Tekst ritmeester Arthur van Beveren
Foto sergeant-1 Mike de Groot

“We kunnen het niet meer alleen” is een veelgehoorde kreet binnen de DMO. De intrede van de term Gouden Ecosysteem geeft aan dat Defensie, kennisinstituten en industrie samen moeten optrekken om het beste, meest innovatieve materieel te verwerven voor Defensie. Voor de rubriek In Bedrijf bezoekt Materieelgezien een bedrijf of kennisinstituut dat zaken doet met DMO. Dit keer Axual uit Utrecht, gespecialiseerd in breed inzetbare dataplatformen.

Tijdens de NATO Innovation Challenge eerder dit jaar ging de publieksprijs naar het Team ‘Covid Warriors’ van Axual en LINKIT. Met hun dataplatform worden alle gegevens rond een pandemie, zoals nu de coronacrisis, verzameld om bijvoorbeeld razendsnel vast te stellen waar behoefte is aan hulpmiddelen en wie deze hulpmiddelen kan leveren. Dat alles in een real-time en beveiligde omgeving.

De jury van de NATO Innovation Challenge. Axual won de publieksprijs.

Informatie delen

“We werken veel voor banken en energiebedrijven”, legt CEO van Axual Jeroen van Disseldorp het idee achter Covid Warriors uit. “Binnen banken worden miljoenen transacties per dag uitgevoerd. Die informatie wordt op ons platform gedeeld waardoor de rest van de organisatie daar kennis van kan nemen. Eén afdeling stuurt alerts voor opvallende transacties naar de klant, terwijl een andere afdeling jouw huishoudboekje bijwerkt.” Het zijn die data en de verwerking ervan waar Axual veel ervaring mee heeft. En ook in de pandemie zagen Van Disseldorp en zijn medewerkers dat data, verzameld en gedeeld op een bedrijfsbreed platform dat zijn dienst had bewezen, kan helpen in de strijd tegen COVID-19.

CEO Jeroen van Disseldorp (rechts) in overleg. Alles draait om data.

Datavraagstuk

“Een paar maanden geleden was er in de media veel aandacht voor de Corona-app maar wij dachten: die app is wel belangrijk, maar eigenlijk moet je het datavraagstuk dat daarachter zit ook op orde hebben”, vervolgt Van Disseldorp. “Moet je niet nadenken over welke informatie je met elkaar gaat delen? En wie die informatie wel en niet mag inzien? Mag ik zomaar informatie over een vastgestelde infectie op een kaart tonen, of moet ik een zorgverlener zijn om die informatie te mogen zien?” Zo werd Axuals bestaande systeem geplooid naar de coronasituatie. Want in de crisis is die informatiedeling er tussen instanties nog erg weinig.

‘Datavraagstuk op orde hebben’

COVID-case

Het gaat erom wat voor soort data er in de keten worden uitgewisseld, vertelt Van Disseldorp. “In de COVID-19-case heb je bijvoorbeeld een infectiemelding als datatype. Die kan gemeld worden door een huisarts, iemand in een ziekenhuis of een GGD. Je maakt ‘data-afspraken’ en mag daarna meedoen in die keten. Je spreekt met elkaar af, hoe je een COVID-19-infectie in het systeem zet en dan maakt het voor de gebruiker niet meer uit wie die data heeft gedeeld. Iedereen die in het systeem werkt en geïnteresseerd is in meldingen, kan iets met die data zoals een lijst uitdraaien of infectiemeldingen op een kaart tonen.”

Het logo van de NATO Innovation Challenge.

Pitch

De prijs zorgde ervoor dat het bedrijf van Van Disseldorp inmiddels voor verschillende onderdelen van Defensie het platform heeft mogen pitchen. “We hebben verteld wat het platform kan. Niet alleen voor COVID, maar ook wat het zou kunnen betekenen als je het binnen Defensie zou inzetten”, vertelt Van Disseldorp. “Je zou informatie over een slagveld met elkaar kunnen delen. Op het moment dat er data ontstaat, doordat iemand bijvoorbeeld een vijandmelding doet, kun je direct de situational awareness van alle gebruikers bijwerken. Dit gebeurt vrijwel meteen doordat de informatie binnen 100 milliseconden voor anderen beschikbaar is.”

‘Zenuwstelsel dat in heel de organisatie voelsprieten heeft’

Vernieuwend

Maar ook voorraadbeheer of logistieke bewegingen zijn volgens Van Disseldorp in het platform te vangen. “Wat er vernieuwend is aan dit systeem, is dat je partijen die elkaar niet ‘kennen’, toch kunt laten samenwerken. Op het moment dat ik bij de data van een logistieke afdeling zou willen, dan moest ik tot voorkort een koppeling bouwen. Dat is ingewikkeld en duur. Hoe mooi zou het zijn als je niet 20 koppelingen hoeft te bouwen, maar alle gebeurtenissen op een gedeeld platform zichtbaar maakt”, legt Van Disseldorp uit. “Het is een soort zenuwstelsel dat in heel de organisatie voelsprieten heeft, en de informatie automatisch doorgeeft aan de verschillende afnemers. Dat is voor Defensie denk ik heel relevant.”

Axual heeft een nieuw modern pand betrokken in Utrecht.

Axual is bedenker en bouwer van het Axual platform. IT-dienstverlener LINKIT zorgt voor de uitrol bij klanten en de integratie met bestaande systemen. Maaike Stoops is solution advisor bij LINKIT en werkt binnen Defensie samen met het Joint IV Commando (JIVC): “Defensie was al een klant van ons dus wij wisten dat we te maken hadden met een serieuze en gedegen organisatie. Wij zijn de spil tussen het Axual platform en de interne systemen van Defensie, als die er in de toekomst gebruik van wil maken. Nu zitten we nog in de ontdekkingsfase. Welke problemen lost het op? En wat zijn de stappen er naartoe? Dat bepaalt Defensie natuurlijk zelf. Wij zitten heel erg in de samenwerking want we moeten een vertaalslag maken van de techniek naar de praktijk.”