Tekst Leo de Rooij
Foto Hans Roggen

Dealen met data

De Defensie Materieel Organisatie maakt de verbinding tussen willen en kunnen. De DMO vormt de brug tussen de wens van de klant, de operationele commando's (marine, landmacht, luchtmacht en marechaussee), en de mogelijkheden die de budgetten en de markt bieden. In een reeks artikelen geven medewerkers een gezicht aan de DMO en vertellen hoe die (ver)binding met en door de DMO tot stand komt. Dit keer is dat eerste luitenant (KMar) Fred Punter, medior dataverwerker.

De 58-jarige Fred Punter ademt logistiek. Na zijn opkomst in januari 1983 als dienstplichtig infanterist krijgt hij een parate plaatsing bij 42 Bataljon Limburgse Jagers in Seedorf (Duitsland). In 1984 heeft Fred als Kort Verband Vrijwilliger een functie bij de stafcompagnie van 43 Gemechaniseerde Brigade.

In september 1988 volgt de KMS in Weert, waar hij het vak leert van Specialist Materieelbeheerder. Fred beheert vervolgens alle goederen klassen bij diverse eenheden, zoals 129 Afdeling Veldartillerie, de 109 Batterij MLRS (multiple launch rocket system, raketwerpers) en 41 Pantserinfanteriebataljon. Wat hij zich nog herinnert uit die jaren? “Iedereen had altijd iets van je nodig”, lacht hij. “Als materieelbeheerder moet je stevig in je schoenen staan, en kun je je geen fouten veroorloven.”

‘Iedereen had altijd iets van je nodig’

Overstap

In 2008 maakt hij de overstap naar de Koninklijke Marechaussee (KMar) en gaat in het toenmalige district Noord-Oost aan de slag als coördinator Materieelbeheer. “De KMar had behoefte aan logistieke mensen. Zelf hadden ze die niet in opleiding dus werd er uit de landmacht-vijver gevist.”

Als de Marechaussee gaat reorganiseren naar wat nu het Landelijk Tactisch Commando (LTC) heet, verdwijnt zijn functie als Hoofd Bureau Matlog district Noord-Oost.

Fred stapt over naar de DMO op een 'blauwe stoel' (KMar) als verwerker bij de afdeling Centraal Bureau Gegevensbeheer Matlog (CBG-M).

Omringd door beeldschermen zorgt Fred Punter met zijn collega's voor de correcte data-invoer.

Het CBG-M werkt paars, telt 42 fte'en verdeeld over 4 secties (Bedrijfsvoering, Kenniscluster Data en Verwerking, en de mensen van Codificatie NATO stocknummers) en houdt zich globaal bezig met het laden, schonen, adviseren en analyseren van materieel logistieke data. Dat gebeurt in SAP, een logistiek systeem dat wereldwijd wordt gebruikt voor het goed laten verlopen en borgen van alle logistieke processen.

‘De KMar heeft uit de landmacht-vijver gevist’

Alles in SAP

“Sinds 2009 gebruikt ook Defensie SAP als systeem voor de logistieke processen. Klanten van onze sectie Verwerking zijn de diverse assortimentsmanagers die goederen en of diensten aanschaffen voor hun eenheid. Dat betekent dat we voor alle krijgsmachtdelen data op het gebied van Matlog verrijken in SAP in de breedste zin van het woord. Van handgranaat tot onderzeeboot, van een blik olie tot een volledige motor voor de F-35: het passeert allemaal onze afdeling en krijgt een plekje in SAP.”

‘Van motorolie tot onderzeeboot, SAP zorgt ervoor dat de werkvloer vooruit kan.’

Onmisbaar voor de werkvloer

SAP staat voor veel mensen synoniem aan saaie cijfers en Excel spreadsheets. Maar kom daarmee niet aan bij Fred. Enthousiast: “SAP moet je zien als een auto. Zolang hij rijdt, heeft iedereen er plezier van. Zodra er iets defect raakt of hij heeft periodiek onderhoud nodig, dan moet je naar de specialist. Zo is het ook met mijn werk als medior verwerker. Wij zorgen ervoor dat de data in SAP verwerkt worden, zodat de werkvloer zo snel mogelijk zijn ding weer kan doen. Ons team bestaat uit een tiental collega’s (burgers) die heel gedreven en hecht hun werk doen. Dankzij onze inspanningen komen alle data 100% goed in SAP zodat iedereen zijn werk naar behoren kan blijven doen.

‘Wij zorgen ervoor dat de data in SAP verwerkt worden’

Fred Punter bouwt zelf gitaren. Francis Rossi van zijn favoriete band Status Quo heeft zich nog niet gemeld voor een exemplaar.

Vogels tellen

Fred, getrouwd, 2 kinderen en 5 kleinkinderen, werkt graag met cijfers. Dat komt ook tot uiting in een van zijn hobby's: meewerken aan weidevogelbeheer. Op een gebied van 50 hectare telt, registreert en verwerkt Fred de gegevens van broedende weidevogels als de kievit, grutto en veldleeuwerik. Dat doet hij al een eeuwigheid. “Wij zijn binnen de Bond van Friese Vogelwachten een van de grotere afdelingen in onze mooie provincie Friesland”, meldt hij trots. “Niks zo ontspannen als in het voorjaar op laarzen het gebied ingaan en te speuren naar de nestjes van die vogels, eitjes te tellen en al die gegevens in te kloppen op een speciale app. De rust die in zo'n gebied heerst... machtig mooi!”

Dat lijkt dan weer in tegenspraak met een andere hobby: vanaf begin jaren 70 is hij fan van de Britse rockband Status Quo en bouwt graag elektrische gitaren. “Verder zit ik veel op de racefiets en maak veel tochten, zoals de Elfstedentocht in zomer en winter.” Het zal de lezer niet verbazen dat al die tochten minutieus cijfermatig worden vastgelegd in een soort van logboek…

Kievitseieren. Vroeger was het een Friese sport om het eerste ei te rapen, nu laat vogelwacht Fred het bij een foto.