03

Dit artikel hoort bij: Materieelgezien 06

In 't kort

Tekst Evert Brouwer
Foto Mediacentrum Defensie

Snellius weer inzetbaar

Damen Shipyards Den Helder heeft Zr.Ms. Snellius, overgedragen aan de Koninklijke Marine.

De mid-life update nam een jaar in beslag en omvatte een complex en divers programma van werkzaamheden. Na de voltooiing ervan onderging het vaartuig een uitgebreide testperiode en is het nu weer klaar voor het uitvoeren van hydrografische werkzaamheden voor de Koninklijke Marine.

De Defensie Materieel Organisatie (DMO) en Directie Materiële Instandhouding (DMI) waren verantwoordelijk voor dit groot onderhoud aan het schip. Zij hebben de werf in Den Helder opdracht gegeven zowel de mid-life update, als het benodigde onderhoud gelijktijdig uit te voeren. Een deel van het project werd uitgevoerd op het overdekte terrein van Damen Shiprepair in Harlingen.

De opdracht werd uitgevoerd in nauwe samenwerking met tal van partners uit de gehele Nederlandse maritieme industrie. Tijdens het project zijn veel van de platforms en Sewaco-systemen vervangen of gereviseerd. Ook is een aantal werkzaamheden uitgevoerd om het 15 jaar oude schip klaar te maken voor de tweede helft van haar levenscyclus.

Eerder onderging haar zusterschip, Zr.Ms. Luymes, vrijwel hetzelfde onderhoud- en moderniseringsprogramma op de werf. Dit vaartuig opereert inmiddels weer.

Streepje

JIVC levert Basis Cloud Platform op

Het eerste deel van het Basis Cloud Platform (BCP) binnen Defensie, het Minimal Viable Product (MVP) BCP-KDI, is vandaag opgeleverd. Hoofd JIVC/COC2 en I&V kolonel Jacques Velzeboer droeg het platform over aan de Koninklijke Marechaussee.

Het BCP is een moderne Private Cloud-infrastructuur die bouwstenen als dienst aanbiedt, waardoor serviceteams van het JIVC deze services direct kunnen gebruiken en configureren. Achterliggend doel is dat de ontwikkeltijd verkort wordt en dat werklasten zo ondersteund worden zodat deze het altijd doen en altijd een maximale performance hebben. Hierdoor kan in dit geval de Koninklijke Marechaussee  beter inspelen op actuele ontwikkelingen.

Het BCP biedt nu een landingsplaats voor een eerste set van applicaties van de Koninklijke Marechaussee. Over enige tijd zal BCP ondersteuning bieden aan data analytic applicaties die zijn ontwikkeld door het Datalab van JIVC en de decentrale datacellen van andere defensieonderdelen. In de toekomst zal het BCP ook in gezet worden voor applicaties van andere defensieonderdelen.

Achtergrond
De ontwikkeling van het BCP komt voort uit de behoefte van de Koninklijke Marechaussee en van de CIO Defensie om te komen tot een hoog beschikbare, flexibele en moderne infrastructuur. Deze is rand voorwaardelijk voor de realisatie van informatie gestuurd optreden (IGO). Om IGO mogelijk te maken is begin 2019 gestart met de ontwikkeling van het BCP.

Door de realisatie van een cloud infrastructuur zal de levering van basis IT-diensten zoals het toekennen van opslag, oplossen van incidenten en realiseren van applicaties versnellen en zullen service teams zelfstandig infrastructuur- en platformdiensten zoals servers, databases en analyse tools kunnen aanvragen en direct geleverd krijgen via een selfservice-model. Hierdoor zal de levering van deze diensten versneld worden.

Meerwaarde
Wat maakt de oplevering van Basis Cloud Platform bijzonder? Kolonel Jacques Velzeboer: “Vooral de agile werkwijze. Die stelt het doorlopend en in sprints opleveren van concrete meerwaarde voor de klant. Behalve dat voortdurend focus ligt op wat het de klant oplevert, is er vervolgens ook tijdens iedere sprint aandacht voor het steeds met elkaar blijven verbeteren en optimaliseren van (deel)resultaten maar tegelijk ook het proces van het tot stand brengen van kwalitatieve IT-services. De interacties tussen team(s), stakeholders en klant komen zo op een steeds professioneler niveau, wat nu heeft geleid tot het gewenste MVP. In het vervolg zal de feedback van de gebruikers worden meegenomen in de verdere vervolmaking. Zo brengen we gezamenlijk het beoogde einddoel steeds een stap dichterbij: tevreden klanten, kortere levertijden, flexibiliteit en voorspelbaarheid.”

Streepje

Nederland kleine speler

De Nederlandse industrie voor defensie en veiligheid is internationaal zeer actief, maar blijft een zeer kleine speler in Europa. De Nederlandse defensie- en veiligheidssector stond i n 2019 weer tot de top-10 van Europa maar is slechts verantwoordelijk voor 0,69% van de totale Europese export. Een factor 100 kleiner dan de nummer 1, Frankrijk met 70% van het EU totaal.

Dat blijkt uit de jaarreportage 2020 over de Nederlandse defensie- en veiligheidssector die onlangs aan de Tweede Kamer is gezonden. De Stichting Nederlandse Industrie voor Defensie en Veiligheid (NIDV) erkent en onderschrijft de noodzaak van effectieve en doelmatige regulering van deze handel. “Het gaat namelijk over bijzondere goederen waarmee bondgenoten hun grondwettelijke taken kunnen uitvoeren, maar die in verkeerde handen grote nadelige effecten kunnen hebben”, schrijft de NIDV in een reactie.

“De Nederlandse defensie- en veiligheidsindustrie is afhankelijk van export, mede door de decennialange bezuinigingen op de Nederlandse krijgsmacht. De sector staat erom bekend gespecialiseerd te zijn in hoog technische en zeer specialistische apparatuur en onderdelen te produceren.” De toekomst van de Nederlandse industrie ligt in Europa, volgens de NIDV, nu er een Europees Defensiefonds is.

Streepje

Nieuw patiëntendossier

Alle gezondheidscentra van het Eerstelijns Gezondheidsbedrijf Defensie (EGB) hebben het D-HiX (Defensie Health Information eXchange) en de ondersteunende applicatie MORIS in gebruik genomen.

Met dit nieuwe elektronisch patiëntendossier werken (bijna) alle zorgverleners van Defensie (EGB/OPCO’s) samen binnen één geïntegreerde ICT-oplossing. Voor missies, oefeningen, schepen en onderzeeboten is een stand-alone versie van D-HiX gemaakt.

Hiermee is de aansluiting bij de civiele zorg verbeterd en kunnen waar nodig makkelijker gegevens worden uitgewisseld. Militairen hebben door de implementatie van D-HiX op internet inzage in hun eigen medische gegevens en kunnen aangeven of hun Covid-vaccinatie doorgegeven kan worden aan het RIVM. Vanuit JIVC hebben de afdelingen POM IT, BOO IT, EC, ITCC en GIT&Infra steun verleend om dit technisch mogelijk te maken. Buiten JIVC is voornamelijk samenwerkt met de Defensie Gezondheidszorg Organisatie.