Tekst Evert Brouwer
Foto Ministerie van Defensie

Nieuwe kleding Defensie, DJI en ziekenhuis Utrecht

Defensie zamelt al veel kleding in voor hergebruik.

De Rijksoverheid (namens Defensie en Dienst Justitiële Inrichtingen) en het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMCU) steken zich volgend jaar in het nieuwe ‘groene’ wit.

Door de samenwerking tussen de 2 diensten is het aanbestedingstraject snel afgerond, meldt luitenant-kolonel Rob van Arnhem, categoriemanager bedrijfskleding Rijk. “Duurzaamheid was naast draagcomfort, kosten en kwaliteit een belangrijk aandachtspunt. Leverancier Williamson-Dickie Nederland kwam als beste en meest duurzame partner uit de aanbesteding.” 

De huidige generatie kleding, gemaakt van polyester en katoen, veroorzaakt een aanzienlijke belasting voor het milieu, zowel tijdens de productie als het reinigen, inclusief bijbehorend transport. Het transport en reinigen van dienstkleding is verantwoordelijk voor circa 4% van onze C02-uitstoot.

De nieuwe kleding wordt straks gemaakt van duurzame (gebruikte) stof, wat een positieve invloed heeft op de leefomgeving. Het gaat in de contractperiode van 5 jaar om zo’n 110.000 stuks. Bijzonder aan de samenwerking is dat tijdens de looptijd van de overeenkomst continu wordt gekeken naar verbeteringen op het gebied van duurzaamheid. "Zo willen we ook de arbeidsomstandigheden in de productieketen verbeteren", aldus Van Arnhem.

De nieuwe witte kleding wordt milieubewuster geproduceerd.

Inrichten retourstroom

Daarnaast is er al een project opgestart om te komen tot het inrichten van een retourstroom waardoor de afgeschreven kleding zo hoogwaardig mogelijk gerecycled kan worden. “We starten binnenkort met het testen van de nieuwe duurzame stof die we willen toepassen; gerecycled polyester/lyocell. De productie daarvan vraagt veel minder energie, water en grondoppervlak dan de huidige stof, een mix van polyester en katoen", weet de categoriemanager bedrijfskleding Rijk.

De samenstelling van de stof voor de nieuwe kleding komt van gerecycled materiaal.

De overstap naar een nieuwe leverancier en stof biedt ook kansen voor een nieuw ontwerp, een uitstraling die beter past bij deze tijd. Het huidige ontwerp is zo’n 20 jaar oud. Een ontwerpteam, met vertegenwoordiging vanuit verschillende functies en divisies, gaat daarmee samen met de leverancier aan de slag.

Luitenant-kolonel Rob van Arnhem is altijd op zoek naar nieuwe mogelijkheden voor hergebruik van rijkskleding.