen op. Ook kijkt JIVC actief binnen het eigen personeelsbestand wie geschikt is voor een reservistenrol bij het C2OstCo.

Kolonel Erik Buskens van C2OstCo: “Belangrijker nog is het feit dat personeel van beide organisaties meer contact met elkaar zal hebben, wat zorgt voor kennisverbreding en nog meer begrip. Dat is in ons aller belang.”

Hoofd JIVC/BOO IT en reservist Barrie Mooi (foto) is een van de aanjagers: “We zijn nu 1,5 jaar bezig en dit is een eerste concrete mijlpaal. Dit lijkt wellicht een lange doorlooptijd, maar wat we hier doen is echt uniek. Het probleem bij reservisten in een pool brengen is altijd de ‘groene’ kant geweest. Door de samenwerking met C2OstCo hebben we dit probleem opgelost. En C2OstCo krijgt hiermee een betere link naar JIVC. Kortom: een klassieke win-win situatie en ik ben erg trots op deze stap. Het echte werk moet nog beginnen, maar deze eerste stap is al bijzonder.”

Streepje

Nieuwe busvervoerder

Munckhof is vanaf 21 september de nieuwe exclusieve vervoerspartner voor het Besloten Busvervoer van het ministerie van Defensie.

Het is de uitkomst van de Europese aanbestedingsprocedure die onlangs werd doorlopen. Op 4 augustus werd op Camp New Amsterdam te Huis ter Heide het contract ondertekend door kolonel Gert Dobben, Commandant Defensie Verkeers- en Vervoersorganisatie (DVVO) en Tom Roefs, algemeen directeur Munckhof Groep. Met de ondertekening van dit contract is de operationele inzet van de krijgsmacht op het gebied van besloten busvervoer in Europa geborgd. Het contract heeft een looptijd van maximaal vier jaar.

De samenwerking is niet geheel nieuw. Sinds februari 2020 voert Munckhof al gedeeltelijk het Besloten Busvervoer uit en verzorgt het bedrijf taxidiensten voor Defensie. (Foto: Munckhof)