Tekst Evert Brouwer
Foto Mediacentrum Defensie en anderen

'Groene' Gripen?

De republiek Ierland overweegt de luchtmacht te versterken met de Saab Gripen E.

Het land is al jaren afhankelijk van andere landen bij het beschermen van het luchtruim. Britse, Noorse en Franse gevechtsvliegtuigen moeten steeds vaker worden ingeroepen om ongewenste pottenkijkers – lees: Russische strategische bommenwerpers – te verjagen.

Het zal wel even duren voor de Ierse Saabs het luchtruim kunnen kiezen. Het Air Corps (An tAerchór) heeft sinds de Fouga Magister – een Frans 2-motorig vliegtuig - en de Haviland Vampire geen gevechtstoestellen meer gehad.

Canada kiest

De Saab Gripen E is naast de F/A-18E/F Block III en de F-35 ook 1 van de 3 kandidaten voor de Canadese luchtmacht. Er wordt in het Noord-Amerikaanse land al jaren gesteggeld over de opvolger van de CF-188 Hornet. Het Franse Dassault met de Rafale en Airbus met de Eurofighter Typhoon zijn afgehaakt in verband met de eisen van het North American Aerospace Defence Command (NORAD), NAVO én de zogenoemde Five Eyes-alliantie (Australië, Canada, Nieuw-Zeeland, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten).

De overgebleven vliegtuigbouwers hebben hun zinnen gezet op de order van minimaal 88 toestellen. De regering-Trudeau gaat de aanbiedingen op 3 terreinen beoordelen: capaciteiten (60%), kosten en economische voordelen (beiden 20%) in Canada. In 2022 moet het besluit vallen, waarna de eerste toestellen tussen 2025 en 2032 moeten worden geleverd. Canada zou niet het eerste land buiten Zweden zijn dat voor de Gripen E kiest. Ook Brazilië heeft het toestel aangeschaft en de eerste tests met het gevechtsvliegtuig zijn achter de rug (zie ondertsaande video van Saab).

Carl-Gustaf naar VS

Na Estland en Letland heeft Saab ook van het Amerikaanse leger een order ontvangen voor de Carl-Gustaf. Het gaat niet alleen om antitankwapens, maar ook om munitie met een totaalwaarde van €90 miljoen.

Zowel het leger, het Korps Mariniers en het Special Forces Command krijgen deze nieuwe AT4. “De systemen zijn effectief tegen een groot aantal doelen. Soldaten beschikken hiermee over betrouwbare, eenvoudig te gebruiken technologie die uitermate geschikt is voor complexe omgevingen en gevechtssituaties,” aldus Erik Smith, CEO Saab VS.

Sinds 1987 heeft Saab meer dan 600.000 AT4’s geleverd aan de US Army. De Carl-Gustaf is sinds 2013 in gebruik in de VS. In 2018 kondigden de Amerikanen aan de nieuwste versie van het systeem te kopen, de M4 met een gewicht van minder dan 7 kilo.

De levering zou volgend jaar al plaats moeten hebben. (video: Saab)

Duitsland kiest Dynamit

De redactie van Materieelgezien ontvangt regelmatig reacties op de rubriek Materieel Mondiaal. Zo wees luitenant-kolonel buiten dienst Peter van Harmelen ons erop dat Duitsland kiest voor een anti-tankwapen van Dynamit Nobel Defence. De Duitse DMO (BAAINBw) heeft opdracht gegeven om 1.087 systemen uit de RGW 60-wapenfamilie te leveren. De bestelling omvat de productie en levering van 689 systemen van het type RGW 60 HEAT (DM 52) en 398 RGW 60 HESH (DM 62).

De wapens zijn geschikt om dag en nacht te worden ingezet met behulp van nachtzicht- of warmtebeeld. (foto: Dynamit Nobel)

Tankopslag

Het Verenigd Koninkrijk overweegt alle 227 Challenger-2 tanks en 366 Warrior pantserwagens met pensioen te sturen.

Volgens de plannen, geopenbaard in dagblad The Times, moet de cavalerie inleveren om te kunnen investeren in nieuwe terreinen als cyber, space (de ruimte) en innovatie. Het ministerie van Defensie verwacht door de coronacrisis voor moeilijke keuzes te komen staan.

