Beste DMO’er en beste lezer van de Materieelgezien,

Met deze zesde editie van de Materieelgezien in 2021 'zagen' we het jaar door. En het wordt een beetje een herhaling van zetten. Ook de eerste helft van 2021 was weer bijzonder. Niet alleen door de pandemie, ook door de verkiezingen, de nasleep en het feit dat we nog steeds geen nieuw kabinet hebben. Ondertussen hebben we een kwakkelende zomer en is het reizen naar vakantiebestemmingen nog steeds uitdagend. Maar er is ook veel dat houvast geeft. De recente piek aan besmettingen is voorbij en veel maatregelen zijn versoepeld. En in de week dat ik dit schrijf, is de opsteker natuurlijk de prestatie van het Nederlandse team in Tokyo. Welgeteld 36 medailles waaronder 10 gouden exemplaren nam de ploeg mee naar huis.

Zonder ook maar één medaillewinnaar tekort te doen, de prestaties van Sifan Hassan waren wel heel bijzonder. Vallen tijdens de series voor de 1500 meter, uiteindelijk toch de serie winnen, brons op de 1500 meter en goud op zowel de 5000 als 10000 meter. Sifan inspireerde zeer, net zoals het hele team-NL. Ze hebben laten zien dat doorzettingsvermogen, weerbaarheid en teamspirit leiden tot succes. Ik zie dat ook in de DMO. We zetten drie stappen vooruit, moeten er soms weer één terug doen en we herpakken onszelf dan ook weer om datgene te doen waar we voor staan: het leveren van de best mogelijke IT en materieel aan onze krijgsmacht!

Wij hebben dan ook weer successen te vieren. Zo is de 'PAS-trailer' voor het keuzeconcept gevechtslaarzen (onderdeel van het STRONG-project) gereed om uit te rijden. Deze maand start de tour door Nederland om militairen te voorzien van de nieuwe gevechtslaarzen. Begin vorige maand rolde het eerste Nederlandse onbemande vliegtuig van het type MQ-9 Reaper uit de fabriek van General Atomics. Op maritiem vlak zijn ook grote stappen gemaakt. Samen met België is in Polen het eerste staal gesneden voor de nieuwe mijnenbestrijdingsvaartuigen. In Roemenië heb ik samen met mijn collega VADM Rob Kramer de kiel gelegd van het nieuwe Combat Support Ship, de toekomstige Zr.Ms. Den Helder. Dit zijn maar een paar voorbeelden om te laten zien waar de DMO samen met onze partners een podiumplek verdiende. Natuurlijk zijn er ook voorbeelden waar het minder ging. Zo wordt de levering van de interim gevechtskleding helaas later, omdat we noodgedwongen van fabrikant moeten wisselen. Maar denk aan Sifan: vallen, weer op staan, doorgaan en alsnog de race winnen. Dat is weerbaarheid en dat gaan we ook hier weer laten zien.

Naast ons reguliere werk hebben we de afgelopen tijd ook grondig nagedacht over de toekomst van de krijgsmacht en de bijdrage die wij als DMO daaraan kunnen leveren. Oftewel, hoe kunnen we nog slimmer en beter bijdragen aan het realiseren van de Defensievisie 2035. Veel DMO’ers hebben hier aan gewerkt. Samen hebben we 100 goede gesprekken gevoerd met onder meer: de operationele commando’s, de Bestuursstaf, het bedrijfsleven en de kennisinstituten. Er ligt nu een verhaal dat klinkt als een klok: DMO op koers 2021 - 2025. Langs de volgende drie lijnen hebben we piketpalen geslagen voor de koers van de DMO in de komende jaren: (1) het versterken van onze rol als strategische partner van de CDS voor IT en materieel, (2) het vergroten van de impact van ons werk door slimmer en integraler samen te werken binnen en buiten de DMO en (3) te investeren in onze mensen.

U bent vast nieuwsgierig naar het complete verhaal. Dat komt er aan; na de verlofperiode gaan we dat verhaal niet alleen uitgebreid delen, maar we gaan er ook concreet mee aan de slag. We gaan heel tastbaar maken wat we met de drie lijnen gaan doen. Tot dat moment genieten nog veel DMO’ers van hun zeer verdiende verlof, dan wel; gaan dat nog doen of zijn alweer terug op het honk. Ik hoop dat iedereen kans heeft gezien om in deze toch wat bijzondere verlofperiode de accu weer goed op te laden. Ik zie u allen straks graag gezond en vol energie weer terug om met 'DMO op koers' aan de slag te gaan.

Hartelijke groet en veel leesplezier gewenst met deze zesde editie van de Materieelgezien!

Vice-admiraal (TD) Arie Jan de Waard
Directeur Defensie Materieel Organisatie