Tekst Evert Brouwer
Foto korporaal Gregory Fréni/Gerard van Oosbree

Laatste Vector en nieuwe quad

Het Korps Commandotroepen beschikt sinds kort over het complete Vector-arsenaal. Defenture BV uit Tiel droeg de laatste van in totaal 75 nieuwe terreinwagens over aan Defensie.  

Vector staat voor 'versatile expeditionary commando tactical off road' en is speciaal ontwikkeld voor Nederlandse special operations forces. De Vector vervangt de Mercedes-Benz (MB) G280 CDI.

Of het nu in de modder is, woestijnzand, sneeuw of op smalle geitenpaadjes in bergachtig terrein, de Vector kan wereldwijd onder de extreemste omstandigheden worden ingezet voor operaties van de special operations forces. De terreinwagen is ook modulair. Dat betekent dat de bemanning afhankelijk van de opdracht kan kiezen voor meer of minder opties aan het voertuig.

Samenwerking

Defenture BV ontwikkelde en bouwde de Vector in nauwe samenwerking met commando’s en specialisten van de Defensie Materieel Organisatie. Het bedrijf blijft betrokken bij het onderhoud van de voertuigen. Dat geldt ook voor de 249 militaire dieselquads (MDQ) die bij Defenture zijn besteld. Het bedrijf ontwikkelt en produceert de voertuigen. 

Directeur Projecten commandeur Dick Kreiter tekende de overeenkomst voor de ontwikkeling, aanschaf, onderhoud en de levering van reservedelen. De eerste quads worden in 2023 verwacht, de laatste een jaar later. “Prachtige robuuste voertuigen die Defenture voor ons gaat bouwen”, aldus Kreiter.

Commandeur Dick Kreiter is bijzonder tevreden met het contract.

Automaat

Defenture ontwerpt en bouwt de quads volgens militaire specificaties. Het betreft dus geen aangepaste civiele variant. De MDQ, die een multifuel dieselmotor en automatische versnellingsbak krijgt, is te vervoeren zowel in als onder een Chinook-transporthelikopter. Dat maakt de quads zeer geschikt voor gebruik door grondtroepen.

Het nieuwe voertuig was aanvankelijk bestemd voor het optreden van Nederlandse special operation forces in missiegebieden. Defensie breidde de gebruikersgroep inmiddels uit. Ook 11 Luchtmobiele Brigade, het Korps Commandotroepen en het Korps Mariniers krijgen de MDQ.

Test

Voordat de voertuigen in serieproductie gaan, voert de producent intensieve verificatietesten uit op 10 prototypen. Dat gebeurt in samenwerking met specialisten van de DMO en de eindgebruikers.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=17&v=yF_4iWAQ4UM&feature=emb_logo