De tanks en Warriors, stammend uit de jaren 80 en 90, zijn danig toe aan een modernisering. Aanvankelijk was het idee om 148 Challengers een opknapbeurt te geven. De overige 79 konden dan naar de sloop om als reserve-onderdelen terug te keren. Nu is het de bedoeling dat alle tanks en Warriors de opslag in gaan, maar op afroep beschikbaar blijven.

De plannen van de regering-Johnson hebben tot grote beroering geleid in het koninkrijk. Het land heeft een grote historie waar het tanks betreft. De Mark-I was de eerste, ingezet tijdens de slag om Flers-Courcelette in september 1916. (foto: Brits Ministerie van Defensie)

Thunder gaat down under

De Australische regering heeft een order geplaatst bij het Zuid-Koreaanse Hanwa voor 30 K9 Thunder houwitsers. Ook het onderhoud is in het contract opgenomen. Tegelijk zijn 15 K10 gepantserde munitie-bevoorradingsvoertuigen (AARV's) besteld. De K9 Thunder, met een gewicht van 46 ton, is een 155 mm self propelled houwitser (SPH) met een hoge vuursnelheid van 8 granaten per minuut. 

De Thunder wordt afhankelijk van de configuratie bediend door een bemanning van 4 of 5 personeelsleden. De K9 Thunder is niet alleen het belangrijkste artilleriestuk van de Republiek Korea, maar is ook geëxporteerd naar landen als Estland, Finland, India, Noorwegen en Turkije. (video: Hanwa)

Mijnenzoeker

De Britse marine heeft een nieuwe, autonome – onbemande - mijnenjager in ontvangst genomen. De RNMB Harrier maakt deel uit van Project Wilton, een team voor Maritieme Autonome Systemen (MAS) dat op marinebasis Clyde (Faslane) is gevestigd.

Als onderdeel van het First Mine Counter Measures Squadron (MCM1) is het Wilton-team belast met de introductie van deze geavanceerde technologie bij de Royal Navy. 

Het nieuwe systeem biedt meer flexibiliteit om overal ter wereld te worden ingezet, waar het snel kan worden opgezet voor survey- en mijnenjachtoperaties. De Harrier heeft al een zusterschip, de RNMB Hazard. (foto: Royal Navy)

Spaanse draak

Het Spaanse Ministerie van Defensie heeft een contract getekend met Indra Sistemas, Santa Bárbara Sistemas, Sapa Placencia en Escribano Mechanical & Engineering voor de productie van de eerste serie van 348 Dragón 8x8 infanterie-gevechtsvoertuigen. Dat is de Spaanse naam voor de pantserwagen, beter bekend als de Piranha 5.

De Dragón is de vervanger van de Pegaso BMR die sinds 1979 in dienst is bij het Spaanse leger. Het nieuwe gevechtsvoertuig is voorbereid op hybride dreigingen. (foto: Indra Systems)

Armata in trek

De Russische T-14 Armata-gevechtstank staat in de warme belangstelling van een aantal landen, waaronder India, Egypte, Vietnam en Wit-Rusland.

De T-14 Armata is de nieuwste generatie Russische gevechtstanks. De pantser was voor het eerst te zien tijdens de militaire parade in Moskou in 2015. Eerder meldden wij al dat deze tank is ingezet in Syrië.

De nieuwe onbemande koepel is uitgerust met een nieuwe generatie 125 mm 2A82-1 kanon met automatische lader. De zwaar gepantserde T-14 is uitgerust met het Active Protection System (APS) Afghanit, dat lijkt op het beproefde Trophy-systeem uit Israël.  Het in staat is om inkomende raketten te onderscheppen en te vernietigen. (video: Russisch ministerie van Defensie)

Tsjechische vuurwapens

Egypte roert zich verder op de markt. De Tsjechische handvuurwapenfabrikant CZ heeft 5.000 machinegeweren en 50.000 pistolen bij het Noord-Afrikaanse land afgeleverd. Vorig jaar tekende Ceska Zbrojovka (CZ) het contract met het Egyptische ministerie van Binnenlandse Zaken. Het gaat om de P-07 Duty 9 mm-pistolen en Scorpion EVO3 A1 9 mm machinegeweren. 

De P-07 is een compact polymeerpistool dat voornamelijk is ontworpen als een dienstwapen. Het is een van de nieuwste versies van de CZ 75-serie. De Scorpion is bedoeld voor veiligheidstroepen en infanterie. (foto: CZ)