03

Dit artikel hoort bij: Materieelgezien 07

In 't kort 1/2

Tekst Evert Brouwer en Jack Oosthoek
Foto Mediacentrum Defensie

Winterkleding geregeld

De militairen die deelnemen aan de NAVO-oefening Trident Juncture in Noorwegen hebben hun winterkleding op de valreep toch nog kunnen afhalen bij het KPU-bedrijf.

In totaal kwamen in 4 dagen tijd bijna 700 militairen in Zeist langs voor een ‘koudweer’-pakket. Ze konden het afhalen bij een geïmproviseerde straat met de naam ‘Trident Juncture’. Militairen die niet bij het KPU-bedrijf konden langskomen, krijgen hun uitrusting in Noorwegen. De afgelopen dagen zijn de containers met goederen geladen. Ze worden ‘over de weg’ naar Noorwegen gebracht. Foto: Facebook 45 Painfbat. 

Streepje

Verse 'oren en ogen’

Hij werkt er alweer sinds september, maar Henry Hendriks is de nieuwe onderdeelsadjudant van de Defensie Materieel Organisatie.

Hendriks neemt het stokje over van rangenoot Gerard Veenhuis. Hij komt van het Joint IV Commando, waar hij ook stafadjudant was. Als waardering voor zijn inzet voor DMO en de krijgsmacht, kreeg de afzwaaiende Veenhuis uit handen van DMO-directeur vice-admiraal Arie Jan de Waard het Ereteken van Verdienste in brons.

Een onderdeelsadjudant fungeert als ‘oren en ogen’ van de commandant. Namens hem peilt hij wat er leeft in de organisatie en adviseert hem gevraagd en ongevraagd over voor het personeel zwaarwegende onderwerpen. Volgende maand een interview met de onderdeelsadjudanten van DMO en JIVC.

DMO-directeur De Waard bevestigt de bij de functie behorende nestels op het uniform van de nieuwe DMO-adjudant.
Streepje

DMO met de muziek mee

Als één van de laatste defensieonderdelen heeft de Defensie Materieel Organisatie een onderdeelsmars gekregen.

Het muziekkorps Bereden Wapens bracht het muziekstuk begin oktober voor het eerst ten gehore. Decor was de NEVI Inkoopdag in het Nationaal Militair Museum, een happening voor inkoopprofessionals uit de publieke en private sector. De DMO-mars is gecomponeerd door de afdeling Militaire Muziek Krijgsmacht. Die was er achter gekomen dat DMO als één van de weinige onderdelen van Defensie geen ‘huismars’ had. Na een serie creatieve sessies, was het begin oktober zover. Om de feestvreugde te verhogen, paradeerden 20 militairen in uiteenlopende ‘outfits’ tijdens de presentatie achter het muziekkorps Bereden Wapens aan. 

Streepje

Nederland Radarland

DMO heeft deelgenomen aan Innovation Expo 2018 in Rotterdam.

De Defensie Materieel Organisatie was daar samen met TNO en Thales, als vertegenwoordigers van het platform Nederland Radarland. Onder de vele aanwezigen niet de eersten de besten, minister Kasja Ollongren van Binnenlandse Zaken. Op de foto staat zij met kapitein-luitenant ter zee Olaf Binnenhei en Willem Hol van Thales.

Ollongren liet zich informeren over het innoverend vermogen van de nationale radartechnologie. Ze constateerde dat de samenwerking in het platform ervoor zorgt dat Nederland wereldwijd voorop blijft lopen bij het ontwikkelen van nieuwe radartechnologieën.

Streepje

Vernieuwing

Sociale innovatie. Slimmer Werken. Innovatief organiseren.

Het zijn niet zomaar wat termen, maar pure noodzaak in de maatschappij om alle veranderingen en uitdagingen te kunnen bijhouden. Niet alleen om ons werk effectiever en efficiënter te maken, maar ook om een aantrekkelijke werkgever te blijven.

Onlangs gaf DMO/B&B in het Flow to the Future-evenement een doorkijk in de vele ontwikkelingen en vernieuwingen binnen DMO en daarbuiten. DMO’ers bezochten stands en maakten interactief kennis met een reeks vernieuwingen in de werkomgeving, de manier van werken en de manier van denken.

DMO past intussen al verschillende vernieuwingen toe die de organisatie klaarstomen voor de toekomst. Zo is het sinds kort mogelijk om tijdelijke opdrachten bij een ander defensieonderdeel uit te voeren via de Re-Employment Pool (REP).