Tekst Evert Brouwer
Foto Mediacentrum Defensie en anderen

Poseidon aangekomen

De eerste van 9 Boeing P-8A Poseidon-toestellen van de Royal Air Force (RAF) is aangekomen in het Verenigd Koninkrijk. 

De nieuwe maritieme patrouille- en anti-onderzeebootvliegtuigen kunnen doelen onder en boven het water volgen. Ze nemen de rol over van de Hawker-Siddeley Nimrod die in 2011 met pensioen ging.

De Pride of Moray, zoals het toestel is genoemd, is vorige zomer al formeel afgeleverd op het Marinevliegkamp Jacksonville in Florida (VS). Sindsdien werd het vliegtuig gebruikt voor testen en de training van de bemanning. De P-8A, bekend als de Poseidon MRA (maritiem verkennings- en aanvalstoestel) Mk.1. kwam aan op haar tijdelijke basis RAF Kinloss in Schotland. Het zal daar gestationeerd blijven tot de uiteindelijke verblijfplaats, RAF Lossiemouth, een grondige opknapbeurt heeft ondergaan. (Foto: RAF)

https://www.youtube.com/watch?v=18g9ScraBW0

Roemeense Falcons

De Roemeense luchtmacht krijgt versterking van 5 gebruikte F-16 gevechtsvliegtuigen. Verkopende partij is Portugal, dat zo’n €130 miljoen ontvangt voor de Fighting Falcons. In de overeenkomst, die werd gesloten op Monte Real Air Base, is een moderniseringsslag voor de toestellen opgenomen. Dat gebeurt bij OGMA, Indústria Aeronáutica de Portugal SA. "Met dit proces verkopen we niet alleen vliegtuigen, maar brengen we ook een zeer nauwe samenwerking tot stand met de Roemeense luchtmacht, met de piloten en het hele onderhoudsteam," zei de Portugese minister van Defensie, João Gomes Cravinho.

Volgens de minister wordt in juni het eerste 2 vliegtuigen overgedragen, in oktober nog eens 2 en het laatste begin 2021. (Op de foto een Nederlandse F-16 in 2011/foto Dave de Vaal)

Polen kiest Javelin

Het Poolse ministerie van Defensie heeft een bestelling van 180 Javelin-raketten en 79 Javelin Command Launch Units (CLU's) geplaatst. Het gaat om een investering van zo’n €85 miljoen, waarbij opleiding en training zijn inbegrepen. Ook Basic Skill Trainers (BST), Missile Simulation Rounds (MSR), Battery Coolant Units (BCU) en toolkits maken deel uit van de order.

Hoofdaannemers zijn de Raytheon/Lockheed Martin Javelin Joint Venture. De Javelin is een draagbaar antitankwapen dat gezamenlijk wordt vervaardigd door deze Amerikaanse bedrijven.

Het systeem bestaat uit de CLU en de raket. Met een draaggewicht van 6,4 kg heeft de CLU een passieve doelverwerving en vuurbesturingseenheid met geïntegreerde dagzicht- en warmtebeeldmogelijkheden. De raket heeft een maximaal schietbereik van 4 kilometer en kan doordringen tot een pantser van 750 mm. (Foto: US Army)

Hueys voor Eswatini

 Het leger van het Afrikaanse koninkrijk Eswatini – het voormalig Swaziland - is versterkt met 2 Bell UH-1H-helikopters. Taiwan is de gulle gever. De Bell UH-1 Iroquois – beter bekend onder de bijnaam Huey - is vermaard door zijn typische geluid. Het eerste toestel van deze Bell-familie vloog al in 1956. De luchtmacht van het land - de Umbutfo Eswatini Defense Force (UEDF) Air Wing - beschikt onder meer over 3 Alouette III-helikopters en een Airbus A340 voor VIP-transport. De 2 helikopters zijn vorige maand formeel overgedragen aan koning Mswati III, tevens de bevelhebber van de strijdkrachten. (foto: adjudant Eva Klijn)

Nieuwe V-150

UMS Skeldar – een combinatie van het Zweedse Saab en de Zwitserse UMS Aero Group -  heeft een nieuwe, verbeterde, variant van zijn V-150 onbemand luchtvaartuig (UAV) ontwikkeld. De UAV kent een aantal prestatieverbeteringen, zodat deze de grote broer V-200 (zie video) qua capaiteiten benadert. De V-150 kan nu maximaal 2,5 uur in de lucht hangen met een laadvermogen van 12 kilogram. Dat wordt door de verbeteringen zeker 4 uur. 

De V-150 – verticaal stijgend en landend (VTOL) - biedt een verscheidenheid aan concepten. Geavanceerde elektro-optische en infraroodsensoren (EO/IR) worden gecombineerd met andere systemen zoals Lidarsensors, en chemische ‘sniffers’.

https://www.youtube.com/watch?v=WozyI_Cq4E0

Nieuw korvet

Het Israelisch ministerie van Defensie heeft een overeenkomst getekend met Israel Shipyards voor het ontwerp van een geavanceerd gevechtsschip voor de marine. De ontwerpfase van beslaat zeker een jaar en dan volgt een bestelling van naar verwachting 8 nieuwe korvetten.

Het nieuwe schip vervangt de Hetz-klasse, die inmiddels 30 jaar oud is. De Israelische marine heeft al 4 nieuwe korvetten van de Sa’ar 6 Magen-klasse en 3 van de Sa’ar 5 Eilat-klasse rondvaren op de Middellandse Zee en de Rode Zee.

Het voortstuwingssysteem van de nieuwe schepen bestaat uit een hybride diesel of gasturbine, gecombineerd met elektrische voortstuwing. De korvetten krijgen waarschijnlijk de de IAI Barak 8 en de C-Dome van Rafael (zie video) als (luchtverdedigings)raketten aan boord. (foto: Israely Shipyards)

https://www.youtube.com/watch?v=wZ3SGWdRobw

https://www.youtube.com/watch?time_continue=34&v=sd_lC4zp0aY&feature=emb_logo