Tekst Jack Oosthoek
Foto Hans Roggen (NB: foto's zijn van voor de coronacrisis)

‘Niet op eiland blijven werken’

De Defensie Materieel Organisatie maakt de verbinding tussen willen en kunnen. DMO vormt de brug tussen de wens van de klant, de operationele commando's (marine, landmacht, luchtmacht en marechaussee), en de mogelijkheden die de budgetten en de markt bieden. In een reeks artikelen geven medewerkers een gezicht aan DMO en vertellen hoe die (ver)binding met en door DMO tot stand komt. Deze maand Tjeert-Jan Scholtens-Platzer, adviseur informatievoorziening en -technologie van het Joint IV Commando (JIVC). Hij is een van de 20 coaches van de werkgroep Agile Transformatie. 

Agile. Geen zorgen, het is niet de titel van wéér een bezuinigingsprogramma voor Defensie. Wel van een in 2001 in de Verenigde Staten gemaakt manifest om de mondiale knelpunten op ICT-gebied op te lossen. Scholten-Platzer kwam er enkele jaren geleden mee in aanraking. Een kolfje naar zijn hand. “Uitproberen, snel dingen maken en daarbij zo min mogelijk tijd verliezen, trekt me. Ook vind ik het belangrijk om elkaar van het werk op de hoogte te houden en te leren.”

Ook voor Scholten-Platzer zijn de afgelopen weken hectisch verlopen. “Zoals de meeste defensiewerknemers werk ik vanwege corona thuis. Hoe dat bevalt? Ik ben liever op locatie met andere medewerkers en vooral collega’s. Voor Agile is onderlinge communicatie belangrijk en dan kan je beter bij elkaar zijn op het werk. Maar goed, nu zit ik thuis. Ik overleg veel via Skype en Microsoft Teams. Dat werkt vrij goed. Dat wil zeggen: als je de geluidsinstellingen van de Telestick juist instelt. Ook bel ik veel met collega’s. Pfff, het zijn vreemde tijden.” 

Het enthousiasme van Tjeert-Jan Scholtens-Platzer voor het project Agile Transformatie kent nauwelijks grenzen.

‘Agile moet in het DNA van JIVC komen te zitten’

Transparant zijn

Rode draad in Agile is dat ICT’ers de technologische veranderingen in deze wereld voortdurend moeten ‘inhaleren’. Scholtens-Platzer: “Agile is een mindset; samenwerken en bereid zijn nieuwe dingen te leren om zo snel tot een beter product te komen. Het draait allemaal om interactie: hoe laat je gebruikers en automatiserings-disciplines samenwerken? Wees daarbij transparant, deel informatie, communiceer. Vertel wat je gisteren deed, wat je vandaag doet en of je hulp nodig hebt. Evalueer, leer van je fouten. Agile moet in het DNA van JIVC komen te zitten. Zo krijg je een high performance-organisatie.” 

‘Veel managers beseffen nog niet wat Agile voor hen kan betekenen’

Als het aan Tjeert-Jan Scholtens-Platzer ligt, werkt elke JIVC’er in de toekomst op basis van het Agile-gedachtengoed.

‘De kwaliteit van het werk van JIVC mag niet onder Agile lijden’

Afgeplakte voorruit

Volgens Scholtens-Platzer slaat het project aardig aan. JIVC’ers merken dat hun werk er beter van wordt, weet hij. Weerstand is er echter ook. “Sommigen zeggen: ‘ik werk al jaren zo, dat loopt goed, waarom veranderen?’ Vooral managers, meestal beleidsmakers, zijn terughoudend, bang om de controle op het werk te verliezen. Maar zij rijden vaak als het ware in een auto met een afgeplakte voorruit en kijken alleen door de zijspiegels naar buiten. Daarom: hang op de werkvloer een digitaal of fysiek prikbord op met berichten waarop staat te lezen wat iedereen doet. Managers kunnen zo informatie verzamelen. Dan horen ze hoe het zit en kunnen ze van toegevoegde waarde zijn door problemen snel op te lossen. Veel managers beseffen nog niet wat Agile voor hen kan betekenen. Maar zoals gezegd moet Defensie mee met de veranderingen in deze wereld. Als je op een eiland blijft werken, ben je op den duur niet meer goed in je werk. Alles ‘wordt’ IT: stofzuiger, telefoon, auto, bestellijst voor de supermarkt. Negeer je dat, dan kom je voor onaangename verrassingen te staan.” 

Tjeert-Jan Scholtens-Platzer tijdens een sessie op de Kromhoutkazerne in Utrecht. Agile Transformatie komt volgens hem binnen JIVC steeds beter op koers te liggen.

‘Natuurlijk baal ik weleens’

Onhandig concept

De Agile-coaches waken ervoor om met het project uit de bocht te vliegen. “We hoeven niet zo nodig een bocht af te snijden. De kwaliteit van het werk van JIVC mag niet onder Agile lijden”, benadrukt Scholtens-Platzer die op de Kromhoutkazerne infrastructurele veranderingen zou willen doorvoeren. Het huidige concept is in zijn ogen onhandig om met teams in te werken. “Als je daarmee in een van de grote werkruimten overlegt, stoor je anderen. Er zijn op de Kromhout echter maar weinig kleine ruimtes. Misschien moeten er meer muren en deuren in gebouwen komen.” 

Komt het daar niet van, dan gaat Scholtens-Platzer door op de ingeslagen weg. Geestdriftig: “Nog nooit had ik zo’n ruime functiebeschrijving als nu. Ik heb voldoende vrijheid om mijn ding te doen. Natuurlijk baal ik weleens, vooral wanneer er onvoldoende is samengewerkt.”  

‘Ik adviseer mensen slechts om dingen anders te doen’

‘Ik creëer beweging’

Scholtens-Platzer vindt zichzelf (absoluut) geen ‘verandermanager’. “Ik vind dat een té beladen term. Ik adviseer mensen slechts om dingen anders te doen; creëer ‘beweging’ en geef het voorbeeld door zélf te doen. Vaak gaan de mensen daarin snel mee, maar je moet ze wel helpen om veranderingen vorm te geven. Daarin coach ik.” 

Nieuwsgierig naar het blog van Tjeert-Jan? http://mysite.mindef.nl/personal/u00j4ul/Blog/