Tekst Jack Oosthoek
Foto sergeant Cristian Schrik
“We kunnen het niet meer alleen”, is een veelgehoorde kreet binnen de Defensie Materieel Organisatie. Met de intrede van de term Gouden Ecosysteem wordt aangegeven dat Defensie, kennisinstituten en industrie samen moeten optrekken om het beste, meest innovatieve materieel te verwerven. Materieelgezien richt de schijnwerper op bedrijven of kennisinstituten die een binding met de DMO hebben. Deze maand Nedinsco, producent van precisie-instrumenten en componenten voor Defensie, de ruimtevaart, de industrie en de halfgeleider sector.
Als een bedrijf in Nederland in aanmerking komt voor het predicaat ‘Walhalla van Techniek’, dan gooit Nedinsco (Nederlandse Instrumenten Compagnie) in Venlo hoge ogen. Stel dat het een open dag houdt en er komen veel techneuten op af, dan kijken die hun ogen ongetwijfeld uit hun kassen. Van aangename verbazing wel te verstaan.
“Nedinsco is het kloppend hart van technisch Nederland”, steken salesmanager Frank Puts en marketingmanager Job Wienen van wal. “Wij zijn een kleine firma in het midden en klein bedrijf (MKB) die alles in huis heeft, met precisie als kenmerk. Dat betekent: oog voor detail, want vaak zit de tolerantie ‘m in een 1.000ste millimeter. Ook koppelen wij optische precisie aan robuustheid. Onze producten moeten tegen een stootje kunnen en overal ter wereld onder alle weersomstandigheden inzetbaar zijn. Een product van Nedinsco draai je niet even met je ogen dicht in elkaar. We vragen veel van het personeel.”
‘Een product van Nedinsco draai je niet even met je ogen dicht in elkaar’
Enige in de wereld
De 115 techneuten van het wereldwijd opererende Nedinsco - gelouterde techneuten, (software)ontwikkelaars, constructeurs, operators - maken een indrukwekkend arsenaal optische artikelen. Verzin het en de kans bestaat dat Nedinsco het produceert. Een greep: lenzen, objectieven, kijkers; spiegels, filters voor warmtebeeldkijkers, warmtebeeldsystemen; dagzichtcamera’s, (onderdelen voor) periscopen, spectrometers voor kernfusiecentrales; analyse- en lasergestuurde apparatuur voor chipfabrikanten, lenzen voor apparatuur voor in de medische sector. Veel te veel om allemaal op te noemen.
De trots van Nedinsco is de Back-Up-Site. Die zorgt ervoor dat een militair voertuig operationeel blijft wanneer de elektro-optische apparatuur er onverwacht de brui aan geeft. Handig in gevaarlijke omstandigheden. Dat zit ongeveer zo: bij volledige uitval van elektro-optische systemen is het voor de veiligheid voor de bemanning van een pantservoertuig cruciaal om zicht te behouden, situational awareness. De Back-Up-Sight maakt dit mogelijk. Hij werkt via optische glasvezels en ook nog eens stroomloos.
Nedinsco maakt de Back-Up-Site als enige ter wereld. “Er zit veel kennis en bijzondere mechanica in. Heel innovatief allemaal”, weten Puts en Wienen. Commercieel directeur Jos Klippert: “Veel mensen kennen onze producten, niet onze naam. Daarom werken we hard aan onze naamsbekendheid.”
‘Veel mensen kennen onze producten, niet onze naam’
Enorme aderlating
Voor Defensie maakt de Limburgse onderneming onder meer elektro-optische apparatuur voor Fennek-verkenningsvoertuigen; plottafels en delen van periscopen voor de onderzeeboten van de Walrusklasse; warmtebeeldcamera’s voor mijnenjagers; nacht- en dagzicht-apparatuur voor Boxer, CV-90 en Patria-pantservoertuigen; camera’s die voor een adequate situational awareness zorgen.
Defensie staat bij Nedinsco met stip genoteerd, niet vreemd omdat dat voor circa 60 procent bijdraagt aan de omzet. “Als Defensie in Nederland als klant wegvalt, betekent dat voor ons een aderlating”, denken Puts en Wienen. “Hetzelfde geldt trouwens voor Defensie zelf.”
‘Als Defensie als klant wegvalt, betekent dat een enorme aderlating’
Jammer alleen dat Nedinsco bij het zaken doen met de Defensie Materieel Organisatie telkens met het moeilijk uit te roeien spook van de bureaucratie te maken krijgt. Al loopt het in de ogen van Puts en Wienen wel steeds soepeler. Wanneer offertes of opdrachten moeten worden geregeld, draaien de defensiemolens langzamer dan die van menig commercieel bedrijf. Materieeltesten duren ook langer dan in het bedrijfsleven. Dat komt omdat Defensie torenhoge eisen stelt als het om nieuw militair materiaal gaat, zo weet Nedinsco.
Verder kost het volgens Puts en Wienen veel tijd voordat Defensie een product definitief aanschaft. Oorzaak: veel ‘lagen’ hebben een vinger in de pap. Maar Defensie dient dan ook zorgvuldig om te gaan met het belastinggeld.
Elkaar versterken
Daar staat tegenover dat Defensie veranderen en innoveren evenals Nedinsco hoog in het vaandel heeft staan. Puts en Wienen: “Defensie is open, niet eigenwijs en pikt door ons ingebrachte ideeën goed op. Onze samenwerking wordt in de toekomst waarschijnlijk nog nauwer. We proberen elkaar te versterken door kennis te delen.”
‘Defensie is open en niet eigenwijs’
Wie zijn de klanten?
De klanten van Nedinsco bevinden zich vooral in Europa, Noord-Amerika, Australië, Indonesië en Singapore. De bekendste zijn ASML, Cyclomedia, TNO, Rheinmetall AG, General Dynamics Land Systems, Hensoldt, BAE Hägglunds, Kongsberg en CMI. Ook veel defensieorganisaties in het buitenland doen zaken met Nedinsco.
Geschiedenis
Nedinsco is in 1921 ontstaan uit Carl Zeiss Jena, wereldleider op het gebied van precisietechniek. Nedinsco begon in Vlissingen om eind jaren 20 naar Venlo te verhuizen. In 1953 kocht ondernemer G. Beusker het bedrijf en specialiseerde het in optische, mechanische en elektrische technologieën. Later kwamen daar elektronica en software bij. De familie Beusker is nog steeds eigenaar en enige aandeelhouder. In 2007 betrok Nedinsco een nieuw pand langs de snelweg A67 bij Venlo. Bron: Nedinsco (www.nedinsco.com).