Tekst Evert Brouwer
Foto archief Ministerie van Defensie

Oost-Europees één-tweetje

Tsjechië en Slowakije hebben een overeenkomst ondertekend om toekomstige wapenaankopen samen aan te besteden. De Tsjechische premier Andrej Babis en zijn Slowaakse college Peter Pellegrin zien kansen om op deze wijze de defensie-industrie van beide landen te versterken. Zo is Slowakije geïnteresseerd in de door Tatra Trucks (Tsjechië) en Nexter (Frankrijk) ontworpen Titus 6-wiels pantserwagen (foto). De DMG-groep van de Slowaken heeft de Zuzana 2, een 155 millimeter houwitser, in de aanbieding (foto; zie ook video).

https://www.youtube.com/watch?v=uDwaKdkcQ2Y

Bienvenue 

De Franse krijgsmachtdelen kunnen zich verheugen op de komst van nog eens 1.200 VT4 Mk2 lichte voertuigen. Daarmee komt het totaal van deze aangepaste Ford Explorer voor Frankrijk op 4.380. De eerste 500 exemplaren moeten nog dit jaar de Landmacht binnen rijden, de rest volgt in 2019 (Foto: Arquus).

https://www.youtube.com/watch?v=-SxLwm5qhZk

Turkse luchtdoop 

De Turkse 2-motorige multi-role T625-helikopter heeft voor het eerst gevlogen. In 2021 moet dit toestel de verouderde Bell UH-1 ‘Huey’ vervangen. Het toestel biedt plaats aan 12 passagiers. De T625 krijgt een maximale kruissnelheid van 165 knopen (zo’n 300 kilometer per uur). Het vliegbereik loopt tegen de 750 kilometer. (Foto: Defensie Turkije)

https://www.youtube.com/watch?v=ltuPoKkjw2s

Japan ‘lanceert’ Maya

De Maya, zo heet de eerste van 2 geleidewapenfregatten die de Japanse Marine onlangs heeft ‘gelanceerd’. Het schip kan lange-afstandraketten onderscheppen. Aan boord bevinden zich het Aegis Baseline J7 gevechtssysteem en een AN/SPQ-9B radarsysteem van Northrop Grumman. De apparatuur is in staat laagvliegende raketten op te pakken in het drukke luchtverkeer en te volgen. De ogen zijn daarbij vol op Noord-Korea gericht. (Foto: Defensie Japan)

https://www.youtube.com/watch?v=zfv6eUJs28c

Primeur voor F-35

Voor het eerst is een F-35B geland op de fonkelnieuwe Britse carrier HMS Queen Elizabeth. Luitenant ter zee Nathan Gray smaakte het genoegen om ‘take off’ te gaan van het Naval Air Station Patuxent River (Maryland, USA), en vervolgens de succesvolle landing te maken.

De Queen Elizabeth voert 2 maanden lang tests uit voor de Amerikaanse Oostkust. Aan bod komen varen met het schip en ervaring opdoen met de F-35's. Eind volgend jaar gebeurt dit opnieuw. In 2021 moet de Queen Elizabeth volledig operationeel zijn. Nog eens 2 jaar later maakt zusterschip HMS Prince of Wales haar opwachting bij de Royal Navy. (Foto: Kyle Heller, Royal Navy)

https://www.youtube.com/watch?v=04DQp-4T6es